plik scr

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
Zbyszek
Posts: 3
Joined: Mon Oct 07, 2019 7:05 pm

plik scr

Postby Zbyszek » Mon Oct 07, 2019 7:32 pm

Witam
Jestem nowym użytkownikiem, próbuję się przesiąść z AutoCada, którego używałem do wydruków rysunków technicznych wykonach w programie do automatycznego kreślenia rysunków profili wodociągowych, kanalizacyjnych.
Wyglądało to tak:
Przekazywano rysunek do programu CAD
Procedura przekazania danych do pliku tekstowego i dalej do programu CAD:
- plik SCR należy wczytać przy użyciu polecenia: Pokaz (_Script) z klawiatury lub Pokaz, Uruchom skrypt w menu Narzędzia AutoCADa,
- plik DXF jest obsługiwany standardowym poleceniem Otwórz (po zmianie typu pliku z DWG na DXF).
Operuję FreeCADem od kliku dni
pliki DWG wczytałem ale opisy obracają się o 180st z pionu do poziomu i się nie skalują.
pliki DXF niby się wczytują ale nie widać ich po wczytaniu
scrypt hmm przeszukuję Addon menagera ale nic nie mogę podpasywać
Proszę o jakieś sugestie, pomoc, wskazanie kierunku jak zacząć z wczytywaniem dxf i pasowały by mi te scrypty.
Potem z pwnością opracuję pomoc dla takich osób jak ja.
------------------------------------------------------------------------
Kurcze, ludzie boją się linuksa myślą, że to tylko dla informatyków. Microsoft otumanił ludzi, pomyślał za nich... ludziom się nie chce, chcą wszystko dostać podane na tacy. Oj pisał bym i pisał w tych tematach ale poglądy... tych nie chcę urazić :)
-----------------------------------------------------------------------
Czy ktoś wspomoże radą ?
----------------------------------------
OS: Windows 10
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.18.16131 (Git)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-18
Hash: 3129ae4296e40ed20e7b3d460b86e6969acbe1c3
Python version: 3.6.6
Qt version: 5.6.2
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: Polish/Poland (pl_PL)
User avatar
arturromarr
Posts: 174
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: plik scr

Postby arturromarr » Wed Oct 09, 2019 6:21 am

Jeśli dobrze rozumiem, to pracujesz na rysunkach 2D. FreeCAD jest stworzony do 3D i w tym jest najlepszy ( na podobnej zasadzie co Inventor w stajni Autodesku z którego jest AutoCAD. ) Skrypty z AutoCAD-a też raczej nie będą działać we FreeCAD-dzie.
Oczywiście zachęcam Cię do pracy z FreeCAD-em, ale raczej w innych projektach.
Jeśli w tym przypadku masz jakiś automat napisany pod inny program, to trudno będzie to przenieść na FC.
Jeśli chodzi o samo drukowanie płaskich rysunków to ciekawym i darmowym narzędziem pod Linuxa jest przeglądarka VariCAD: Varicad viewer

Pozdrawiam
Zbyszek
Posts: 3
Joined: Mon Oct 07, 2019 7:05 pm

Re: plik scr

Postby Zbyszek » Wed Oct 09, 2019 10:21 pm

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. To wiele wyjaśnia i oszczędza czas.
Przyjrzę się tej przeglądarce VariCAD, dziękuję za wskazówkę.
Jeżeli chodzi o FC to zdążyłem zauważyć kilka ciekawych funkcji ale trzeba stworzyć chyba własny "workbenches".
---------------------------------------------------------------
Wyjaśniając mój problem, tak drukuję rysunki 2D,
ale program w którym pracuje widzi przestrzenny model (3D) sieci podziemnych, rysując linię (która jest jakąś rurą) przecinającą się i inną linią
(rurą) jest brana pod uwagę nie oś ale cała objętość... w skrócie widzi kolizje między liniami.
Jednak wszystko przy wydruku sprowadzą się do płaszczyzny tnącej przebieg mojej rury w osi czyli do rysunku 2D na na papierze. Przecinane są poprzeczne linie widoczne jako kropki. Ale to nie model przestrzenny do którego jak piszesz zaprojektowany został FC.
Jednak nie odchodzę jeszcze powrócę do FC dla ciekawych rozwiązań.
Dziękuję
Pozdrawiam Ciebie arturromarr
oraz kolegów z forum
User avatar
arturromarr
Posts: 174
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: plik scr

Postby arturromarr » Thu Oct 10, 2019 1:52 pm

Najlepiej zacząć naukę na jakimś prostym projekcie, bo nigdy nie wiadomo kiedy obsługa FreeCAD-a się przyda w czymś poważniejszym.

Pozdrawiam.
Zbyszek
Posts: 3
Joined: Mon Oct 07, 2019 7:05 pm

Re: plik scr

Postby Zbyszek » Thu Oct 10, 2019 8:59 pm

Jak byś wiedział że się męczę jak skrypt z lispa przerzucić do phytona... :)
siedzę i czytam czy można coś z tym zrobić znalazłem to https://norvig.com/python-lisp.html i widać że można ale trzeba znać oba języki
nie wiem czy coś uda mi się zrobić żeby skrypt dla autocada zaistniał we freecadzie. mój program robi też skrypty dla InteliCada, MicroStation MST, MegaCada. Ale robi też zapis do pliku DXF . Muszę to przestudiować i dostosować do skromnej wiedzy.
Dziś poświeciłem temu 3 godz i szukam jednego kierunku. :roll:
Prosty projekt to tylko jedna kreska bo mały rysunek zajmuje około 2000 lini i 50 000 znaków.