directly start Paraview from inside FreeCAD

About the development of the FEM module/workbench.

Moderator: bernd

HoWil
Posts: 1095
Joined: Sun Jun 14, 2015 7:31 pm
Location: Austria

directly start Paraview from inside FreeCAD

Postby HoWil » Mon Feb 10, 2020 6:20 am

bernd wrote:
HarryvL wrote:
Sun Feb 09, 2020 3:28 pm
Hello,
I use paraview from time to time, also in combination with FC+Elmer.
What I would love to see is some functionality to directly start Paraview from within FC.
One would need to specify the folder where to look for .vtk files and/or which Paraview-state-file to use.
I have done this years ago with macros for a parameter study in FC but would love to see some semi-automated integration into FC.
BR,
howil
User avatar
bernd
Posts: 10184
Joined: Sun Sep 08, 2013 8:07 pm
Location: Zürich, Switzerland

Re: directly start Paraview from inside FreeCAD

Postby bernd » Mon Feb 10, 2020 8:20 am

HoWil wrote:
Mon Feb 10, 2020 6:20 am
bernd wrote:
HarryvL wrote:
Sun Feb 09, 2020 3:28 pm
Hello,
I use paraview from time to time, also in combination with FC+Elmer.
What I would love to see is some functionality to directly start Paraview from within FC.
One would need to specify the folder where to look for .vtk files and/or which Paraview-state-file to use.
I have done this years ago with macros for a parameter study in FC but would love to see some semi-automated integration into FC.
BR,
howil
It should be doable as a own FreeCAD FEM utility. We do not need to specify a folder. What I would suggest is selecting a result object in FreeCAD and press the paraview utility icon. In background FreeCAD exports the vtk file and opens paraview. The other possibility would be directly open paraview with the result file created after the solver has finished without even press the paraview icon tool.

But all this should be i a separate topic IMHO. Should I move them in a separate topic howil?

bernd
HoWil
Posts: 1095
Joined: Sun Jun 14, 2015 7:31 pm
Location: Austria

Re: directly start Paraview from inside FreeCAD

Postby HoWil » Mon Feb 10, 2020 8:02 pm

bernd wrote:
Mon Feb 10, 2020 8:20 am
But all this should be i a separate topic IMHO. Should I move them in a separate topic howil?

bernd
You are completely right.
User avatar
bernd
Posts: 10184
Joined: Sun Sep 08, 2013 8:07 pm
Location: Zürich, Switzerland

Re: directly start Paraview from inside FreeCAD

Postby bernd » Tue Feb 11, 2020 4:03 am

done
User avatar
bernd
Posts: 10184
Joined: Sun Sep 08, 2013 8:07 pm
Location: Zürich, Switzerland

Re: directly start Paraview from inside FreeCAD

Postby bernd » Tue Feb 11, 2020 4:14 am

HoWil
Posts: 1095
Joined: Sun Jun 14, 2015 7:31 pm
Location: Austria

Re: directly start Paraview from inside FreeCAD

Postby HoWil » Tue Feb 11, 2020 7:27 am

Isn’t this commit l related to TIE or what can we expect? It is to much come to read it on the mobile.
UR_
Posts: 1188
Joined: Tue Jan 03, 2017 8:42 pm

Re: directly start Paraview from inside FreeCAD

Postby UR_ » Tue Feb 11, 2020 8:18 am

bernd wrote:
Mon Feb 10, 2020 8:20 am
... exports the vtk file and opens paraview.
Please consider, that starting paraview has to be done via .bat file under certain circumstances.
Especially under windows and usage of hires monitors, some additional environment variables are needed.

Code: Select all

set QT_AUTO_SCREEN_SCALE_FACTOR=2
start paraview.exe
exit 
Otherwise started instance will be quiet unusable, because of unrecognizable icons.

That's valid only for version up to 5.7
I've no experience with upcoming version 5.8
User avatar
bernd
Posts: 10184
Joined: Sun Sep 08, 2013 8:07 pm
Location: Zürich, Switzerland

Re: directly start Paraview from inside FreeCAD

Postby bernd » Tue Feb 11, 2020 9:52 am

UR_ wrote:
Tue Feb 11, 2020 8:18 am
bernd wrote:
Mon Feb 10, 2020 8:20 am
... exports the vtk file and opens paraview.
Please consider, that starting paraview has to be done via .bat file under certain circumstances.
thanks for the information. I assume this is important for windows only?
User avatar
bernd
Posts: 10184
Joined: Sun Sep 08, 2013 8:07 pm
Location: Zürich, Switzerland

Re: directly start Paraview from inside FreeCAD

Postby bernd » Tue Feb 11, 2020 9:53 am

HoWil wrote:
Tue Feb 11, 2020 7:27 am
Isn’t this commit l related to TIE or what can we expect? It is to much come to read it on the mobile.
Just to show how to add a new command in FEM as I will not have the time to implement this in the near future. To much to do at the moment.

bernd
User avatar
bernd
Posts: 10184
Joined: Sun Sep 08, 2013 8:07 pm
Location: Zürich, Switzerland

Re: directly start Paraview from inside FreeCAD

Postby bernd » Tue Feb 11, 2020 9:54 am

It mitght be useful to add a issue on mantis to not forget about this.