Hej,
angielskie filmy oglądam oczywiście, czytam też tutoriale.
Problem w tym, że większość jest pokazywana zbyt szybko dla początkującego.
Poza tym okazało się, że np. tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=uOMq7ktiY6o
nie ma dostępu do pliku projektu FC, a gdy narysowałem pojedynczy prostokąt do prób, to nie jestem akurat w tym moim stworzyć "czegoś" do czego podwiązałbym "Zewnętrzną geometrię"

. To jest ok. 43 sekundy.
i dalszej części ćwiczenia nie mam jak zrobić.
Zainstalowałem też "Sheet Metal", zrobiłem ładne, kontrolowane gięcia, ale gdy robiłem pocket'y (otwory mocujące), to okazało się, że "główna" część wygiętego paska przesunęła się i pozycjonowanie otworów jest kłopotliwe, bo nic nie mogę zaznaczyć z początkowego szkicu jako bazę czy oś. No i oczywiście nie uaktywniają się potrzebne narzędzia. Otwarcie pierwszego szkicu pokazuje go na pozycji prawidłowej.
To takie najbardziej wkurzające momenty dla początkującego aczkolwiek doświadczonego w innych programach - np. wszelkie centrowania w Corel'u są banalne, tu zapewne też, ale.... wrrrr

.
Ryję w tym już ładnych kilka dni i nic - to na pewno brak jakiegoś rozsądnego wprowadzenia w pewne zasady, których nie znam.
Logiczne, że całość składa się tutaj głównie z "części", tak jak w Corelu z płaskich warstw, więc staram się opanować najpierw Part Design. Pomyślałem, że na początek prosty pasek uchwytu baterii z dwoma otworami będzie w sam raz, a jednak....
Załączam ten projekcik i Sheet Metal, z którego korzystam.
To zapewne coś prostego, może dwoma zdaniami kogoś bardziej doświadczonego uda się to przełamać?
Podejrzewam, że jakoś rozjechały się zależności pomiędzy obiektami, tyle, że nie potrafię nic z tym zrobić.
pzdr
Mariusz
P.S. No i chyba jakiś kłopot z plikami.
W końcu nie wiem czy się załączyły.
M.