Changing wall dimensions

A forum dedicated to the Draft, Arch and BIM workbenches development.
elsordo
Posts: 33
Joined: Sat Jan 30, 2016 6:34 am

Changing wall dimensions

Postby elsordo » Sat Jan 30, 2016 6:39 am

How do I change dimensions of walls, especially after joining multiple walls.

The case I had is a simple structure having four walls. Originally, all walls were the same length - that is, a square building.

However, I wanted to give the building a rectangular foot print. But I could not change the length of the two parallel walls.

-David
jmaustpc
Posts: 9401
Joined: Tue Jul 26, 2011 6:28 am
Location: Australia

Re: Changing wall dimensions

Postby jmaustpc » Sat Jan 30, 2016 6:56 am

Your first post, welcome to FreeCAD. :)

Arch has had considerable development in recent times, please always post your Help menu...about FreeCAD" data so we know what we are dealing with.
elsordo wrote:How do I change dimensions of walls, especially after joining multiple walls.
that depends on how the "wall" was created , it can be defined by another object in which case some parameters will be ignored as they are defines by that other object.


It would be best to post a fcstd file that shows your specific case so we can look at it and answer more specifically.
elsordo
Posts: 33
Joined: Sat Jan 30, 2016 6:34 am

Re: Changing wall dimensions

Postby elsordo » Sat Jan 30, 2016 6:50 pm

I figured out how to do it when using a rectangle as the base geometry.

After I made the wall using a rectangle as a base, I toggled the visibility of the rectangle and was then able to get to the underlying rectangle and change its dimensions which in turn changed the dimensions of the wall.

I'm using

OS: Ubuntu 14.04.3 LTS
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.16.6321 (Git)
Build type: None
Branch: master
Hash: a583697e5a5e3e2c127f5ac5c63dd7668a2d76d7
Python version: 2.7.6
Qt version: 4.8.6
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 6.8.0.oce-0.17