Shape rotation bug

Post here for help on using FreeCAD's graphical user interface (GUI).
Forum rules
and Helpful information
IMPORTANT: Please click here and read this first, before asking for help

Also, be nice to others! Read the FreeCAD code of conduct!
baltic
Posts: 24
Joined: Wed Sep 11, 2019 10:53 pm

Shape rotation bug

Postby baltic » Wed Sep 11, 2019 11:04 pm

Hi!

I have a sketch:
Image
which i try to rotate around Z axis:
Image
as a result, i get a non hollow solid. But it supposed to be hollow.
Image
I have attached the file
My FreeCAD version is
OS: Ubuntu 18.04.3 LTS
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.18.16131 (Git) AppImage
Build type: Release
Branch: (HEAD detached at 0.18.3)
Hash: 3129ae4296e40ed20e7b3d460b86e6969acbe1c3
Python version: 3.6.7
Qt version: 5.6.2
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: English/UnitedStates (en_US)
Attachments
test.FCStd
The buggy model
(4.09 KiB) Downloaded 18 times
Last edited by baltic on Thu Sep 12, 2019 8:35 am, edited 1 time in total.
jmaustpc
Posts: 9566
Joined: Tue Jul 26, 2011 6:28 am
Location: Australia

Re: Shape rotation bug

Postby jmaustpc » Wed Sep 11, 2019 11:11 pm

Please post your version data in the manner explained in the forum rules link above, when ever you want to ask for help for anything.
TheMarkster
Posts: 1060
Joined: Thu Apr 05, 2018 1:53 am

Re: Shape rotation bug

Postby TheMarkster » Thu Sep 12, 2019 2:42 am

Line3 seems to be an extra line you don't need. When I delete it the revolve works as expected.
chrisb
Posts: 18863
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Shape rotation bug

Postby chrisb » Thu Sep 12, 2019 7:46 am

None of your lines in the sketch are connected. You should always try to fully constrain your sketches. Putting the geometric elements in the right place is usually not enough, in most cases you cannot create a feature at all.
baltic
Posts: 24
Joined: Wed Sep 11, 2019 10:53 pm

Re: Shape rotation bug

Postby baltic » Thu Sep 12, 2019 8:34 am

TheMarkster wrote:
Thu Sep 12, 2019 2:42 am
Line3 seems to be an extra line you don't need. When I delete it the revolve works as expected.
Indeed! that helped. It was a 0 length line between two arcs on top (11-Arc, 12-Arc) After the arcs were made with fillet tool, the line became 0 length line and caused the trouble. I have reproduced this in a simple test, step by step.
Is it normal and there is a tool to refine such models by deleting 0 length lines? or is it a bug?
Last edited by baltic on Thu Sep 12, 2019 8:41 am, edited 1 time in total.
baltic
Posts: 24
Joined: Wed Sep 11, 2019 10:53 pm

Re: Shape rotation bug

Postby baltic » Thu Sep 12, 2019 8:39 am

chrisb wrote:
Thu Sep 12, 2019 7:46 am
None of your lines in the sketch are connected.
I've used "link end point elements with next elements starting points" tool. Which supposed to give connected lines, but it still did not solve the problem.
chrisb
Posts: 18863
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Shape rotation bug

Postby chrisb » Thu Sep 12, 2019 10:06 am

baltic wrote:
Thu Sep 12, 2019 8:39 am
I've used "link end point elements with next elements starting points" tool. Which supposed to give connected lines, but it still did not solve the problem.
I'm not aware of this tool. You can try "Validate Sketch", let the tool find coincidences by using appropriate tolerance and let it fix them.
baltic
Posts: 24
Joined: Wed Sep 11, 2019 10:53 pm

Re: Shape rotation bug

Postby baltic » Thu Sep 12, 2019 3:33 pm

chrisb wrote:
Thu Sep 12, 2019 10:06 am
You can try "Validate Sketch", let the tool find coincidences by using appropriate tolerance and let it fix them.
Alas the menu is always grayed out for me. No idea why
chrisb
Posts: 18863
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Shape rotation bug

Postby chrisb » Thu Sep 12, 2019 3:54 pm

baltic wrote:
Thu Sep 12, 2019 3:33 pm
Alas the menu is always grayed out for me.
This happens if there is an active task. Switch to the task tab if this is the case and close it. If it is not the case, try switching workbenches to and fro.
User avatar
easyw-fc
Posts: 2666
Joined: Thu Jul 09, 2015 9:34 am

Re: Shape rotation bug

Postby easyw-fc » Thu Sep 12, 2019 6:53 pm

baltic wrote:
Thu Sep 12, 2019 8:39 am
chrisb wrote:
Thu Sep 12, 2019 7:46 am
None of your lines in the sketch are connected.
I've used "link end point elements with next elements starting points" tool. Which supposed to give connected lines, but it still did not solve the problem.
You may consider to have a try with StepUp Constrainator (it has a tool to constraint points and clean too short lines...)
-
constrainator.png
constrainator.png (83.97 KiB) Viewed 258 times