Curves workbench

Post here for help on using FreeCAD's graphical user interface (GUI).
Forum rules
and Helpful information
IMPORTANT: Please click here and read this first, before asking for help

Also, be nice to others! Read the FreeCAD code of conduct!
User avatar
Chris_G
Posts: 1774
Joined: Tue Dec 31, 2013 4:10 pm
Location: France
Contact:

Re: Curves workbench

Postby Chris_G » Mon Apr 26, 2021 10:11 am

To avoid self-intersection, it is generally better to choose the steepest and shortest Sweep path possible.
Attachments
Manifold_2.FCStd
(324.67 KiB) Downloaded 26 times
User avatar
Vagulus
Posts: 344
Joined: Tue Jul 14, 2020 7:55 am
Location: Perth, Western Australia

Re: Curves workbench

Postby Vagulus » Mon Apr 26, 2021 10:27 am

Chris_G wrote: Mon Apr 26, 2021 10:08 am Your AdditivePipe should use the green binder as Sweep Spine.
I'll do that. It makes sense - create line then bind it into model and then use link in model. ;)
Chris_G wrote: Mon Apr 26, 2021 10:08 am However, the generated sweep still self intersect.
Both inside and outside surfaces look fine in my version of FC, and my Slicer accepted it as all clear. I'll see what the printer makes of it.
"It is much harder to simplify than to complicate."
Joseph Kimble
User avatar
GlouGlou
Posts: 3096
Joined: Sun Apr 05, 2015 9:02 am
Location: La Rochelle, France

Re: Curves workbench

Postby GlouGlou » Fri May 07, 2021 7:52 pm

:shock: Updated Wb, and Curve On Surface is vanished? :cry:
User avatar
Chris_G
Posts: 1774
Joined: Tue Dec 31, 2013 4:10 pm
Location: France
Contact:

Re: Curves workbench

Postby Chris_G » Fri May 07, 2021 8:24 pm

It was only used by BlendSurface.
And BlendSurface has been totally rewritten, so that it takes directly Edge1, Face1, Edge2, Face2 as input selection.
But I only removed it from Gui toolbar; old project files can still load CurveOnSurface objects.
Did you use it for another purpose than BlendSurface ?
User avatar
GlouGlou
Posts: 3096
Joined: Sun Apr 05, 2015 9:02 am
Location: La Rochelle, France

Re: Curves workbench

Postby GlouGlou » Fri May 07, 2021 8:30 pm

you mean curves on surface?
It was usefull: "ribs" (bordure ou rebord en français), offset a curve on a surface....
not only for blend surface.
User avatar
Chris_G
Posts: 1774
Joined: Tue Dec 31, 2013 4:10 pm
Location: France
Contact:

Re: Curves workbench

Postby Chris_G » Fri May 07, 2021 8:34 pm

OK, then I'll restore it in the toolbar.

EDIT : OK, Done. Funny enough, it seems you use the workbench more than I do myself :lol:
Last edited by Chris_G on Fri May 07, 2021 8:39 pm, edited 1 time in total.
User avatar
GlouGlou
Posts: 3096
Joined: Sun Apr 05, 2015 9:02 am
Location: La Rochelle, France

Re: Curves workbench

Postby GlouGlou » Fri May 07, 2021 8:39 pm

Thanks, I will show two examples.
User avatar
GlouGlou
Posts: 3096
Joined: Sun Apr 05, 2015 9:02 am
Location: La Rochelle, France

Re: Curves workbench

Postby GlouGlou » Fri May 07, 2021 9:11 pm

Here. ;)
Attachments
offset.FCStd
(29.53 KiB) Downloaded 31 times
Ribs.FCStd
(31.53 KiB) Downloaded 33 times
claude78
Posts: 5
Joined: Wed May 12, 2021 1:42 pm

Re: Curves workbench

Postby claude78 » Wed May 12, 2021 1:51 pm

Hello, ive got problem with Curves workbench. Ive downloaded via Addon Manager -> installed-> restarted app.. After clicking to Curves Workbench i got error: 15:39:30 Traceback (most recent call last):
File "C:\Users\LIS\AppData\Roaming\FreeCAD\Mod\CurvesWB-master\freecad\Curves\init_gui.py", line 32, in Initialize
from . import ParametricBlendCurve # cleaned
File "C:\Program Files\FreeCAD 0.19\bin\Lib\site-packages\shiboken2\files.dir\shibokensupport\__feature__.py", line 142, in _import
return original_import(name, *args, **kwargs)
File "C:\Users\LIS\AppData\Roaming\FreeCAD\Mod\CurvesWB-master\freecad\Curves\ParametricBlendCurve.py", line 17, in <module>
from freecad.Curves import blend_curve
File "C:\Program Files\FreeCAD 0.19\bin\Lib\site-packages\shiboken2\files.dir\shibokensupport\__feature__.py", line 142, in _import
return original_import(name, *args, **kwargs)
File "C:\Users\LIS\AppData\Roaming\FreeCAD\Mod\CurvesWB-master\freecad\Curves\blend_curve.py", line 24, in <module>
from scipy.optimize import minimize
File "C:\Program Files\FreeCAD 0.19\bin\Lib\site-packages\shiboken2\files.dir\shibokensupport\__feature__.py", line 142, in _import
return original_import(name, *args, **kwargs)
File "C:\Program Files\FreeCAD 0.19\bin\lib\site-packages\scipy\optimize\__init__.py", line 387, in <module>
from .optimize import *
File "C:\Program Files\FreeCAD 0.19\bin\Lib\site-packages\shiboken2\files.dir\shibokensupport\__feature__.py", line 142, in _import
return original_import(name, *args, **kwargs)
File "C:\Program Files\FreeCAD 0.19\bin\lib\site-packages\scipy\optimize\optimize.py", line 36, in <module>
from ._numdiff import approx_derivative
File "C:\Program Files\FreeCAD 0.19\bin\Lib\site-packages\shiboken2\files.dir\shibokensupport\__feature__.py", line 142, in _import
return original_import(name, *args, **kwargs)
File "C:\Program Files\FreeCAD 0.19\bin\lib\site-packages\scipy\optimize\_numdiff.py", line 6, in <module>
from scipy.sparse.linalg import LinearOperator
File "C:\Program Files\FreeCAD 0.19\bin\Lib\site-packages\shiboken2\files.dir\shibokensupport\__feature__.py", line 142

i work on win 10.
Glad if anyone would help. Thanks in advance
User avatar
Chris_G
Posts: 1774
Joined: Tue Dec 31, 2013 4:10 pm
Location: France
Contact:

Re: Curves workbench

Postby Chris_G » Thu May 13, 2021 7:18 am

Hello,
What result do you get if you type this in the python console ?

Code: Select all

from scipy.optimize import minimize
Also, please post you FreeCAD info.