Edycja części na poziomie złożenia

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
Post Reply
Michail11
Posts: 1
Joined: Mon Jan 03, 2022 4:14 pm

Edycja części na poziomie złożenia

Post by Michail11 »

Witam i dziękuję za przyjęcie do forum.
Zwracam się do Was z pytaniem, czy istnieje możliwość edycji poszczególnych części na poziomie złożenia (mowa o A2plus V0.4.29). Mianowicie, dla zobrazowania mojego problemu w złożeniu mam dwie części o nazwach: Płyta windy oraz Płyta boczna prawda. Części te są ze sobą zestawione już prawidłowo i w części Płyta windy chciałbym utworzyć kieszeń o geometrii rowka w części Płyta boczna prawa (tj. o szerokości i głębokości rowka). Oczywiście po przełączeniu się odpowiednio zmodyfikować część i zapisać jako nową i podmienić (update parts). W tym przypadku musiałbym znać wymiary rowka w Płycie bocznej prawej, aby odpowiednio w szkicu Płyta winda tą kieszeń wykonać. Oczywiście jest to rozwiązanie, lecz przy większej ilości takich zabiegów, działanie takie jest dość męczące. Mam nadzieję, że mi pomożecie.
Attachments
Zlozenie.png
Zlozenie.png (55.88 KiB) Viewed 588 times
NewJoker
Posts: 252
Joined: Sun Oct 11, 2020 7:49 pm

Re: Edycja części na poziomie złożenia

Post by NewJoker »

Niestety moduły do złożeń we FreeCAD nie są póki co na tyle „dojrzałe” by pozwolić na modelowanie i edycję części w kontekście złożenia, czyli tzw. podejście top down. Pozostaje jedynie edycja części bezpośrednio w ich plikach a następnie uaktualnianie złożenia. Jest to czasami uciążliwe, ale tym podejściem spokojnie można modelować nawet duże złożenia.

Pewne obejście z użyciem narzędzi dostępnych w modułach Part Design i Assembly 4 pozwala na namiastkę podejścia top-down znanego z komercyjnych środowisk. Zostało to przedstawione tutaj:
https://forum.freecadweb.org/viewtopic.php?f=24&t=48473
kwahoo
Posts: 518
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm
Contact:

Re: Edycja części na poziomie złożenia

Post by kwahoo »

NewJoker wrote: Wed Jan 05, 2022 12:43 pm Niestety moduły do złożeń we FreeCAD nie są póki co na tyle „dojrzałe” by pozwolić na modelowanie i edycję części w kontekście złożenia, czyli tzw. podejście top down.
Pozwolę się nie zgodzić. A3 bez problemu pozwala na edycję w kontekście złożenia. 60 sekundowy przykład:
phpBB [video]


Podobnie można zamieniać części, czy nawet budować złożenia trzymające się trójwymiarowych szkiców.
NewJoker
Posts: 252
Joined: Sun Oct 11, 2020 7:49 pm

Re: Edycja części na poziomie złożenia

Post by NewJoker »

kwahoo wrote: Thu Jan 06, 2022 12:20 pm Pozwolę się nie zgodzić. A3 bez problemu pozwala na edycję w kontekście złożenia. 60 sekundowy przykład:

Podobnie można zamieniać części, czy nawet budować złożenia trzymające się trójwymiarowych szkiców.
Ok, czyli akurat Assembly3 na to pozwala. Tylko w branchu Realthunder's LinkStage3 ? A da się też tworzyć nowe części z poziomu złożenia ?
kwahoo
Posts: 518
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm
Contact:

Re: Edycja części na poziomie złożenia

Post by kwahoo »

NewJoker wrote: Thu Jan 06, 2022 2:01 pm Ok, czyli akurat Assembly3 na to pozwala. Tylko w branchu Realthunder's LinkStage3 ? A da się też tworzyć nowe części z poziomu złożenia ?
1. Nie wiem.
2. Tak, można tworzyć nowe części z tym że domyślnie będą zapisane w tym samym pliku co złożenie. Jak chce się mieć w osobnym pliku to chyba pozostaje utworzyć pustą część, wrzucić ją do złożenia i dalej budować.

Btw, OficineRobotica ma serię 4 filmów pokazującą podobny styl modelowanie (z tym że on wręcz tnie jeden model na części):
phpBB [video]
User avatar
arturromarr
Posts: 306
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm
Location: Poland

Re: Edycja części na poziomie złożenia

Post by arturromarr »

Ja pracuję w A2plus i mam taką metodę, że nową część projektuję bezpośredni w złożeniu. Na koniec wklejam ją do nowego okna, zapisuje na dysku i normalnie wczytuję do złożenia już jako plik.
Jeśli mam konieczność edycji elementu to również wklejam ją do złożenia i na koniec robię jak poprzednio.
Myślę, że jak to padło "dojrzałe" programy robią to samo tylko automatycznie bez wiedzy użytkownika.

PS:
Jak to będzie z Assembly3 i Assembly4, będą równolegle się rozwijać? Nie znam ich jeszcze, ale słyszałem, że mają inne zasady działania. Czy to prawda, że służą do innych rzeczy?
Post Reply