Shape2DView Placement and Arch Section

A forum dedicated to the Draft, Arch and BIM workbenches development.
User avatar
yorik
Site Admin
Posts: 11496
Joined: Tue Feb 17, 2009 9:16 pm
Location: São Paulo, Brazil
Contact:

Re: Shape2DView Placement and Arch Section

Postby yorik » Tue Mar 04, 2014 6:42 pm

You are sure you added objects to the SectionPlane? Otherwise indeed it doesn't show anything. You can add with the Arch Add tool, or directly by giving a list of objects to the Objects property of the section plane. These objects can be a group too, which makes adding/removing pretty easy.
jmaustpc
Posts: 9566
Joined: Tue Jul 26, 2011 6:28 am
Location: Australia

Re: Shape2DView Placement and Arch Section

Postby jmaustpc » Tue Mar 04, 2014 7:16 pm

Whoops, I forgot you had to add items to it. :oops:
yorik wrote:You can add with the Arch Add tool
that worked as did first selecting 3 items and then clicking on Section icon


Changing the parameters of the Drawing view object is a bit unreliable, it seems to refresh sometimes and not others, if I toggle visibility it seems to make no difference ...I'll look again tomorrow. :)

good night

Jim
User avatar
rockn
Posts: 1573
Joined: Wed Sep 28, 2011 10:39 am
Location: Toulouse, France
Contact:

Re: Shape2DView Placement and Arch Section

Postby rockn » Thu Mar 06, 2014 8:52 am

Hi guys,
I'm still have a strange behaviour.
OS: Ubuntu 12.04.4 LTS
Platform: 64-bit
Version: 0.14.3245 (Git)
Branch: master
Hash: d632eb2843da9ccc8060df54ad36f5fd05264be1
Python version: 2.7.3
Qt version: 4.8.1
Coin version: 3.1.3
SoQt version: 1.5.0
OCC version: 6.5.1

Make an Arch Structure, add an Arch Section of Structure. (Delete Drawing page).
Move the Section with Edit menu Placement Tool and you will see the viewable placement is wrong. But the placement properties seem good.(After unselect/reselect Section Object)
Exemple : the origin placement of the Section is 0°,0,0,1,0,0,0
The move is : 270°,0,1,0,10,0,0
The viewable placement look like 0°,0,0,1,0,0,10 <== See how X become Z
The placement properties is : 270°,0,1,0,10,0,0
And if you move the section in this properties you see also that change X make move in Z direction the Arch Section.

Oo I have a lot of difficult to explain this. Sorry for the language.

In any case, I see the placement with Edit menu Placement work perfectly with Shape2DView of a Section. It don't move the Section.
Formations et tutoriels FreeCAD en Français, soutenez moi : https://www.tipeee.com/formations-freecad
User avatar
yorik
Site Admin
Posts: 11496
Joined: Tue Feb 17, 2009 9:16 pm
Location: São Paulo, Brazil
Contact:

Re: Shape2DView Placement and Arch Section

Postby yorik » Fri Mar 07, 2014 4:20 pm

Wow there is something really weird there... Modifying the placement directly works correctly, but using the Edit->Placement does something that I don't understand... After that, all the coordinates I give to the coin node get transformed. Never seen that before
User avatar
rockn
Posts: 1573
Joined: Wed Sep 28, 2011 10:39 am
Location: Toulouse, France
Contact:

Re: Shape2DView Placement and Arch Section

Postby rockn » Sun Mar 09, 2014 12:50 am

Yes it's weird. And you know if you have few Arch Section they are all affected (it was surprising the first time ;) ).
Formations et tutoriels FreeCAD en Français, soutenez moi : https://www.tipeee.com/formations-freecad
User avatar
yorik
Site Admin
Posts: 11496
Joined: Tue Feb 17, 2009 9:16 pm
Location: São Paulo, Brazil
Contact:

Re: Shape2DView Placement and Arch Section

Postby yorik » Sun Mar 09, 2014 1:26 am

Wow, indeed! Crazy!
Renato Rebelo
Posts: 255
Joined: Mon May 19, 2014 1:14 pm
Location: Vouzela - Portugal

Re: Shape2DView Placement and Arch Section

Postby Renato Rebelo » Mon May 19, 2014 2:44 pm

hello people,
I'm new here so forgive me if I say some nonsense.
I think I have a problem identical to yours, I tried to make the template that Yorik released, but when I tried to create a drawing view the view is reversed (inverted).
here I leave the file to check.
Thank you,
Renato Rebelo
Attachments
TUTORIAL_forum.FCStd
(309.44 KiB) Downloaded 64 times
my native language is not English, please excuse me any incorrectness, I apologize for any inconvenience caused, thank you
User avatar
rockn
Posts: 1573
Joined: Wed Sep 28, 2011 10:39 am
Location: Toulouse, France
Contact:

Re: Shape2DView Placement and Arch Section

Postby rockn » Tue May 20, 2014 1:32 pm

Hi Renato,
I don't think it was the same problem (this topic describe a strange behavior, not really a request for assistance).
I think you have to create a new post for you problem, and please give your FreeCAD info data.
However, when I open your file I see what you say, but as soon as I have to move the sections, the views was recompute in the right orientation.
Formations et tutoriels FreeCAD en Français, soutenez moi : https://www.tipeee.com/formations-freecad
Renato Rebelo
Posts: 255
Joined: Mon May 19, 2014 1:14 pm
Location: Vouzela - Portugal

Re: Shape2DView Placement and Arch Section

Postby Renato Rebelo » Wed May 21, 2014 8:14 am

thanks for the reply,
I apologize if I put the question in the wrong place.
But in the meantime I've tried ubuntu and really the problem is solved but in windows (xp or 7) the problem persists.
thanks anyway.
my native language is not English, please excuse me any incorrectness, I apologize for any inconvenience caused, thank you
User avatar
rockn
Posts: 1573
Joined: Wed Sep 28, 2011 10:39 am
Location: Toulouse, France
Contact:

Re: Shape2DView Placement and Arch Section

Postby rockn » Wed May 21, 2014 8:47 am

I am happy that your problem is solved, even if I do not know which is the problem with Windows.
It is not serious for the placement of the question, but if the problem persists made what I said.
In any case, welcome here ! :)
Formations et tutoriels FreeCAD en Français, soutenez moi : https://www.tipeee.com/formations-freecad