Problem z makrami

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
Amadeusz Bien
Posts: 13
Joined: Mon Oct 24, 2016 11:05 am

Problem z makrami

Postby Amadeusz Bien » Mon Oct 24, 2016 11:15 am

Witam,

Moje dane o systemie i Freecad:
OS: Windows
Word size of OS: 32-bit
Word size of FreeCAD: 32-bit
Version: 0.16.6704 (Git)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-16
Hash: 0c449d7e8f9b2b1fb93e3f8d1865e2f59d7ed253
Python version: 2.7.8
Qt version: 4.8.6
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 6.8.0.oce-0.17

Mam następujący problem: kiedy próbuję uruchomić addons_installera nic nie zostaje wyszukane, tzn. wyskakuję komunikat downloading addons list i nic się dalej nie dzieję. Dodam że ustawiłem folder docelowy makra prawidłowo ponieważ w wersji 0.15 zrobiłem wszystko identycznie i było ok (ściągnąłem drawing dimensioning czy assembly2 bez problemu). Czego to może być wina? Z góry dziękuję za otrzymana pomoc.
User avatar
PrzemoF
Posts: 1715
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Problem z makrami

Postby PrzemoF » Mon Oct 24, 2016 12:43 pm

To jest to makro?
https://github.com/FreeCAD/FreeCAD-addo ... er.FCMacro

Edit:
Włącz konsolę pythona/Widok raportu (Menu Widok-->Panele) - może pokaże jakieś błędy. U mnie działa.
Amadeusz Bien
Posts: 13
Joined: Mon Oct 24, 2016 11:05 am

Re: Problem z makrami

Postby Amadeusz Bien » Mon Oct 24, 2016 3:49 pm

Sprawdzę jutro, gdyż mam ten problem tylko na służbowym komputerze, w domu działa ok. Jeśli chodzi o brak możliwości instalacji już sobie z tym poradziłem. Brakowało 2 plików .dlls. Niestety mimo że teoretycznie mogę dodawać nowe środowiska to po instalacji ich nie mam zarówno w interfejsie oraz w opcji dodawania nowych środowisk.
User avatar
PrzemoF
Posts: 1715
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Problem z makrami

Postby PrzemoF » Mon Oct 24, 2016 4:00 pm

Trochę się zgubiłem: środowisko = makro?
Jeżeli dobrze kombinuję to może być kwestia uprawnień do katalogu gdzie są zapisywane makra, ale raczej zgaduję niż wiem.
Amadeusz Bien
Posts: 13
Joined: Mon Oct 24, 2016 11:05 am

Re: Problem z makrami

Postby Amadeusz Bien » Mon Oct 24, 2016 4:23 pm

Przez makro (addons instaler) instaluje nowe środowiska, np. assembly2 albo drawing dimensioning.
User avatar
PrzemoF
Posts: 1715
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Problem z makrami

Postby PrzemoF » Mon Oct 24, 2016 4:28 pm

Dobra, teraz rozumiem. Zazwyczaj mam włączone angielskie napisy. Czyli środowisko = workbench :D
User avatar
PrzemoF
Posts: 1715
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Problem z makrami

Postby PrzemoF » Mon Oct 24, 2016 4:32 pm

U mnie działa. 3D Printing (cura_engine) dodało na ostatnim miejscu listy. Pojawiło się po restarcie FreeCADa.

P.S Drawing Dimensioning też dodało i działa tak jak powinno.
Amadeusz Bien
Posts: 13
Joined: Mon Oct 24, 2016 11:05 am

Re: Problem z makrami

Postby Amadeusz Bien » Mon Oct 24, 2016 6:30 pm

U mnie w domu też działa, nie działa w pracy nie mam pojęcia dlaczego.

Edit: Już poradziłem sobie z problemem. W pierwszej kolejności było ściągnięcie 2 plików .dll a następnie podmienienie folderu numpy. Otrzymałem pomoc na angielskim forum pod linkiem: viewtopic.php?f=22&t=18171
witek12
Posts: 10
Joined: Sun Nov 20, 2016 11:51 am
Location: Toruń,Poland

Re: Problem z makrami

Postby witek12 » Sun Nov 20, 2016 1:08 pm

Witam,
wszystkich forumowiczów. Jestem nowy na forum i od niedawna używam Freecada.

Nie chce zakładać nowego tematu, dlatego tu postanowiłem napisać z czym nie mogę sobie poradzić.

Mam problem z zainstalowaniem - dodaniem " drawing_dimensioning "

Informacje o programie:

OS: Windows 7
Word size of OS: 32-bit
Word size of FreeCAD: 32-bit
Version: 0.16.6706 (Git)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-16
Hash: f86a4e411ff7848dea98d7242f43b7774bee8fa0
Python version: 2.7.8
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 6.8.0.oce-0.17

Walczę od kilku dni, aby to zainstalować ten dodatek i nic mi z tego nie wychodzi ( bez tego dodatku, program uruchamia się bez żadnych komunikatów).

W katalogu C:/Users/..../AppData/Roaming/FreeCAD mam następujące pliki:
- .gitignore
- .gitmodules
- addons_installer.FCMacro
- README.md
- system
- user

Ja uruchomię " addons_installer.FCMacro ", a z listy " Workbenches " zaznaczę
pozycję " drawing_dimensioning " i kliknę " Instal/ update " po zakończeniu instalowania wszystko działa poprawnie.

Problem zaczyna się dopiero po restarcie programu, a mianowicie zostaje wyświetlony na czerwono komunikat o następującej treści:
" During initialization the error DLL load failed ".
Nie można uruchomić aplikacji ponieważ jej konfiguracja równoczesna jest niepoprawna.

Po tym komunikacie w moim folderze "C:/Users/..../AppData/Roaming/FreeCAD "
oprócz tych 6 plików, które były wcześniej odszedł nowy Katalog o nazwie "Mod " w którym znajduje się podkatalog "drawing_dimensioning " .

Mod , a w nim podkatalog "drawing_dimensioning "
- .gitignore
- .gitmodules
- addons_installer.FCMacro
- README.md
- system
- user

I tu moje pytanie co dalej ma zrobić ?,
żeby to działało bez problemu.

Próbowałem zrobić to samo z wersją Version: 0.16.6704 (Git) na OS: Windows 7 32-bit

Nic mi to nie dało efekt był taki sam.

Patrzyłem na YouTube jak to robi kolega z niemiec, również patrzyłem w instrukcji jak to zrobić, niestety nie udało mi się tego rozwiązać za każdym razem dostawałem ten sam komunikat o błędzie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
User avatar
PrzemoF
Posts: 1715
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Problem z makrami

Postby PrzemoF » Tue Nov 22, 2016 8:44 am

Witam na forum!
Może masz ten sam problem co powyżej - brakujące pliki dll? Czy w komunikacie o błędzie jest coś jakich plików brakuje?

Mało wiem o windowsie - mogę jedynie polecić przesiadką na linuksa lub wirtualną maszynę. Pod linuksem ustalenie czego brakuje lub co poszło nie tak jest dużo łatwiejsze.