Ticket #3537 - Draft Edit mode not working on MacOS X (HiDPi issue)

Post here for help on using FreeCAD's graphical user interface (GUI).
Forum rules
and Helpful information
IMPORTANT: Please click here and read this first, before asking for help

Also, be nice to others! Read the FreeCAD code of conduct!
mumf83
Posts: 42
Joined: Thu Jul 12, 2018 8:14 pm

Re: Draft Edit mode not working

Postby mumf83 » Sat Jul 14, 2018 8:08 am

chrisb
Posts: 17598
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Draft Edit mode not working

Postby chrisb » Sat Jul 14, 2018 8:30 am

I have to thank you, mumf, because we don't see this too often from new users: first a forum discussion, then a sensible bug report with links to and fro.
User avatar
Kunda1
Posts: 5226
Joined: Thu Jan 05, 2017 9:03 pm

Re: Draft Edit mode not working

Postby Kunda1 » Sat Jul 14, 2018 11:47 am

Noticing that the About FreeCAD clipboard data doesn't specify what MacOSX version FC is running on. Am I wrong?
Want to contribute back to FC? Checkout:
#lowhangingfruit | Use the Source, Luke. | How to Help FreeCAD | How to report FC bugs and features
chrisb
Posts: 17598
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Draft Edit mode not working

Postby chrisb » Sat Jul 14, 2018 11:53 am

Kunda1 wrote:
Sat Jul 14, 2018 11:47 am
Noticing that the About FreeCAD clipboard data doesn't specify what MacOSX version FC is running on. Am I wrong?
No, you are right. The FreeCAD infos I gave in the post above and the direct follow up are not shortened.
User avatar
Kunda1
Posts: 5226
Joined: Thu Jan 05, 2017 9:03 pm

Re: Draft Edit mode not working

Postby Kunda1 » Sat Jul 14, 2018 12:07 pm

chrisb wrote:
Sat Jul 14, 2018 11:53 am
Kunda1 wrote:
Sat Jul 14, 2018 11:47 am
Noticing that the About FreeCAD clipboard data doesn't specify what MacOSX version FC is running on. Am I wrong?
No, you are right. The FreeCAD infos I gave in the post above and the direct follow up are not shortened.
I opened a ticket issue #3538 to address the About FreeCAD missing 10.13 issue.
Want to contribute back to FC? Checkout:
#lowhangingfruit | Use the Source, Luke. | How to Help FreeCAD | How to report FC bugs and features
mumf83
Posts: 42
Joined: Thu Jul 12, 2018 8:14 pm

Re: Draft Edit mode not working

Postby mumf83 » Thu Jul 19, 2018 12:10 pm

@chrisb - I was just messing around and I noticed this has started to work! However, I'm currently using an external monitor on my MacBook. When I move the application back to my MacBook screen it stops working. Do you think its got something to do with an Retina screen? My iMAC also has an Retina screen. Can you confirm if your MAC has a retina screen.
chrisb
Posts: 17598
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Draft Edit mode not working

Postby chrisb » Thu Jul 19, 2018 10:36 pm

mumf83 wrote:
Thu Jul 19, 2018 12:10 pm
Can you confirm if your MAC has a retina screen.
I'm not sure. Is there a place where I can look it up? The general Mac-about tells me:

Integrierter Bildschirm (Bildschirm=monitor)
13,3-Zoll (1440 x 900)
Intel HD Graphics 5000 1536 MB
User avatar
NormandC
Posts: 18534
Joined: Sat Feb 06, 2010 9:52 pm
Location: Québec, Canada

Re: Draft Edit mode not working

Postby NormandC » Fri Jul 20, 2018 2:31 pm

Retina displays have higher pixel density.
https://en.wikipedia.org/wiki/Retina_Display

chrisb wrote:
Thu Jul 19, 2018 10:36 pm
13,3-Zoll (1440 x 900)
That's the screen size (13,3 inch) and pixel resolution. Definitely not Retina. Just a plain ordinary display like the rest of us. :D
User avatar
Kunda1
Posts: 5226
Joined: Thu Jan 05, 2017 9:03 pm

Re: Draft Edit mode not working

Postby Kunda1 » Tue Dec 18, 2018 11:33 am

Question: issue #3537 was opened because of this thread. What's it status?

Also, in regards to Retina screens and higher pixel resolution, is there a way to compensate by making certain structures like points lines bigger/thicker in the preferences?
Want to contribute back to FC? Checkout:
#lowhangingfruit | Use the Source, Luke. | How to Help FreeCAD | How to report FC bugs and features
User avatar
jmborer
Posts: 42
Joined: Thu Feb 28, 2019 5:39 pm
Location: Switzerland

Re: Draft Edit mode not working

Postby jmborer » Sat Mar 09, 2019 11:41 pm

Ok guys, found the issue. It is related to the resolution.

I had the same issue when using an external monitor wich natively is 3860x2160 and I scaled it to 1980x1200 (otherwise it is too small).

When I run the native resolution, I can edit the drafted objects. When I use the scaled resolution, it doesn't work. So the issue lies somewhere in the handling of the resolution "densitity".

Hope it helps for debugging.

I also have a Macbook Pro which is able of even more resolution. I gonna test and see if the bug occurs there too.