[Bug #4061] Weird behavior in Placement dialog when using "center of mass" with Datum Plane

Post here for help on using FreeCAD's graphical user interface (GUI).
Forum rules
and Helpful information
IMPORTANT: Please click here and read this first, before asking for help

Also, be nice to others! Read the FreeCAD code of conduct!
openBrain
Posts: 4868
Joined: Fri Nov 09, 2018 5:38 pm

[Bug #4061] Weird behavior in Placement dialog when using "center of mass" with Datum Plane

Postby openBrain » Wed Jul 17, 2019 5:51 pm

Steps to reproduce :
  1. Create a blank new model and select PartDesign WB
  2. Add a new Body (activated)
  3. Add a Datum Plane and map it to XY plane
  4. Select the Datum Plane in the tree view and open its Attachment Offset dialog from the Data property panel
  5. Check the "Use center of mass" option => :shock: Notice the crazy numbers in X & Y fields of Center !!!
  6. Check the "Apply incremental changes" option => The Center fields are reset to 0
  7. Change the Angle in the Rotation group => Datum Plane disappeared from the screen
  8. Validate the task with "OK" then look at the attachment position in the property panel => :shock: Crazy numbers again !!
Notice that step 6 can be omitted with same result, but this is less weird as in this case, the Center position is itself weird.

Thanks for confirming.
---
OS: Ubuntu 18.04.2 LTS (KDE/plasma)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19. <= 2019/07/08
Build type: Release
Python version: 3.6.8
Qt version: 5.9.5
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: French/France (fr_FR)
Last edited by openBrain on Thu Jul 18, 2019 12:38 pm, edited 1 time in total.
User avatar
GlouGlou
Posts: 2632
Joined: Sun Apr 05, 2015 9:02 am
Location: La Rochelle, France

Re: [Bug ?] Weird behavior in Placement dialog when using "center of mass" with Datum Plane

Postby GlouGlou » Wed Jul 17, 2019 7:20 pm

openBrain is a really hacker. :D
this things occur with 0.19 as well
wmayer
Site Admin
Posts: 16649
Joined: Thu Feb 19, 2009 10:32 am

Re: [Bug ?] Weird behavior in Placement dialog when using "center of mass" with Datum Plane

Postby wmayer » Thu Jul 18, 2019 12:18 pm

Confirmed! issue #4061
openBrain
Posts: 4868
Joined: Fri Nov 09, 2018 5:38 pm

Re: [Bug ?] Weird behavior in Placement dialog when using "center of mass" with Datum Plane

Postby openBrain » Thu Jul 18, 2019 12:29 pm

GlouGlou wrote:
Wed Jul 17, 2019 7:20 pm
openBrain is a really hacker. :D
I wish I were so I can send a PR rather than opening this thread. :lol:
wmayer wrote:
Thu Jul 18, 2019 12:18 pm
Confirmed! issue #4061
:o As you confirmed I was going to open a ticket and ... you were much faster. :)