Problem z Cross Section Macro

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
bridge
Posts: 7
Joined: Fri Aug 24, 2018 9:38 am

Problem z Cross Section Macro

Postby bridge » Sun Sep 02, 2018 11:09 am

Witam mam problem z uruchomieniem makra tak jak w tytule po wybraniu cross_section.FCMacro z makr użytkownika pojawia mi się tylko folder Generated__cross_section w drzewie, co może być przyczyna albo jak to uruchomić z góry dzięki za odpowiedź.

(off top- w wersji FC 18 sciągniętej ze strony github po utworzeniu rysunku w drawing dimensioning nie działa prawidłowo tabela, po utworzeniu tabeli wszystko wpisuje się jakby do jednej komórki )


OS: Windows 7
Word size of OS: 32-bit
Word size of FreeCAD: 32-bit
Version: 0.17.13528 (Git)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-17
Hash: 5c3f7bf8ec51e2c7187789f7edba71a7aa82a88b
Python version: 2.7.14
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.2.0
Locale: Polish/Poland (pl_PL)
User avatar
f3nix
Posts: 271
Joined: Sat May 30, 2015 11:58 am

Re: Problem z Cross Section Macro

Postby f3nix » Mon Sep 03, 2018 5:10 pm

Hej.

Makro pobrałem spod tego linku:
https://www.freecadweb.org/wiki/Macro_cross_section

I wygląda, że działa.
cross_section1.png
cross_section1.png (132.35 KiB) Viewed 213 times
cross_section2.png
cross_section2.png (192.63 KiB) Viewed 213 times

Pojawiają ci się jakieś komunikaty błędów w "Widok raportu" (?)

OS: Debian GNU/Linux unstable (sid)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.18.14552 (Git)
Build type: Debug
Branch: master
Hash: acbbcbcb00e3ce9d0f6c0bdf0e6ab4f983e53234
Python version: 2.7.15+
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: Polish/Poland (pl_PL)

Pozdrawiam,
Mateusz
bridge
Posts: 7
Joined: Fri Aug 24, 2018 9:38 am

Re: Problem z Cross Section Macro

Postby bridge » Mon Sep 03, 2018 6:27 pm

Witam dzięki za odzew , mam taki komunikat :
"Traceback (most recent call last):
File "C:/Users/pawel/AppData/Roaming/FreeCAD/Macro/cross_section.FCMacro", line 577, in <module>
myWidget = CrossSectionWindow()
File "C:/Users/pawel/AppData/Roaming/FreeCAD/Macro/cross_section.FCMacro", line 109, in __init__
self.child.initUI(self)
File "C:/Users/pawel/AppData/Roaming/FreeCAD/Macro/cross_section.FCMacro", line 147, in initUI
self.hideObjects()
File "C:/Users/pawel/AppData/Roaming/FreeCAD/Macro/cross_section.FCMacro", line 363, in hideObjects
b = self.oblist.Shape.BoundBox
<type 'exceptions.AttributeError'>: 'App.GeoFeature' object has no attribute 'Shape'

macro sciagniete i zapisane do pliku ze strony ktora podales i tez probowalem z addon managera i to samo jakies bledy w kodzie ? pozdrawiam

Ps. moze to wina tego ze to wersja 32bity na winde, do tego mam problem z wymiarami w drawing dimensioning jak zmienie wymiary i dam recompute to jest takie cos https://forum.freecadweb.org/viewtopic.php?f=3&t=30689
User avatar
f3nix
Posts: 271
Joined: Sat May 30, 2015 11:58 am

Re: Problem z Cross Section Macro

Postby f3nix » Sun Sep 16, 2018 8:41 am

Hej.
Wczoraj udało mi się sprawdzić na systemie z Windows 7. Wersje 32 i 64 bit. Obie działają...

Czy ten komunikat dostajesz przy każdym elemencie czy tylko przy modelu, który projektujesz? (możesz załączyć oryginalny plik projektu?)

Pozdrawiam,
Mateusz