The Big TechDraw Comments Thread

Have some feature requests, feedback, cool stuff to share, or want to know where FreeCAD is going? This is the place.
efyx
Posts: 153
Joined: Fri Sep 26, 2014 7:36 pm

Re: The Big TechDraw Comments Thread

Postby efyx » Mon Mar 13, 2017 10:59 am

[quote="wandererfan"][/quote]
Thanks for update. I know it a huge work you are doing - thanks a lot. Below, few my observations:
1) Autodistribution - good to have a choice to unlock each view from that and positioning it anywhere - There was a talk, but I don't know what with that happened. I just don't wan't to forget about that.
2) Good to have option to change accuracy of dimension in combobox - places after comma for each dimension. Sometimes usefull.
3) Disapearing line in dimension when I took value outside arrows - I think it should be still visible, at least could to have option to dissapear it.
4) Maybe if you off blockade to select only one part for view, will able option to display more of them - without using mux thing?

and my personal favourites:
5) Circle on detail ;)
6) Welding symbols.

Having that it would be compleat fine enough IMHO to create most of drawings.

Great work anyway.

Edit: 7) There should be way to put additional point on drawing to which I could put dimension - for example when I have slot for dimensionig, there is no way to put distance between outlines of circles (o/a width dimension) in view from top.
wandererfan
Posts: 880
Joined: Tue Nov 06, 2012 5:42 pm

Re: The Big TechDraw Comments Thread

Postby wandererfan » Mon Mar 13, 2017 9:10 pm

efyx wrote:1) Autodistribution - good to have a choice to unlock each view from that and positioning it anywhere - There was a talk, but I don't know what with that happened. I just don't wan't to forget about that.
2) Good to have option to change accuracy of dimension in combobox - places after comma for each dimension. Sometimes usefull.
3) Disapearing line in dimension when I took value outside arrows - I think it should be still visible, at least could to have option to dissapear it.
4) Maybe if you off blockade to select only one part for view, will able option to display more of them - without using mux thing?
5) Circle on detail ;)
6) Welding symbols.
7) There should be way to put additional point on drawing to which I could put dimension - for example when I have slot for dimensionig, there is no way to put distance between outlines of circles (o/a width dimension) in view from top.

Thanks for the kind words.
1) you should have a choice now for auto-distribute - on/off.
2) I seem to recall that you're supposed to use the same number of decimals for all measurements on a page. But it's been a long time since my drawings had to please anybody but me!
3) This is apparently a ISO vs ANSI thing. I could do a hack for now, but in the future we should probably be able to select from any "well known" standard. Maybe even "not so well known".
4) code could decide to use multiView if >1 part selected, I guess. Still have to know if there is >1 part internally.
5) this sounds familiar. :lol: soon. really.
6) I haven't given this one much thought, but can't you use the ones from DrawingDimensioning and TechDraw_Symbol?
7) This is on the list, but I really haven't given it much thought yet.

wf
User avatar
sgrogan
Posts: 2978
Joined: Wed Oct 22, 2014 5:02 pm

Re: The Big TechDraw Comments Thread

Postby sgrogan » Mon Mar 13, 2017 9:30 pm

wandererfan wrote:2) I seem to recall that you're supposed to use the same number of decimals for all measurements on a page. But it's been a long time since my drawings had to please anybody but me!

Often in the title block there are default tolerance for one, two etc decimal places. I use this simple workaround https://forum.freecadweb.org/viewtopic.php?t=16831&start=210#p148397
wandererfan wrote:5) this sounds familiar. :lol: soon. really.

So I will "pile on"
wandererfan wrote:6) I haven't given this one much thought, but can't you use the ones from DrawingDimensioning and TechDraw_Symbol?

Maybe just a custom leader?
efyx
Posts: 153
Joined: Fri Sep 26, 2014 7:36 pm

Re: The Big TechDraw Comments Thread

Postby efyx » Thu Mar 23, 2017 8:25 pm

wandererfan wrote:

Hi, two new issues :).

When I insert multiple views, first press up arrow, then I get bottom and front (and back) view the same (see picture).
2nd thing on the detail view, I got wrong dimensions.
techdraw issues.png
techdraw issues.png (30.3 KiB) Viewed 78 times


PS. is there any other way to call person on this forum? (I am using quotes)
Last edited by efyx on Fri Mar 24, 2017 7:04 am, edited 1 time in total.
HoWil
Posts: 372
Joined: Sun Jun 14, 2015 7:31 pm
Location: Austria

Re: The Big TechDraw Comments Thread

Postby HoWil » Fri Mar 24, 2017 6:38 am

efyx wrote:
wandererfan wrote:

Hi, two new issues :).

When I insert multiple views, first press up arrow, then I get bottom and front (and back) view the same (see picture).
2nd thing on the detail view, I got wrong dimensions.
techdraw issues.png

PS. is there any other way to call person on this forum? (I am using quotes)


Could you add your model?

Regarding the "wrong dimensions"... You try to put dimensions on lines which were trimmed for the detailed view. Try to put a dimension between the two openings and you will see that it works.

Looks like your try to quote wandererfar did not work because you removed all quoted text.
You can send private messages.
BR Howil
efyx
Posts: 153
Joined: Fri Sep 26, 2014 7:36 pm

Re: The Big TechDraw Comments Thread

Postby efyx » Fri Mar 24, 2017 9:00 am

HoWil wrote:because you removed all quoted text
Corrected.

HoWil wrote:Could you add your model?

Not needed. It happens all the time - try to put cylinder. Then multiple views. First press arrow up, then mark boxes (top and bottom view).

About wrong dimensioning, I made it deliberately. It cannot be like that it is changing dimension IMO. Arrow line should be broken from one side, but the dimension should be right.