Problem z zrobieniem fazki.

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
Post Reply
Endrju
Posts: 6
Joined: Tue Nov 23, 2021 5:24 pm

Problem z zrobieniem fazki.

Post by Endrju »

Witam. W ramach intensywnego szkolenia dla początkujących entuzjastów FreeCAD’a natknąłem się na problem, którego w żaden sposób mimo chyba kilku godzin spędzonych w sieci nie potrafię sam rozwiązać. Podejrzewam jednak, że mój problem jest banalnie prosty i wszyscy wiedzą jak go rozwiązać tylko ja nie wiem.
Stworzyłem model składający się z dwóch brył tak jak w pliku poniżej
Problem z fazką.FCStd
(21.72 KiB) Downloaded 12 times
i próbowałem zrobić fazki między obydwoma bryłami. Udało mi się to tylko z jedną, tą którą widać na modelu. Pozostałych dwóch nie udało mi się wykonać.
Wiem skądinąd że fazkę w takim miejscu da się zrobić.
Czy ktoś z kolegów mógłby mi pomóc wyjaśnić mój problem?
Pozdrawiam.
Andrzej.
"Każdy człowiek którego spotykasz na swojej drodze jest Twoim nauczycielem"
kwahoo
Posts: 513
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm
Contact:

Re: Problem z zrobieniem fazki.

Post by kwahoo »

Znaczy zaokrąglenia?

Zaznacz wszystkie 3 krawędzie w jednej operacji (trzymając Control). Wtedy nie będzie tego problematycznego obszaru schodzenia się krawędzi w narożniku.
Image

Warto też przy postach podawać wersję FreeCAD-a, którą się używa, Menu->Pomoc->Informacje o FreeCAD->Skopiuj do schowka
Działanie niektórych operacji mocno się poprawiło w najnowszych wersjach.

Code: Select all

OS: Ubuntu 21.10 (KDE/plasmawayland)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 2021.1015.24301 +4280 (Git) AppImage
Build type: Release
Branch: LinkDaily
Hash: 556c87868ea46796242156e9f73eae98259794b7
Python version: 3.9.7
Qt version: 5.12.9
Coin version: 4.0.1
OCC version: 7.5.2
Locale: Polish/Poland (pl_PL)
Endrju
Posts: 6
Joined: Tue Nov 23, 2021 5:24 pm

Re: Problem z zrobieniem fazki.

Post by Endrju »

Dziękuję za zainteresowanie tematem :). Napisałem że z fazką ponieważ akurat fazkę chciałem zrobić gdyż problem wystąpił podczas ćwiczenia doskonalącego. Nie był to żaden projekt inżynierski. Mam świadomość, że z punktu widzenia inżynierskiego w takich miejscach fazek raczej się nie robi tylko zaokrąglenia. Dziękuję za zwrócenie na to uwagi :).
Co do meritum sprawy to nie wiem dlaczego ale opcja z zaznaczeniem wszystkich 3 krawędzi w jednej operacji u mnie nie chce działać.
Pracuję w następującej konfiguracji:
OS: Windows 7 Version 6.1 (Build 7601: SP 1)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.24291 (Git)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-19
Hash: 7b5e18a0759de778b74d3a5c17eba9cb815035ac
Python version: 3.8.6+
Qt version: 5.15.2
Coin version: 4.0.1
OCC version: 7.5.0
Locale: Polish/Poland (pl_PL)

Nie podałem tej konfiguracji wcześniej gdyż uznałem, że do tego pytania konfiguracja nie jest konieczna.
Przyznam się szczerze że problem ten wczoraj udało mi się rozwikłać we własnym zakresie. Wykonując kolejne ćwiczenia z sieci znalazłem taki sam przypadek. Przekładając to na problem z mojego pliku wystarczyło w drzewku zaznaczyć Pad001 i w tabeli na dole w Part Design zmienić parametr Refine z false na true i to u mnie problem rozwiązało.
Jak wspomniałem w swoim powitaniu uczę się dopiero FreeCAD'a a w przyszłości chcę go wykorzystywać głównie w obszarze druku 3D ale nie ukrywam, że wciągnął mnie ten temat i staram się zgłębić go maksymalnie dlatego ciekawi mnie bardzo dlaczego u mnie opcja z CTRL nie działa.
Pozdrawiam.
Andrzej.
"Każdy człowiek którego spotykasz na swojej drodze jest Twoim nauczycielem"
User avatar
vmzsoft
Posts: 80
Joined: Thu Jul 20, 2017 4:14 pm
Location: Нерезиновая

Re: Problem z zrobieniem fazki.

