boxcreator on Freecad 0.18

Post here for help on using FreeCAD's graphical user interface (GUI).
Forum rules
and Helpful information
IMPORTANT: Please click here and read this first, before asking for help

Also, be nice to others! Read the FreeCAD code of conduct!
harlekin
Posts: 19
Joined: Wed May 13, 2015 8:52 pm

boxcreator on Freecad 0.18

Postby harlekin » Sat Jun 29, 2019 3:41 pm

I apologize for having made a mistake in writing the previus post.
I Use Freecad0.18 ver. 16117. I downloaded from Gitub the very interesting macro BOXCREATOR. But it does not function.
Though I searched the forum i did not find a solution.
I unfolded the .zip file and copied the _init_.py and boxcreator.py to the directory users\username\appData\roaming\freecad\macro (here are located other functioning macros).
If i run rhe _init_.py have an error message telling me "cannot import name 'boxcreator'
If i run the boxcreator.py nothing happens.
Some years ago i used successfully the macro with earlier version of freecad.
Thanks in advance for help.
chrisb
Posts: 24149
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: boxcreator on Freecad 0.18

Postby chrisb » Sat Jun 29, 2019 3:49 pm

You can install it with the AddonManager, available from the Tools menu.
harlekin
Posts: 19
Joined: Wed May 13, 2015 8:52 pm

Re: boxcreator on Freecad 0.18

Postby harlekin » Sat Jun 29, 2019 4:07 pm

Thanks for the answer but if i run the AddonManager i do not fint the boxcreator into the list of macros.
kisolre
Posts: 2096
Joined: Wed Nov 21, 2018 1:13 pm

Re: boxcreator on Freecad 0.18

Postby kisolre » Sat Jun 29, 2019 4:52 pm

Code: Select all

OS: Windows 8.1
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.18.16117 (Git)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-18
Hash: dbb4cc6415bac848a294f03b80f65e888d531742
Python version: 3.6.6
Qt version: 5.6.2
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: Bulgarian/Bulgaria (bg_BG)
BoxCreator.JPG
BoxCreator.JPG (90.77 KiB) Viewed 453 times
BoxCreator2.JPG
BoxCreator2.JPG (107.17 KiB) Viewed 453 times
harlekin
Posts: 19
Joined: Wed May 13, 2015 8:52 pm

Re: boxcreator on Freecad 0.18

Postby harlekin » Sat Jun 29, 2019 6:51 pm

In the marco window i have the macro installed

Image

but in the addonmanager i don't see the boxcreator macro to update

Image

thanks a lot for the vasted time
kisolre
Posts: 2096
Joined: Wed Nov 21, 2018 1:13 pm

Re: boxcreator on Freecad 0.18

Postby kisolre » Sat Jun 29, 2019 7:06 pm

Not sure but it might be that Addon manager sees something with the same name that is already there but not quite right and tries not to brake it. So it does not suggest things that install over it.
Here is what I have in my Macro folder:
BoxCreator_macro folder.JPG
BoxCreator_macro folder.JPG (83.53 KiB) Viewed 438 times
BoxCreator_macro folder_2.JPG
BoxCreator_macro folder_2.JPG (29.14 KiB) Viewed 438 times
.
and what I see as macros:
.
BoxCreator_macro.JPG
BoxCreator_macro.JPG (32.64 KiB) Viewed 438 times
.
Delete those files, restart FreeCAD, check addon manager again.
harlekin
Posts: 19
Joined: Wed May 13, 2015 8:52 pm

Re: boxcreator on Freecad 0.18

Postby harlekin » Sun Jun 30, 2019 7:04 am

Although your answers nothing new.
Perhaps its better i postpone the problem. An idea could come later.
Thanks a lot.
Syres
Posts: 616
Joined: Thu Aug 09, 2018 11:14 am

Re: boxcreator on Freecad 0.18

Postby Syres » Sun Jun 30, 2019 10:53 am

harlekin wrote:
Sat Jun 29, 2019 6:51 pm
but in the addonmanager i don't see the boxcreator macro to update
I can confirm that the Boxcreator macro does not appear in my AddonManager list and I've never had it installed previously. I believe the reason for new users (or those of us who never had the macro) not seeing macros such as this one is that they must have an entry in the Wiki e.g. https://www.freecadweb.org/wiki/Macro_A ... _%26_Scale
I've searched for Boxcreator and can find no entry.

OS: Windows 7 SP 1 (6.1)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.17171 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: d19470a9711ea604f3ca6c93e46afadf64d5bb87
Python version: 3.6.8
Qt version: 5.12.1
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: English/United Kingdom (en_GB)
Syres
Posts: 616
Joined: Thu Aug 09, 2018 11:14 am

Re: boxcreator on Freecad 0.18

Postby Syres » Sun Jun 30, 2019 11:13 am

harlekin wrote:
Sun Jun 30, 2019 7:04 am
Perhaps its better i postpone the problem.
I've just carried out the manual installation and although @kisolre has shown the correct info maybe a step-by-step procedure might help.

You need three files from https://github.com/FreeCAD/FreeCAD-macr ... ctCreation, BoxCreator.FCMacro and in the boxcreator folder __init__.py and boxcreator.py.

In the screenshot of your Macros folder you had two of the files (in the wrong location) but you first need to create a subfolder of the Macro folder called boxcreator and copy the __init__.py and boxcreator.py files into it. Only the BoxCreator.FCMacro file should be in the Macro folder but that's the one you Execute.
chrisb
Posts: 24149
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: boxcreator on Freecad 0.18

Postby chrisb » Sun Jun 30, 2019 12:53 pm

Syres wrote:
Sun Jun 30, 2019 10:53 am
I believe the reason for new users (or those of us who never had the macro) not seeing macros such as this one is that they must have an entry in the Wiki
There must be another reason, because I do see it in the Addonmanager's list.