With Linux AppImage (0.19.2), freecadcmd doesn't execute a script anymore

Need help, or want to share a macro? Post here!
qlerebours
Posts: 9
Joined: Thu May 06, 2021 3:45 am

With Linux AppImage (0.19.2), freecadcmd doesn't execute a script anymore

Postby qlerebours » Thu May 06, 2021 4:05 am

Hello there,
I'm new to this community, so first, I'd like to say thank you to everyone for the job you did with freecad :)

I would need help with something, but I don't want to report it as an issue since I'm not sure that it's actually an issue. I checked and didn't find a topic or issue about this.
I downloaded the v0.19.2 AppImage from Github. Opening and editing using Freecad GUI works perfectly, however I'm interested in scripting.
On the previous version (0.18.x that I installed using the PPA with apt), I was able to run

Code: Select all

freecadcmd myscript.py
and it was working fine.
Now, when I do

Code: Select all

freeCad.AppImage freecadcmd myscript.py
the start message shows (the one with the ASCII text) but nothing more happens. I also tried to unpack the AppImage and use the freecadcmd file in the bin directory and it's exactly the same.
However, I can run

Code: Select all

freeCad.AppImage freecadcmd
which opens the Python console and play my script line by line, which works well.

FreeCAD Version obtained from FreeCAD.Version():
['0', '19', '24291 (Git)', '/home/conda/feedstock_root/build_artifacts/git_cache/github.com/FreeCAD/FreeCAD', '2021/04/15 09:17:08', '(HEAD detached at 0.19.2)', '7b5e18a0759de778b74d3a5c17eba9cb815035ac']

And from the GUI:
OS: Ubuntu 20.04.2 LTS (ubuntu:GNOME/ubuntu)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.24291 (Git) AppImage
Build type: Release
Branch: (HEAD detached at 0.19.2)
Hash: 7b5e18a0759de778b74d3a5c17eba9cb815035ac
Python version: 3.8.8
Qt version: 5.12.9
Coin version: 4.0.0
OCC version: 7.4.0
Locale: French/France (fr_FR)


Do you know if it's a bug or if I do something wrong?
Thank you for you help :)
Last edited by qlerebours on Thu May 06, 2021 6:23 am, edited 2 times in total.
chrisb
Posts: 35280
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: With Linux AppImage (0.19.2), freecadcmd doesn't execute a script anymore

Postby chrisb » Thu May 06, 2021 5:25 am

Hi and welcome to the forum!

Please attach your full FreeCAD info as described in the forum rules.
A Sketcher Lecture with in-depth information is available in English, auf Deutsch, en français, en español.
qlerebours
Posts: 9
Joined: Thu May 06, 2021 3:45 am

Re: With Linux AppImage (0.19.2), freecadcmd doesn't execute a script anymore

Postby qlerebours » Thu May 06, 2021 5:35 am

chrisb wrote: Thu May 06, 2021 5:25 am Hi and welcome to the forum!

Please attach your full FreeCAD info as described in the forum rules.
I edited the post, thanks
chrisb
Posts: 35280
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: With Linux AppImage (0.19.2), freecadcmd doesn't execute a script anymore

Postby chrisb » Thu May 06, 2021 6:11 am

qlerebours wrote: Thu May 06, 2021 5:35 am I edited the post, thanks
Can you access the GUI too? The FreeCAD infos in their well known form as described in the post linked above have two advantages: They include information about the libraries, and they are presented in a well known form which makes it easy for the power helpers to recognize relevant information a glance.
I may add that I am not able to help with this myself, so my remarks are to be seen as preparation for a real helper.
A Sketcher Lecture with in-depth information is available in English, auf Deutsch, en français, en español.
qlerebours
Posts: 9
Joined: Thu May 06, 2021 3:45 am

Re: With Linux AppImage (0.19.2), freecadcmd doesn't execute a script anymore

Postby qlerebours » Thu May 06, 2021 6:25 am

chrisb wrote: Thu May 06, 2021 6:11 am
qlerebours wrote: Thu May 06, 2021 5:35 am I edited the post, thanks
Can you access the GUI too? The FreeCAD infos in their well known form as described in the post linked above have two advantages: They include information about the libraries, and they are presented in a well known form which makes it easy for the power helpers to recognize relevant information a glance.
I may add that I am not able to help with this myself, so my remarks are to be seen as preparation for a real helper.
I re-edited with the GUI version