Ticket #4206 - Transparency display lost on multicolored object when reloading file

Post here for help on using FreeCAD's graphical user interface (GUI).
Forum rules
and Helpful information
IMPORTANT: Please click here and read this first, before asking for help

Also, be nice to others! Read the FreeCAD code of conduct!
Synchronicity
Posts: 7
Joined: Fri Dec 20, 2019 8:01 pm

Re: Ticket #4206 - Transparency display lost on multicolored object when reloading file

Postby Synchronicity » Wed Jan 15, 2020 2:11 am

I downloaded your file and played with the transparency of 2-1 Sleeve. The image attached is with transparency set at 33. It seems to be showing the lines of the part below as you would expect but no wireframe on that part or anywhere else.
Same result on the 'stable' version I downloaded a while ago and a very recent 0.19
02-04-08.png
02-04-08.png (75.89 KiB) Viewed 208 times
Hope this helps.

Michael
OS: Windows 10
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.18.4 (GitTag)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-18
Hash: 980bf9060e28555fecd9e3462f68ca74007b70f8
Python version: 3.6.6
Qt version: 5.6.2
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: English/UnitedKingdom (en_GB)

OS: Windows 10 (10.0)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.19263 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: c4ca00a1d5b7922ef1d2ae3e820bb34ffdb64d9f
Python version: 3.7.3
Qt version: 5.12.5
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: English/United Kingdom (en_GB)
otoien
Posts: 84
Joined: Sun Aug 13, 2017 2:38 am

Re: Ticket #4206 - Transparency display lost on multicolored object when reloading file

Postby otoien » Wed Jan 15, 2020 7:09 am

Did you try to save the file and reload it?

When I set transparency somewhere around 70 on any part in the Goal Post file (I do not get a wire frame; note that high transparency >80 with flat lines might look like a wireframe), save the file and reload it, transparency is no longer displayed on any part, while the transparency setting is kept. Strange as in my initial report it only happened with parts that had multiple colors on the faces, while each part in the Goal Post file seems to have a single color. Some of the files I have been working on lately have kept transparency after reloading as long as each part has a single color.

Code: Select all

OS: Windows 7 SP 1 (6.1)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.19263 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: c4ca00a1d5b7922ef1d2ae3e820bb34ffdb64d9f
Python version: 3.6.8
Qt version: 5.12.1
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: English/United States (en_US)
Montoya88
Posts: 37
Joined: Sat Mar 19, 2016 5:06 am

Re: Ticket #4206 - Transparency display lost on multicolored object when reloading file

Postby Montoya88 » Wed Jan 15, 2020 8:21 am

This is with transparency at 1. Report in view hope it might help in resolving this. I forgot to add that the 3d window get really choppy and appears to be frozen when transparency is adjusted.

Saving and reloading helps fix the 3d view from being frozen
Attachments
Capture.PNG
Capture.PNG (9.51 KiB) Viewed 197 times
Synchronicity
Posts: 7
Joined: Fri Dec 20, 2019 8:01 pm

Re: Ticket #4206 - Transparency display lost on multicolored object when reloading file

Postby Synchronicity » Wed Jan 15, 2020 1:06 pm

otoien wrote:
Wed Jan 15, 2020 7:09 am
Did you try to save the file and reload it?

When I set transparency somewhere around 70 on any part in the Goal Post file (I do not get a wire frame; note that high transparency >80 with flat lines might look like a wireframe), save the file and reload it, transparency is no longer displayed on any part, while the transparency setting is kept. Strange as in my initial report it only happened with parts that had multiple colors on the faces, while each part in the Goal Post file seems to have a single color. Some of the files I have been working on lately have kept transparency after reloading as long as each part has a single color.
<snip>
I hadn't but have just done that now. I get the same behaviour as I described above - no sign of 'wireframe' lines.
I tried open, edit transparency, save, close file, reopen file.
I then tried open, edit transparency, save, close FreeCAD, open FreeCAD, open file.

The transparency not displaying correctly happens each time the file is opened, in line with the known bug I think.

All the best

Michael
Montoya88
Posts: 37
Joined: Sat Mar 19, 2016 5:06 am

Re: Ticket #4206 - Transparency display lost on multicolored object when reloading file

Postby Montoya88 » Wed Jan 15, 2020 8:24 pm

Synchronicity wrote:
Wed Jan 15, 2020 1:06 pm
otoien wrote:
Wed Jan 15, 2020 7:09 am

The transparency not displaying correctly happens each time the file is opened, in line with the known bug I think.
When you refer to a known bug. Does that mean that there is an issue that already been brought up to the Team? If so that could it may or not be that reason why I'm having this issue.

Also the last solution I can think of is check windows updates and uninstall/Install FreeCAD.

After reading Yorik's Bug Submission Guidlines #3 looks like this isn't a bug being that it can't be replicated on other machines.
otoien
Posts: 84
Joined: Sun Aug 13, 2017 2:38 am

Re: Transparency display lost on multicolored object when reloading file

Postby otoien » Wed Jan 15, 2020 11:06 pm

sgrogan wrote:
Tue Nov 26, 2019 10:23 pm
otoien wrote:
Tue Nov 26, 2019 9:57 pm
Thanks, bug report submitted: https://www.freecadweb.org/tracker/view.php?id=4206
Thanks otoien!
This is a model bug triage/bug report for FreeCAD.
@ Montoya88, I referred to the bug report on page one (issue # was added in thread title by sgrogan). The problem you describe seems different from the originally reported issue, but the supplied file is interesting in that transparency always fails when the file is reloaded.

@sgrogan, thanks for the kind words. As users, making accurate reports is the least we can do to make it easier for all the good work of the developers.
Montoya88
Posts: 37
Joined: Sat Mar 19, 2016 5:06 am

Re: Transparency display lost on multicolored object when reloading file

Postby Montoya88 » Thu Jan 16, 2020 12:14 am

@ Montoya88, I referred to the bug report on page one (issue # was added in thread title by sgrogan). The problem you describe seems different from the originally reported issue



I do notice and I may have found a thread that is more similar to my problem.

Thanks to you and Synchronicity for taking a look on your machines