Problem z makrami

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
witek12
Posts: 10
Joined: Sun Nov 20, 2016 11:51 am
Location: Toruń,Poland

Re: Problem z makrami

Postby witek12 » Tue Nov 22, 2016 11:56 am

Witam

Jeśli chodzi Ci o te dwa pliki " libeary 32 oraz ssleay 32 " to je skopiowałem do katalogu " bin ", który jest w programie.
Wczoraj walczyłem dalej z tym dodatkiem i okazało się, że jak usunąłem pliki InitGui.py to komunikat znikał, ale na liście rozwijanej ze środowiskami nie było widać ikonki z " drawing dimensioning ", odinstalowałem tą wersję.

Zainstalowałem sobie starszą wersję ( poprzednią ) :

OS: Windows 7
Word size of OS: 32-bit
Word size of FreeCAD: 32-bit
Version: 0.16.6704 (Git)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-16
Hash: 0c449d7e8f9b2b1fb93e3f8d1865e2f59d7ed253
Python version: 2.7.8
Qt version: 4.8.6
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 6.8.0.oce-0.17

oczywiście przekopiowałem te dwa brakujące pliki do katalogu bin.

Teraz w katalogu MOD, który jest w FreeCad 0,16 przekopiowałem cały katalog DrawingDimensioning i uruchomiłem program ucieszyłem się, że nie było żadnego komunikatu o błędzie o którym pisałem w pierwszym poście ( super ), ale niestety nie widać tego programu na liście rozwijanej.

Pyta kolega jak to jest w Windowsie z katalogami:

Katalog z programem czyli :

FreeCad 0.16 , w nim podkatalogi : bin, data, doc, Mod z podkatalogami np.: Arch, Draft, Fem itd.

W katalogu data są podkatalogi : examples, Gui oraz Mod w którym są te same podkatalogi, które wymieniłem wcześniej, są one takie same w dwóch różnych miejscach.
Zacząłem kombinować z umiejscowieniem tego dodatku, ale efekt nadal jest taki, że program się uruchamia, ale nie ma tego dodatku na liście rozwijanej.

Na tej wersji programu bez względu czy dodatek jest w jednym katalogu czy w dwóch to program się uruchamia bez żadnych komunikatów, ale nie ma go również na rozwijanej liście.

Jest to wersja bez redystrybucji C++ i uruchamia się szybciej.

Zależy mi na tym dodatku, szkoda, że nie mogę z tym sobie poradzić.

Problem pozostał nadal nie rozwiązany.

Szkoda, że ten dodatek nie jest od razu instalowany z programem tak jak inne np.: "Arch", "Draft", "Part" itd., to nie powodowałoby tulu problemów.

Pozdrawiam
User avatar
PrzemoF
Posts: 1711
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Problem z makrami

Postby PrzemoF » Tue Nov 22, 2016 12:06 pm

Nie jestem w stanie Ci pomóc z rozwiązaniem istniejącego problemu - windows to nie moja bajka. Możesz ewentualnie próbować w angielskiej częsci forum - tam jest dużo więcej fachowców.

Moja propozycja:
- czysta instalacja FreeCAD albo wersja działająca z katalogu bez instalacji
- makro addon _installer, do pobrania tutaj [1]
- instalacja drawing_dimensioning przy użyciu makra (banalnie prosta)

[1] https://github.com/FreeCAD/FreeCAD-addons
witek12
Posts: 10
Joined: Sun Nov 20, 2016 11:51 am
Location: Toruń,Poland

Re: Problem z makrami

Postby witek12 » Tue Nov 22, 2016 12:18 pm

Witam

Dzięki za pomoc, spróbuję jeszcze raz z instalacją przez addon_installer.

Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam.
witek12
Posts: 10
Joined: Sun Nov 20, 2016 11:51 am
Location: Toruń,Poland

Re: Problem z makrami

Postby witek12 » Tue Nov 22, 2016 1:11 pm

Witam

Zrobiłem tak jak napisałeś, pobrałem addonis_instaler, rozpakowałem go do katalogu C:/Users/.../AppData/Roaming/FreeCAD i uruchomiłem

wybrałem plik drawing_dimensioning kliknąłem zainstaluj, jak skończył instalację to tak jak było napisane zrestartowałem program i co się okazało pojawił się dokładnie tan sam komunikat o którym pisałem w pierwszym poście. Dodatku nie widać również na rozwijanej liście. Jak usunę plik InitGui.py to znika komunikat, ale nadal go nie widać na liście.

