Skladanie modeli

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
wrafal
Posts: 15
Joined: Thu Jun 23, 2016 12:46 pm

Skladanie modeli

Postby wrafal » Thu Jun 23, 2016 12:48 pm

Czesc wszystkim,
Czy w oficjalnym releasie FreeCAD'a jest jakis modul do assemblowania modeli ?
jmaustpc
Posts: 8097
Joined: Tue Jul 26, 2011 6:28 am
Location: Australia

Re: Skladanie modeli

Postby jmaustpc » Thu Jun 23, 2016 1:08 pm

Witaj tutaj.
no Workbench Montaż w oryginalnej wersji.

tłumaczone z Google.
wrafal
Posts: 15
Joined: Thu Jun 23, 2016 12:46 pm

Re: Skladanie modeli

Postby wrafal » Fri Jun 24, 2016 2:08 pm

Tak ale Assembly nie bylo dotad wlaczone do releasa. Trzeba bylo go sciagac z githuba jako modul.
User avatar
kwahoo
Posts: 186
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm

Re: Skladanie modeli

Postby kwahoo » Sat Jun 25, 2016 5:32 pm

Niestety ale oficjalny moduł złożeń ma jeszcze długą drogę przed sobą nim będzie można go do czegokolwiek wykorzystać.
greno
Posts: 2
Joined: Mon Jun 27, 2016 1:23 pm

Re: Skladanie modeli

Postby greno » Tue Jun 28, 2016 7:12 am

Można używać modułu Assembly 2, ale nie działa idealnie. Wciąż nie ma szyku , a array z modułu Draft nie działa na grupach.
User avatar
PrzemoF
Posts: 1715
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Skladanie modeli

Postby PrzemoF » Tue Jun 28, 2016 5:40 pm

Witamy na forum greno!

Mógłbyś napisać coś więcej o Assembly 2 po polsku? W skrócie co działa, co nie.
greno
Posts: 2
Joined: Mon Jun 27, 2016 1:23 pm

Re: Skladanie modeli

Postby greno » Tue Jul 05, 2016 11:53 am

Witam

Wciaż jestem na etapie poznawania, ale najnowszym Assembly 2 działa fajnie CircuralEdge (okrąglę krawędzie) , Axial Constraint działa o ile operujemy na walcach, powierzchnie stożkowe nie działają. Fajną sprawą jest odwracanie kierunku (niestety tylko) ostatniego złączenia (Flip the direction ..) Dla mnie największym brakiem jest wykonanie szyku. Jest na to rozwiązanie w module draft, ale trzeba się bawić z osią (szyk kołowy - koszmar). Jak już uda się zrobić szyk, to w Assembly jak "złączysz" wszystkie elementy złożenia (MuxAssembly- MUX) w jeden obiekt coby "złączony" obiekt wczytać do modułu Drawing i zrobić rysunek złożeniowy to na rysunku nie widzi szyku tylko jeden element. Na to też jest sposób: zamiast MuxAssembly w Assembly, po złożeniu wszystkiego w module Part jest "utwórz kombinację" i tą kombinację można wczytać do rysunku.