Post by vmzsoft »

Problem z fazką.FCStd
(21.2 KiB) Downloaded 11 times
Endrju
Posts: 6
Joined: Tue Nov 23, 2021 5:24 pm

Re: Problem z zrobieniem fazki.

Post by Endrju »

No i okazało się że do celu prowadzi wiele dróg :).
vmzsoft - Dziękuję za inne rozwiązanie.
Pozdrawiam.
Andrzej.
"Każdy człowiek którego spotykasz na swojej drodze jest Twoim nauczycielem"
User avatar
Shalmeneser
Posts: 2020
Joined: Wed Dec 23, 2020 12:04 am

Re: Problem z zrobieniem fazki.

Post by Shalmeneser »

Refine = False (left) or True (right)
No problem selecting 3 edges for the same fillet.
Attachments
Capture du 2021-11-25 22-21-23.png
Capture du 2021-11-25 22-21-23.png (36.51 KiB) Viewed 780 times
Problem z fazką_SHALM.FCStd
(36.37 KiB) Downloaded 9 times
Endrju
Posts: 6
Joined: Tue Nov 23, 2021 5:24 pm

Re: Problem z zrobieniem fazki.

Post by Endrju »

Hi. Thank you for joining discussion :) .
I don’t know what is going on but on my computer it doesn’t work :? .
I have download your file and try creating fillet and result on my screen was like in enclosed print screens.

Print Screen 2.jpg
Print Screen 2.jpg (181.19 KiB) Viewed 717 times
Print Screen 1.jpg
Print Screen 1.jpg (171.53 KiB) Viewed 717 times

Honestly I am confused a little bit.

In my laptop I can do this operation only after changing parameter Refine from false to true in Part Design of Pad001 as in enclosed print screens.

Print Screen 3.jpg
Print Screen 3.jpg (190.57 KiB) Viewed 717 times
Print Screen 4.jpg
Print Screen 4.jpg (169.31 KiB) Viewed 717 times
I have no idea why it works like this. Is anybody able to explain this?

Best Regards.
Andrzej.
"Każdy człowiek którego spotykasz na swojej drodze jest Twoim nauczycielem"
kwahoo
Posts: 513
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm
Contact:

Re: Problem z zrobieniem fazki.

Post by kwahoo »

Endrju wrote: Fri Nov 26, 2021 6:03 am
In my laptop I can do this operation only after changing parameter Refine from false to true in Part Design of Pad001 as in enclosed print screens.
PL Możliwe, że to wynika z wersji FreeCAD (0.19) i OpenCASCADE (7.5.0), których używasz. Shalmeneser prawdopodobnie używa nowszej wersji. Szczególnie wersja kernela CAD OpenCASCADE potrafi dużo zmieniać.

EN Shalmeneser, which version of FreeCAD do you use? 0.20 and OCC 7.5.3?
User avatar
Shalmeneser
Posts: 2020
Joined: Wed Dec 23, 2020 12:04 am

Re: Problem z zrobieniem fazki.

Post by Shalmeneser »

I think :

Code: Select all

OS: Linux Mint 20.2 (MATE/mate)
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.20.25844 (Git) AppImage
Build type: Release
Branch: master
Hash: 1b20118dfa3fb9f127f0e4fb122701f7fcdaa9fc
Python version: 3.9.7
Qt version: 5.12.9
Coin version: 4.0.0
OCC version: 7.5.2
Locale: French/France (fr_FR)
Post Reply