Rajzlap (Drawing) modul

Általános megbeszélés, kérdések és válaszok magyar fóruma

Moderator: onesz

Forum rules
fórum szabályai és hasznos információk

FONTOS: Kérlek olvasd el ezt mielőtt kérdést tennél fel
Berci
Posts: 32
Joined: Sun Feb 14, 2016 9:56 am

Rajzlap (Drawing) modul

Postby Berci » Sun Feb 21, 2016 8:03 pm

Egy kérdésre a választ megelőlegezném:
Igen, be lehet méretezni az alkatrészt :)
User avatar
onesz
Posts: 45
Joined: Fri Nov 11, 2011 8:40 am

Re: Rajzlap (Drawing) modul

Postby onesz » Sun Feb 21, 2016 8:19 pm

Berci wrote:Egy kérdésre a választ megelőlegezném:
Igen, be lehet méretezni az alkatrészt :)


Ez most mire is vonatkozik?
Berci
Posts: 32
Joined: Sun Feb 14, 2016 9:56 am

Re: Rajzlap (Drawing) modul

Postby Berci » Mon Feb 22, 2016 8:22 am

Én sem tudtam eleinte, és még párról tudok, hogy nem találta, mert kevés oktató videóban szerepel.

https://www.youtube.com/watch?v=k_s2Lgx ... VLpy8-kF8e
Sajnos eléggé nyögvenyelősen lehet megoldani.

Ennek a hiányában szerintem sokan elállnának a progitól.
Ha zavaró, akkor módosítom a hozzászólást.
Be tudok állítani levélértesítést, ha kapok választ?
User avatar
onesz
Posts: 45
Joined: Fri Nov 11, 2011 8:40 am

Re: Rajzlap (Drawing) modul

Postby onesz » Mon Feb 22, 2016 8:31 pm

Berci wrote:Én sem tudtam eleinte, és még párról tudok, hogy nem találta, mert kevés oktató videóban szerepel.

https://www.youtube.com/watch?v=k_s2Lgx ... VLpy8-kF8e
Sajnos eléggé nyögvenyelősen lehet megoldani.

Ennek a hiányában szerintem sokan elállnának a progitól.
Ha zavaró, akkor módosítom a hozzászólást.

-----------------------------------------------------------

Ez tulajdonképpen amikor elkészül a rajzod és szeretnél egy összesített képet több nézetból + méretvonalakkal + esetleg
3D képet is róla egy rajzlapra össze hozhatod. A Rajzlapon be lehet állítani az alsó kocka tartlamát sablonban, úgy tudom
és akkor "csak" a méretarányt, változtatás dátumát, rajzszámot stb. kell kitölteni. Egyébként a kinézetben
is meg lehet változtatni a sablont, hogy hová rakod a leíró négyzeteket.

Talán ez is segít:
https://www.youtube.com/watch?v=CTEPu50bG4U

vagy

https://www.youtube.com/watch?v=t3EHV0FUWB0

-----------------------------
Berci wrote:Be tudok állítani levélértesítést, ha kapok választ?


Allul OPTIONS és ott pipa a Notify me when a reply is posted elé.
Berci
Posts: 32
Joined: Sun Feb 14, 2016 9:56 am

Re: Rajzlap (Drawing) modul

Postby Berci » Tue Feb 23, 2016 7:30 am

Szerintem valami beállítás nem jó, mert a pipa ott van - levelet mégsem kaptam.

Méretezés:
Amit küldtél, abban nincs méretezés. Azért tartom ezt fontos dolognak, mert én is kinyomtatott rajzból gyártok, és úgy pötyögöm be...
Ez még jó ideig így is marad.
Amiről beszélek, az ez:
https://www.youtube.com/watch?v=nxNT0Ky ... VLpy8-kF8e
Itt nagyon jól látszódik a menete a dolognak. Tehát a méretezés a modellen történik! Az a buktató, az egészben, hogy a rajzlapra elhelyezett nézetekhez kell utólag igazítani a méretezést. A "nagyoknál" ez jóval egyszerűbb, de ez viszont ingyenes. :)

Később akartam előjönni egy másik lehetséges dologgal, a "drawing dimensioning" modullal, ami nálam nincs. Hogy miért, azt nem tudom.
Itt látszólag jóval egyszerűbben történik a dolog.
https://www.youtube.com/watch?v=ztMTLp4 ... e2O0pTAIg7
User avatar
onesz
Posts: 45
Joined: Fri Nov 11, 2011 8:40 am

Re: Rajzlap (Drawing) modul

Postby onesz » Tue Feb 23, 2016 2:58 pm

Berci wrote:Szerintem valami beállítás nem jó, mert a pipa ott van - levelet mégsem kaptam.



Nézd meg:
User Control Panel -> Profile ->Edit account settings -> Email address:

Ide kapod az üziket. Ezt az emailt ellenőrzöd?



Berci wrote:Méretezés:
Amit küldtél, abban nincs méretezés. Azért tartom ezt fontos dolognak, mert én is kinyomtatott rajzból gyártok, és úgy pötyögöm be...
Ez még jó ideig így is marad.
Amiről beszélek, az ez:
https://www.youtube.com/watch?v=nxNT0Ky ... VLpy8-kF8e
Itt nagyon jól látszódik a menete a dolognak. Tehát a méretezés a modellen történik! Az a buktató, az egészben, hogy a rajzlapra elhelyezett nézetekhez kell utólag igazítani a méretezést. A "nagyoknál" ez jóval egyszerűbb, de ez viszont ingyenes. :)

Később akartam előjönni egy másik lehetséges dologgal, a "drawing dimensioning" modullal, ami nálam nincs. Hogy miért, azt nem tudom.
Itt látszólag jóval egyszerűbben történik a dolog.
https://www.youtube.com/watch?v=ztMTLp4 ... e2O0pTAIg7


Látom erre gondoltál:
https://www.youtube.com/watch?v=nxNT0KychcY

Ez azért lehet, mivel a rajzlapra 1:1 méretben sokszor lehetetlen átvinni a tárgyat.
Ezért előbb a tárgyat kell átméretezni, majd ezután rátolni a méretvonalakat.

Egyébként a "drawing dimensioning" modul telepítése pofon egyszerű:

https://github.com/hamish2014/FreeCAD_d ... /README.md

UBUNTU - nyomsz egy CTRL+ALT+T (terminál)

itt beírod $ jel nélkül egymás után:

$ sudo apt-get install git python-numpy python-pyside
$ mkdir ~/.FreeCAD/Mod
$ cd ~/.FreeCAD/Mod
$ git clone https://github.com/hamish2014/FreeCAD_d ... ioning.git

Ezután már neked is bennt lesz mint munkafelület.

Frissíteni így tudod:

$ cd ~/.FreeCAD/Mod/FreeCAD_drawing_dimensioning
$ git pull
$ rm *.pyc

Beállítás:

Egységek beállítása Szerkesztés -> Beállítások -> Általános -> Egységek

Egyéni kívánt méretezési stílus beállítása:

Indítsd el a FreeCAD
válts a "Drawing dimensioning" munkafelületre
Szerkesztés -> Beállítások -> drawing dimensioning - ez még angol egyenlőre

Sok sikert!
Berci
Posts: 32
Joined: Sun Feb 14, 2016 9:56 am

Re: Rajzlap (Drawing) modul

Postby Berci » Tue Feb 23, 2016 8:14 pm

Hurrá!
Sikerült a Drawing dimensioning telepítése! Köszi
Holnap kipróbálom.