Black screen when selecting objects from a sketch

Post here for help on using FreeCAD's graphical user interface (GUI).
Forum rules
and Helpful information
IMPORTANT: Please click here and read this first, before asking for help

Also, be nice to others! Read the FreeCAD code of conduct!
User avatar
dcapeletti
Posts: 383
Joined: Wed Jul 23, 2014 2:27 pm

Black screen when selecting objects from a sketch

Postby dcapeletti » Tue Aug 27, 2019 10:40 am

Hi, when I'm in sketch editing mode and try to select several lines, the screen is black. I can't see anything from what I select. I enclose an image so you can see what it looks like.

Can it be a bug or a configuration problem?

Greetings

OS: Debian GNU/Linux 9 (stretch) (GNOME/default)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.17798 (Git) AppImage
Build type: Release
Branch: master
Hash: 7e60631239109c632a8f6cca83f6e7e5502e43a1
Python version: 3.7.3
Qt version: 5.9.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: Spanish/Argentina (es_AR)
Attachments
photo5127471686592079928.jpg
photo5127471686592079928.jpg (109.82 KiB) Viewed 358 times
chrisb
Posts: 18834
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Black screen when selecting objects from a sketch

Postby chrisb » Tue Aug 27, 2019 11:05 am

Did you upgrade recently to Qt5.x? Then it might be a graphics card problem, we've seen here some. If that's not the case you may try with a plain vanilla config without any styles.
User avatar
ppemawm
Posts: 538
Joined: Fri May 17, 2013 3:54 pm
Location: Manhattan New York

Re: Black screen when selecting objects from a sketch

Postby ppemawm » Tue Aug 27, 2019 11:32 am

I have the same results:

OS: Windows 10 (10.0)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.17877 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: 1e19ef5be4735f4200eaf99ce9e487d2be6f4151
Python version: 3.6.8
Qt version: 5.12.1
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: English/United States (en_US)

but OK with:

OS: Windows 10
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.17352 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: ec0049921b813ee78c1fd4ea304e70904a3208f7
Python version: 2.7.14
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.2.0
Locale: English/UnitedStates (en_US)
"It is a poor workman who blames his tools..." ;)
User avatar
dcapeletti
Posts: 383
Joined: Wed Jul 23, 2014 2:27 pm

Re: Black screen when selecting objects from a sketch

Postby dcapeletti » Tue Aug 27, 2019 11:50 am

chrisb wrote:
Tue Aug 27, 2019 11:05 am
Did you upgrade recently to Qt5.x? Then it might be a graphics card problem, we've seen here some. If that's not the case you may try with a plain vanilla config without any styles.
In previous versions I never had that problem. I have deactivated the styles and the problem continues.
18turbo
Posts: 47
Joined: Sun Sep 06, 2015 7:58 pm

Re: Black screen when selecting objects from a sketch

Postby 18turbo » Tue Aug 27, 2019 1:36 pm

Me too


OS: Ubuntu 18.04.3 LTS (ubuntu:GNOME/ubuntu-wayland)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.
Build type: Release
Python version: 3.6.8
Qt version: 5.9.5
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: Spanish/Spain (es_ES)


Is a bug?
18turbo
Posts: 47
Joined: Sun Sep 06, 2015 7:58 pm

Re: Black screen when selecting objects from a sketch

Postby 18turbo » Tue Aug 27, 2019 1:42 pm

Captura de pantalla de 2019-08-27 15-39-56.png
Captura de pantalla de 2019-08-27 15-39-56.png (244.73 KiB) Viewed 321 times
User avatar
DeepSOIC
Posts: 7041
Joined: Fri Aug 29, 2014 12:45 am
Location: Saint-Petersburg, Russia

Re: Black screen when selecting objects from a sketch

Postby DeepSOIC » Tue Aug 27, 2019 1:46 pm

I have a slightly different behavior. Buggy to, but not as bad.
sketcher-boxselect-colors.gif
sketcher-boxselect-colors.gif (360.83 KiB) Viewed 320 times
OS: Windows 10 (10.0)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.17803 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: 89961a33d46063a43e9fb5b0308ca95d559eca94
Python version: 3.6.8
Qt version: 5.12.1
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: Russian/Russia (ru_RU)

EDIT: tested on intel-hd-graphics and nvidia gpus, behavior is the same.
mario52
Posts: 2670
Joined: Wed May 16, 2012 2:13 pm

Re: Black screen when selecting objects from a sketch

Postby mario52 » Tue Aug 27, 2019 3:17 pm

hi

no problem

01900.png
01900.png (15.69 KiB) Viewed 286 times
OS: Windows 10 (10.0)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.17877 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: 1e19ef5be4735f4200eaf99ce9e487d2be6f4151
Python version: 3.6.8
Qt version: 5.12.1
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0


Intel(R) HD Graphics
\_SB.PCI0.GFX0
version pilote 10.18.10.4358

\Driver\igfx
\Driver\ACPI
\Driver\pci

but not save image (black screen) Save image for printing

mario
Maybe you need a special feature, go into Macros_recipes and Code_snippets, Dialog creation. My macros on Gist.github.
User avatar
Forthman
Posts: 530
Joined: Fri Apr 27, 2018 11:23 am
Location: Tarn-et-Garonne (82)

Re: Black screen when selecting objects from a sketch

Postby Forthman » Tue Aug 27, 2019 3:37 pm

I have the same problem ( black screen on selection) when anti-aliasing is on MSAA 8x
18turbo
Posts: 47
Joined: Sun Sep 06, 2015 7:58 pm

Re: Black screen when selecting objects from a sketch

Postby 18turbo » Tue Aug 27, 2019 5:24 pm

In Preferences -> Anti-aliasing: NONE

This solves the error/bug/problem :) for now.