Adding dimension causes 0.18 to seg fault

Post here for help on using FreeCAD's graphical user interface (GUI).
Forum rules
and Helpful information
IMPORTANT: Please click here and read this first, before asking for help

Also, be nice to others! Read the FreeCAD code of conduct!
ruchg
Posts: 21
Joined: Wed Nov 02, 2016 11:26 am

Adding dimension causes 0.18 to seg fault

Postby ruchg » Fri May 17, 2019 8:52 pm

Start FreeCAD by selecting from OS GUI menu
Open drawing of a flat octagon.
File --> Recent --> base.FCStd
Switch to Drawing Dimensioning Workbench
Click on Add Linear Dimension
Pick first point, pick second point, click third point to place dimension, FreeCAD crashes.

Open terminal and type FreeCAD in terminal
Open drawing of a flat octagon.
File --> Recent --> base.FCStd
Switch to Drawing Dimensioning Workbench
Click on Add Linear Dimension
Pick first point, pick second point, click third point to place dimension, FreeCAD crashes.

Terminal shows:

Code: Select all

 <<snip>>
creating dimension dim003
Program received signal SIGSEGV, Segmentation fault.
#0  /lib64/libc.so.6(+0x37f40) [0x7f24aeae4f40]
#1  /lib64/libc.so.6(+0x15b9ac) [0x7f24aec089ac]
<<snip>> 
Also seen in the terminal window which may or may not be contributing . . .

Code: Select all

During initialization the error No module named pivy occurred in /home/ruchg/.FreeCAD/Mod/FreeCAD_assembly2/InitGui.py
which is not surprising since FreeCAD is running Python 2.7:

Code: Select all

[ruchg@localhost ~]$ python2
Python 2.7.16 (default, Apr 30 2019, 15:54:43) 
[GCC 9.0.1 20190312 (Red Hat 9.0.1-0.10)] on linux2
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
>>> import pivy
Traceback (most recent call last):
  File "<stdin>", line 1, in <module>
ImportError: No module named pivy
However Privy is available with Python3

Using:
OS: Linux (Fedora 30)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.18.Unknown
Build type: Unknown
Python version: 2.7.15
Qt version: 4.8.7
Coin version: 3.1.3
OCC version: 6.9.1.oce-0.18
Locale: English/UnitedStates (en_US)
chrisb
Posts: 18784
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Adding dimension causes 0.18 to seg fault

Postby chrisb » Fri May 17, 2019 10:22 pm

Please note that the Drawing+DrawingDimensioning combo is deprecated in favor of TechDraw.
Although some few things like special symbols are much more difficult to obtain in TechDraw, it is much more advanced in many aspects. You should give it a try.
openBrain
Posts: 2132
Joined: Fri Nov 09, 2018 5:38 pm

Re: Adding dimension causes 0.18 to seg fault

Postby openBrain » Fri May 17, 2019 10:29 pm

Sorry about this question, but why not use TechDraw workbench ?
Drawing Dimensioning is more or less obsolete. ;)