Praca z elementami ze środowiska Fasteners

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
Jadalbert
Posts: 7
Joined: Wed May 06, 2020 8:58 am
Location: Bielsko-Biała, Poland

Praca z elementami ze środowiska Fasteners

Postby Jadalbert » Wed Sep 23, 2020 6:24 am

Dzień dobry wszystkim,
(FreeCAD 0.19.22411)
może ktoś z Was ma doświadczenie w pracy ze środowiskiem Fasteners. Mój problem dotyczy tego jak można, bo mnie się nie udaje, zaprojektować szpilkę (śrubę), która składa się z dwóch gwintów. Jeden, główny to M20 o długości 150 mm, potem jest przewężenie (bez gwintu) o długości 7 mm, a następnie ponownie część z gwintem M10 o długości 12 mm. Przez całość, osiowo, jest wykonany otwór fi. 4 mm. To taka szpilka przygotowana do pomiarów wydłużenia.
Kroki, które wykonuję:
- tworzę nową zawartość (element)
- z Fasteners wybieram element typu gwintowany pręt i ustawiam M20 oraz długość 150
- kopiuję tę szpilkę do stworzonego elementu i w ten sposób powstaje BaseFeature
- na powierzchni czołowej tego BaseFeature tworzę szkic ww przewężenia i go wyciągam do 7 mm
I dalej są już tylko schody prowadzące do ślepych zaułków.
np.
- z Fasteners dodaję do projektu kolejny pręt gwintowany i ustawiam jego parametry na M10 i 12 mm
Tego pręta nie da się już dodać do elementu bazowego by powstał BaseFeature. A na samym pręcie nie jestem w stanie wykonać szkicu, który może być potem zamieniony w kieszeń.
Albo:
- tworzę nową zawartość 2 (element 2)
- z Fasteners dodaję do projektu pręt gwintowany i ustawiam jego parametry na M10 i 12 mm
- dodaję pręt do elementu 2 i powstaje BaseFeature 2
- na powierzchni czołowej baseFeature 2 tworzę szkic otworu fi. 4 i kieszeń przez wszystko
- łączę element i element 2
- próbuję w element wykonać otwór fi. 4
Nie da się!
Różnych kombinacji próbowałem wiele i nigdy nie udało mi się uzyskać zamierzonego efektu.
Dodam jeszcze, że jeśli nie ustawię wyświetlania gwintu na pręcie (jest taka opcja) to po modyfikacjach tego elementu już gwint się nie pojawi jeśli będę chciał go potem wyświetlić.
Jeśli ktoś z Was miałby jakieś z tym Fasteners doświadczenia będę wdzięczny za pomoc.
User avatar
arturromarr
Posts: 244
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Praca z elementami ze środowiska Fasteners

Postby arturromarr » Thu Sep 24, 2020 8:15 am

Ja bym dodał do szpilek cylinder w sekcji Part jako przewężenie. Następnie można wykonać sumę całości do jednego obiektu i dopiero z takiego zrobić bazę dla Part Design w którym można dodać otwór.
Czy o coś takiego Ci chodziło?
Attachments
szpilka.FCStd
(22.59 KiB) Downloaded 8 times
Screenshot_20200924_100957.png
Screenshot_20200924_100957.png (61.59 KiB) Viewed 329 times
Screenshot_20200924_101348.png
Screenshot_20200924_101348.png (67.2 KiB) Viewed 329 times
Jadalbert
Posts: 7
Joined: Wed May 06, 2020 8:58 am
Location: Bielsko-Biała, Poland

Re: Praca z elementami ze środowiska Fasteners

Postby Jadalbert » Thu Sep 24, 2020 9:43 am

Tak! Właśnie o to mi chodziło. Zakładam, że otwór jest przelotowy przez całość. Dziękuję Ci za odpowiedź. Sprawdzę u siebie ten sposób.
Pozdrawiam.
User avatar
arturromarr
Posts: 244
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Praca z elementami ze środowiska Fasteners

Postby arturromarr » Thu Sep 24, 2020 10:50 am

Tak, przez całość jest otwór.
W załączniku jest plik w 0.18-tce zrobiony.