Moduł PATH - problem

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
Arq
Posts: 4
Joined: Sun Feb 12, 2017 9:31 am

Moduł PATH - problem

Postby Arq » Sun Feb 12, 2017 9:55 am

Cześć. Witam wszystkich jako nowy użytkownik FreeCADa. Zainstalowałem następująca wersję programu zaciągnięta ze strony głównej https://www.freecadweb.org/wiki/Download :
OS: Windows 7
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.16.6706 (Git)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-16
Hash: f86a4e411ff7848dea98d7242f43b7774bee8fa0
Python version: 2.7.8
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 6.8.0.oce-0.17

Napotkałem na problem w module PATH. Po dodaniu nowego projektu i zdefiniowaniu narzędzi nie mogę ich wczytać do projektu.
Pojawia mi się błąd -screen dołączam w załączniku.

Moje pytanie, co robię źle? Jak powinno wczytywać się właściwie narzędzia lub co mam źle skonfigurowane w samym programie?
Nigdzie nie znalazłem opisanego podobnego problemu.
Ćwiczenie realizowałem na podstawie tego tutoriala: https://www.youtube.com/watch?v=c4JUnB1AHdY
Attachments
blad1.jpg
PATH-błąd wczytania narzędzia
blad1.jpg (230.09 KiB) Viewed 252 times
User avatar
PrzemoF
Posts: 1707
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Moduł PATH - problem

Postby PrzemoF » Mon Feb 13, 2017 12:26 pm

Nie używam modułu PATH, ale od 2 lipca 2016 (Twoja stabilna wersja, 6706) było w nim ponad 300 zmian. Jeżeli możesz to zainstaluj coś nowszego. Model rozwoju FreeCADa jest taki, że nawet "niestabilne" wersje są dość stabilne i nie ma się ich co bać.

Najnowsza wersja z softpedii to 10061 [1]

[1] http://www.softpedia.com/get/Multimedia ... eCAD.shtml
Arq
Posts: 4
Joined: Sun Feb 12, 2017 9:31 am

Re: Moduł PATH - problem

Postby Arq » Mon Feb 13, 2017 8:46 pm

Dzięki za szybką odpowiedź.
Zainstalowałem dziś wersję 0.17. Niestety i tym razem nie ma szczęścia. Co prawda udało mi się wyznaczyć ścieżkę narzędzia jednak tylko dla defaultowego narzędzia. Wchodzą w zakładkę tool library nie można zdefiniować nowego narzędzia tzn. można zdefiniować geometrię narzędzia ale po wciśnięciu przycisku OK nie zostaje ono zapisane.
Czy ktoś zetknął się z podobnymi problemami, czy też tylko u mnie ten program nie chce działać?
User avatar
kwahoo
Posts: 186
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm

Re: Moduł PATH - problem

Postby kwahoo » Fri Feb 24, 2017 10:51 am

Pewnie spotkałeś ten problem viewtopic.php?f=15&t=20287#p156434

Zobacz czy narzędzie pojawi się jak przeklikasz Job do main i z powrotem,