Qt5: some issue on FC OSX stable

Here's the place for discussion related to coding in FreeCAD, C++ or Python. Design, interfaces and structures.
User avatar
easyw-fc
Posts: 2886
Joined: Thu Jul 09, 2015 9:34 am

Qt5: some issue on FC OSX stable

Postby easyw-fc » Tue Apr 10, 2018 9:40 am

Hi,
what has changed in Qt5 packaging between
FreeCAD_0.17-13450.129e2f7-OSX-x86_64-Qt5
and the new stable
FreeCAD_0.17-13509.0258808-OSX-x86_64-Qt5
?
I noticed some errors on my WBs and it seems they are related to the new Qt5 packaging...
The Qt5 version seems the same..
Thx
Maurice
User avatar
easyw-fc
Posts: 2886
Joined: Thu Jul 09, 2015 9:34 am

Re: Qt5: some issue on FC OSX stable

Postby easyw-fc » Tue Apr 10, 2018 9:59 am

here a summation of the error log:
Last login: Tue Apr 10 11:53:40 on ttys000
/Applications/FreeCAD.app/Contents/MacOS/FreeCAD ; exit;
maus-Mac-mini:~ mau$ /Applications/FreeCAD.app/Contents/MacOS/FreeCAD ; exit;
FreeCAD 0.17, Libs: 0.17R13509 (Git)
© Juergen Riegel, Werner Mayer, Yorik van Havre 2001-2018
##### #### ### ####
# # # # # #
# ## #### #### # # # # #
#### # # # # # # # ##### # #
# # #### #### # # # # #
# # # # # # # # # ## ## ##
# # #### #### ### # # #### ## ## ##

Mover version 1.4.9

*** Abort *** an exception was raised, but no catch was found.
... The exception is:SIGSEGV 'segmentation violation' detected. Address 0

logout

Saving session...
...copying shared history...
...saving history...truncating history files...
...completed.
Deleting expired sessions...325 completed.

[Process completed]
Is there a way to debug this deeply?
Thx
Jee-Bee
Posts: 2081
Joined: Tue Jun 16, 2015 10:32 am
Location: Netherlands

Re: Qt5: some issue on FC OSX stable

Postby Jee-Bee » Tue Apr 10, 2018 2:08 pm

I run OSX with Qt5 and don't have errors. I noticed that i'm in some circumstance unable to work with manipulator WB(don't align). but don't know if it is Qt related...
User avatar
easyw-fc
Posts: 2886
Joined: Thu Jul 09, 2015 9:34 am

Re: Qt5: some issue on FC OSX stable

Postby easyw-fc » Tue Apr 10, 2018 3:51 pm

Jee-Bee wrote:
Tue Apr 10, 2018 2:08 pm
I run OSX with Qt5 and don't have errors. I noticed that i'm in some circumstance unable to work with manipulator WB(don't align). but don't know if it is Qt related...
I've found the issue with Qt5 and I'm going to review all my WBs.
That should be a step forward also toward Py3 & Qt5 for FC0.18 :D
I'll update soon.
Thx for the feedback

Maurice
peterl94
Posts: 1000
Joined: Thu May 23, 2013 7:31 pm
Location: United States

Re: Qt5: some issue on FC OSX stable

Postby peterl94 » Tue Apr 10, 2018 4:07 pm

What has changed is we upgraded from 5.6 to 5.10
User avatar
easyw-fc
Posts: 2886
Joined: Thu Jul 09, 2015 9:34 am

Re: Qt5: some issue on FC OSX stable

Postby easyw-fc » Tue Apr 10, 2018 5:04 pm

peterl94 wrote:
Tue Apr 10, 2018 4:07 pm
What has changed is we upgraded from 5.6 to 5.10
I had some issue on the single instance checker I use and with the StyleSheet checking...
I'm going to rewrite those routines..
The main issue was anyway related to 'QtGui.QApplication' (QtGui.qApp is no more available).

When I will be able to test the new routines included in the macros, I will update the info here.
peterl94
Posts: 1000
Joined: Thu May 23, 2013 7:31 pm
Location: United States

Re: Qt5: some issue on FC OSX stable

Postby peterl94 » Tue Apr 10, 2018 5:07 pm

easyw-fc wrote:
Tue Apr 10, 2018 5:04 pm
The main issue was anyway related to 'QtGui.QApplication' (QtGui.qApp is no more available).
Since we upgraded Qt we also had to use the latest PySide2, so that is something they must have changed.
User avatar
easyw-fc
Posts: 2886
Joined: Thu Jul 09, 2015 9:34 am

Re: Qt5: some issue on FC OSX stable

Postby easyw-fc » Tue Apr 10, 2018 5:20 pm

My issue was that I expected to tune my WBs for FC0.18, but I was surprised that I had to do for FC stable for OSX :P
User avatar
easyw-fc
Posts: 2886
Joined: Thu Jul 09, 2015 9:34 am

Re: Qt5: some issue on FC OSX stable

Postby easyw-fc » Wed Apr 11, 2018 9:57 am

Jee-Bee wrote:
Tue Apr 10, 2018 2:08 pm
I run OSX with Qt5 and don't have errors. I noticed that i'm in some circumstance unable to work with manipulator WB(don't align). but don't know if it is Qt related...
Hi, I have updated my two WBs... would you please update them?
Regarding the 'non aligning' issue, would you please enable report view panel and eventually post the log messages?

thx
Maurice
Jee-Bee
Posts: 2081
Joined: Tue Jun 16, 2015 10:32 am
Location: Netherlands

Re: Qt5: some issue on FC OSX stable

Postby Jee-Bee » Wed Apr 11, 2018 10:06 am

easyw-fc wrote:
Wed Apr 11, 2018 9:57 am
Jee-Bee wrote:
Tue Apr 10, 2018 2:08 pm
I run OSX with Qt5 and don't have errors. I noticed that i'm in some circumstance unable to work with manipulator WB(don't align). but don't know if it is Qt related...
Hi, I have updated my two WBs... would you please update them?
Regarding the 'non aligning' issue, would you please enable report view panel and eventually post the log messages?

thx
Maurice
I do probaly this weekend (i think i don't have time before)...