A change in file location; how to handle this?

Discussion about the development of the Assembly workbench.
Koemi
Posts: 108
Joined: Thu Dec 28, 2017 11:13 am
Location: The Netherlands

A change in file location; how to handle this?

Postby Koemi » Wed Dec 19, 2018 8:59 am

For instance (from Z:\blabla\FreeCAD_files\ to another like for instance D:\raldiedal\etc\FreeCAD_files\).

So I am expecting that parts cannot be found, drawings unreachable etc.

How to handle this?

Any workbench available, or will this be a week of hell to recreate new assemblies / changing locations of every part.... :shock:
chrisb
Posts: 25211
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: A change in file location; how to handle this?

Postby chrisb » Wed Dec 19, 2018 9:10 am

Moved from Install/Compile to Assembly.
kbwbe
Posts: 953
Joined: Tue Apr 10, 2018 3:12 pm
Location: Germany, near Köln (Cologne)

Re: A change in file location; how to handle this?

Postby kbwbe » Wed Dec 19, 2018 10:15 am

Koemi wrote:
Wed Dec 19, 2018 8:59 am
For instance (from Z:\blabla\FreeCAD_files\ to another like for instance D:\raldiedal\etc\FreeCAD_files\).

So I am expecting that parts cannot be found, drawings unreachable etc.

How to handle this?

Any workbench available, or will this be a week of hell to recreate new assemblies / changing locations of every part.... :shock:
Hi Koemi !
Which Assembly Module ? A2/A2p ?
With A2p you can you can use the option "use project folder" in preferences. Everything (assemblies, sourcefiles) have to below this, regardless where.
KBWBE

https://github.com/kbwbe/A2plus
latest release: v0.4.47a, installable via FreeCAD's addon manager
Tutorial: gripper assembly https://www.youtube.com/watch?v=QMxcQ5tssWk
Documentation: https://www.freecadweb.org/wiki/A2plus_Workbench
Koemi
Posts: 108
Joined: Thu Dec 28, 2017 11:13 am
Location: The Netherlands

Re: A change in file location; how to handle this?

Postby Koemi » Wed Dec 19, 2018 10:27 am

Unfortunately; it differs.

Some are with A2P, and most files are with A2...
kbwbe
Posts: 953
Joined: Tue Apr 10, 2018 3:12 pm
Location: Germany, near Köln (Cologne)

Re: A change in file location; how to handle this?

Postby kbwbe » Wed Dec 19, 2018 1:09 pm

Koemi wrote:
Wed Dec 19, 2018 10:27 am
Unfortunately; it differs.

Some are with A2P, and most files are with A2...
A2 is a problem. Perhaps filenames could be replaced by a script. Does only the beginning of your pathes change ?
KBWBE

https://github.com/kbwbe/A2plus
latest release: v0.4.47a, installable via FreeCAD's addon manager
Tutorial: gripper assembly https://www.youtube.com/watch?v=QMxcQ5tssWk
Documentation: https://www.freecadweb.org/wiki/A2plus_Workbench
Koemi
Posts: 108
Joined: Thu Dec 28, 2017 11:13 am
Location: The Netherlands

Re: A change in file location; how to handle this?

Postby Koemi » Wed Dec 19, 2018 2:04 pm

Correct kbwbe. I think in 90% of all cases I think that only the beginning of the path changes. The exact path is not known yet.

I expected there would be more people with this 'problem'...

Searched for a solution, but could not find any.
kbwbe
Posts: 953
Joined: Tue Apr 10, 2018 3:12 pm
Location: Germany, near Köln (Cologne)

Re: A change in file location; how to handle this?

Postby kbwbe » Wed Dec 19, 2018 3:12 pm

Koemi wrote:
Wed Dec 19, 2018 2:04 pm
Correct kbwbe. I think in 90% of all cases I think that only the beginning of the path changes. The exact path is not known yet.

I expected there would be more people with this 'problem'...

Searched for a solution, but could not find any.
Hi Koemi,
i think i can help you with a small script. But you would have to run it for each assembly separately. I do not have the time for a more complete solution. Would this be ok ?
KBWBE

https://github.com/kbwbe/A2plus
latest release: v0.4.47a, installable via FreeCAD's addon manager
Tutorial: gripper assembly https://www.youtube.com/watch?v=QMxcQ5tssWk
Documentation: https://www.freecadweb.org/wiki/A2plus_Workbench
chrisb
Posts: 25211
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: A change in file location; how to handle this?

Postby chrisb » Wed Dec 19, 2018 4:47 pm

Mabe this is naive, but if I understand correctly the issue occurs, because A2Plus uses absolute paths. Is it possible to use relative paths instead?
kbwbe
Posts: 953
Joined: Tue Apr 10, 2018 3:12 pm
Location: Germany, near Köln (Cologne)

Re: A change in file location; how to handle this?

Postby kbwbe » Wed Dec 19, 2018 5:01 pm

chrisb wrote:
Wed Dec 19, 2018 4:47 pm
Mabe this is naive, but if I understand correctly the issue occurs, because A2Plus uses absolute paths. Is it possible to use relative paths instead?
Hi Chris,
the problem are the A2 files, not the A2plus ones. With A2plus you can use absolute/relative pathes and an option called "project folder", where simply everything has to be inside, regardless where. So A2plus files are portable.

Koemi want to have his old A2 files ported.
KBWBE

https://github.com/kbwbe/A2plus
latest release: v0.4.47a, installable via FreeCAD's addon manager
Tutorial: gripper assembly https://www.youtube.com/watch?v=QMxcQ5tssWk
Documentation: https://www.freecadweb.org/wiki/A2plus_Workbench
Koemi
Posts: 108
Joined: Thu Dec 28, 2017 11:13 am
Location: The Netherlands

Re: A change in file location; how to handle this?

Postby Koemi » Thu Dec 20, 2018 7:56 am

kbwbe wrote:
Wed Dec 19, 2018 3:12 pm

i think i can help you with a small script. But you would have to run it for each assembly separately. I do not have the time for a more complete solution. Would this be ok ?
That would be more than perfect, of course!

Could also help other FreeCAD addicts with this problem. Still having the strange feeling I am the only one... :?

Maybe I can help a bit?
- (almost) all my work is in one main folder (obviously this main folder will be moved). This main spreads out to many other folders, and so on.
- FreeCAD files are unrecognisable if they are assemblies or parts. Luckily I have named all my assemblies beginning with "SAM_".
- Sometimes I use assemblies inside another assembly. These are named "SUBSAM_".
- My part-files can have any name.
- I have no drawing files. Yet.

At the moment my files are present in an external drive (easy backup purposes). I the near future this will be a local drive (with external backup drive). I expect this change speeds up load and save processes of my work.