Wniosek problem jest z plikiem InitGui, który powoduje wyświetlenie tego komunikatu, jak coś wydaje się tak banalnie proste, wcale nie musi być takie proste zwłaszcza jak się ma taki OS. To tyle z mojej strony, gdyby ktoś wpadł na pomysł jak ten problem rozwiązać to byłoby super.

Pozdrawiam
User avatar
PrzemoF
Posts: 1711
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Problem z makrami

Postby PrzemoF » Thu Nov 24, 2016 8:47 am

Stara instalacja, czysta instalacja czy FreeCAD bez instalacij?

Jeżeli czysta to trzeba zgłośić błąd - może coś nie zostało spakowane dla wersji pod windowsa.
witek12
Posts: 10
Joined: Sun Nov 20, 2016 11:51 am
Location: Toruń,Poland

Re: Problem z makrami

Postby witek12 » Thu Nov 24, 2016 10:48 am

Witam

Ta wersja: 0.16.6704 została pobrane ze strony dobre programy.pl, a data wydania to 12.09.2016.
Natomiast druga wersja nowsza, czyli ta: 0.16.6706 (Git) został pobrana bezpośrednio ze strony Freecad'a jakieś 2 tygodnie temu.
W obu tych wersjach jest ten sam problem.

Robiłem nawet tak jak to jest pokazane na YouTube: FreeCAD Tutorial 25 - Makros installieren , ale nic nie wychodzi efekt jest ten sam.

Zainstalowałem sobie ten dodatek YouTube: FreeCAD Tutorial 24 - DXF/DWG Import, postępowałem zgodnie z tym jak tam było pokazane i z tym nie było żadnych problemów, wszystko się zainstalowało i ładnie działa bez kłopotu.

Co do zgłoszenia tego problemu to mogę mieć problem natury czysto językowej, ponieważ słabo znam język angielski.

Dzięki za odzew.

Pozdrawiam
User avatar
PrzemoF
Posts: 1711
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Problem z makrami

Postby PrzemoF » Thu Nov 24, 2016 10:59 am

OK, po to mamy polskie forum :-)
Możesz zrobić jakiś zrzut ekranu z błędem?
witek12
Posts: 10
Joined: Sun Nov 20, 2016 11:51 am
Location: Toruń,Poland

Re: Problem z makrami

Postby witek12 » Thu Nov 24, 2016 1:03 pm

Witam

Na tej wersji obecnie robię:

OS: Windows 7
Word size of OS: 32-bit
Word size of FreeCAD: 32-bit
Version: 0.16.6704 (Git)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-16
Hash: 0c449d7e8f9b2b1fb93e3f8d1865e2f59d7ed253
Python version: 2.7.8
Qt version: 4.8.6
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 6.8.0.oce-0.17

Zdjęcie z komunikatem, który jest na dole ekranu

Komunikat_Bledu.jpg
Komunikat_Bledu.jpg (152.96 KiB) Viewed 1512 times


W powiększeniu komunikat

Komunikat_Bledu_2.jpg
Komunikat_Bledu_2.jpg (191.59 KiB) Viewed 1512 times


Cała treść tego komunikatu

" During initialization the error DLL load failed . Nie można uruchomić aplikacji ponieważ jej konfiguracja równoczesna jest niepoprawna."

po krótkiej chwili komunikat znika, a program działa, ale bez tego dodatku.

Pozdrawiam
witek12
Posts: 10
Joined: Sun Nov 20, 2016 11:51 am
Location: Toruń,Poland

Re: Problem z makrami

Postby witek12 » Sat Nov 26, 2016 8:37 am

Witam

Pobrałem wczoraj dwa inne dodatki, SheetMetal oraz Fasteners. Rozpakowałem i przekopiowałem do :

C:\Program Files\FreeCAD 0.16\Mod\ tu

Program uruchomił się bez żadnych problemów i oba dodatki są widoczne na liście tak jak na zdjęciu.

ListaWyboru.jpg
ListaWyboru.jpg (131.18 KiB) Viewed 1506 times


Jak przejrzałem zawartość tego mojego nieszczęsnego dodatku to zauważyłem, że brakuje w nim na pewno pliku Init.py czy jakiś innych to nie wiem.

Gdyby ktoś mógł to sprawdzić u siebie i dał znać.

Z góry dziękuję

Pozdrawiam
User avatar
PrzemoF
Posts: 1711
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Problem z makrami

Postby PrzemoF » Tue Nov 29, 2016 9:23 pm

W tym wątku [1] w drugim poście, są prawdopodobnie pliki dll których potrzebujesz. Link bezpośredni [2].

[1] viewtopic.php?t=18171
[2] download/file.php?id=27925