[SOLVED] How do I constrain a sketch to an axis?

A forum dedicated to the Draft, Arch and BIM workbenches development.
User avatar
Moult
Posts: 251
Joined: Sat Jan 05, 2019 11:46 am
Contact:

[SOLVED] How do I constrain a sketch to an axis?

Postby Moult » Tue Jan 15, 2019 8:30 pm

Not entirely sure how to do this, but it would seem like a very, very, useful tool.
Last edited by Moult on Fri Feb 01, 2019 10:04 am, edited 1 time in total.
I also blog about 3D rendering, architecture, software and other on thinkMoult.com. RSS / Atom feed available for your convenience.
chrisb
Posts: 22620
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: How do I constrain a sketch to an axis?

Postby chrisb » Tue Jan 15, 2019 8:35 pm

Do you mean the point-on-object constraint Image where you select the axis and a point?
User avatar
Moult
Posts: 251
Joined: Sat Jan 05, 2019 11:46 am
Contact:

Re: How do I constrain a sketch to an axis?

Postby Moult » Tue Jan 15, 2019 9:02 pm

No. I meant an arch axis object, axis system, or grid system object .
I also blog about 3D rendering, architecture, software and other on thinkMoult.com. RSS / Atom feed available for your convenience.
User avatar
yorik
Site Admin
Posts: 11717
Joined: Tue Feb 17, 2009 9:16 pm
Location: São Paulo, Brazil
Contact:

Re: How do I constrain a sketch to an axis?

Postby yorik » Tue Jan 15, 2019 10:00 pm

At the moment, you can't. The axis is not part-based and therefore not seen by the sketcher. We could actually try to change that...
User avatar
Moult
Posts: 251
Joined: Sat Jan 05, 2019 11:46 am
Contact:

Re: How do I constrain a sketch to an axis?

Postby Moult » Tue Jan 15, 2019 10:05 pm

I see. It would be absolutely great if it could be changed so that it could be recognised. I'm sure you understand the benefits of doing so :)

What is involved in changing it? Is it easy / hard?
I also blog about 3D rendering, architecture, software and other on thinkMoult.com. RSS / Atom feed available for your convenience.
User avatar
Kunda1
Posts: 7111
Joined: Thu Jan 05, 2017 9:03 pm

Re: How do I constrain a sketch to an axis?

Postby Kunda1 » Wed Jan 16, 2019 12:45 pm

I'm not sure if there is one yet, but you may want to open a ticket on the tracker to track this feature
Want to contribute back to FC? Checkout:
#lowhangingfruit | Use the Source, Luke. | How to Help FreeCAD | How to report FC bugs and features
User avatar
Moult
Posts: 251
Joined: Sat Jan 05, 2019 11:46 am
Contact:

Re: How do I constrain a sketch to an axis?

Postby Moult » Thu Jan 17, 2019 9:35 pm

I also blog about 3D rendering, architecture, software and other on thinkMoult.com. RSS / Atom feed available for your convenience.
User avatar
yorik
Site Admin
Posts: 11717
Joined: Tue Feb 17, 2009 9:16 pm
Location: São Paulo, Brazil
Contact:

Re: How do I constrain a sketch to an axis?

Postby yorik » Fri Jan 18, 2019 7:41 pm