Dzięki za odpowiedź!
Sama _możliwość_ jakiegoś wsparcia motywuje do pracy

Trochę mam problemy z opisaniem problemów, więc muszę posiłkować się obrazkami.
1. Więzy Styczności (tangent constraint) to było to, co w kombinacji z prostopadłosciami i równoległością dało opowiedni efekt
2. Addons - Daje sie instalować i jest bardzo proste. Na razie spróbowałem SheetMetal
Znalazłem katalog: “C:\Program Files\FreeCAD 0.16\Mod” Wrzuciłem do rzeczonego rozpakowany moduł, przezwałem go, bo była jakaś koszmarnie długa nazwa - i odpala się. By operować trzeba wcześniej mieć "kawałek blachy" do operacji.
Piszą, że od wersji 0.17 jest jakiś Manager Modułów, więc będzie jeszcze łatwiej
3. Chodzi o to, że mając projekt 3D gotowego obiektu muszę go potem wyciąć i złożyć. Czyli z wersji 3D doprowadzić do wersji płaskiej do wycięcia z zadanych materiałów. Tutaj przykładowo plexi. To przykład narzędzia pomiarowego które projektowałem w 2D. Dużo wygodniej byłby zrobić projekt w FreeCAD -szczególnie gdy robi się modyfikacje - stosując np. inną grubość materiału trzeba "wyobrażać sobie" gdzie i jak przesuną i powiększą się otwory. Przy tak prostym projekcie to nie duży problem, ale przy czymś z kilkoma płaszczyznami - bardzo łatwo zacząć się gubić.
Ale to temat na troszkę później. Na razie muszę poćwiczyć to, co już dotknąłem i nabrać pewności
xxxxxxxxxxxxxxxx
P.S.
Kilka kłopotliwych (dla bardzo, bardzo początkujących) problemów i ich i rozwiązania. LMB/RMB=lewy/prawy klawisz myszy
Będę wdzięczny za ewentualne poprawki/korekty/wyjaśnienia.
0. Q: Jak zmienić język na angielski? (polecam z różnych powodów)
A: Menu>Edycja>Preferencje - pierwsza zakładka na górze.
Sketcher - w nim rysujemy na początku płaskie obiekty:
1. Q: W pewnym momencie przy śledzeniu tutoriali straciłem możliwość tworzenia/edycji linii - zamiast tworzenia nowego punktu przy kliknięciu cały widok obracał się.
A: By wrócić do możliwości tworzenia trzeba było zamknać wszystkie otwarte prace i na obszarze roboczym RMB>Navigation_styles i wybór "CAD" (wcześniej były inne opcje, brak Navigation_styles)
2. Q: Zamknąłem niechcący i zginęły mi panele po lewej stronie ekranu. Nazywają się Tree_view, Property_view, Report_view etc.
A: Prawo-klik na pasku dowolnego otwartego panelu i można właczyć pozostałe. Albo Menu_bar>View>Toolbars / Panels
3. Q: Mam problem z równym rysowaniem pionowych/poziomych linii
A: Po lewej: Combo_view/Edit_controls: zaznaczyć grid snap i show grid
4. Q: Jak w trakcie rysowania nacisnę Esc. to znika mi siatka
A: Mogę wyrysować(?) nową wybierając ikonkę "create new sketch" z czerwonymi kółkiem i kwadratem - ale to nie jest poprawna droga, bo w Tree_view widzę, że to jest kolejny, nowy sketch i muszę się tamże przełaczyć na poprzedni (przez RMB Edit_sketch)
5. Q: Jak wykonywać operacje na linii lub innym obiekcie?
A: trzeba w niego kliknąć, a obiekt zaznacza się zielonym konturem, końce będą zaznaczone czerwonymi kropkami
6. Q: Jak zmieniać widoki na "z różnych stron?
A: Klawisze 1 2 3 4 5 6 0(aksonometryczny)
7. Q: Rysuję linie, jednak one się nie łaczą - mimo, że "są" znajdują "w tym samym miejscu"
A: Te wezły/wierzchołki w liniach to osobne obiekty. Musisz je połączyć. Trzeba kliknąć obok nich i przeciągnąć z LMB tak, bu oba "objąć prostokątem wyboru" a następnie połączyć przez ikonę Constraint=kropka w czerwonych ikonach / klawisz [c]
8. Q: Jak rozdzielić węzły?
A: Na pewno da się z Combo_view/Tasks i tam po kliknięciu na kolejnym Constraint wykasować wybrane połączenie (kropka na rysunku zmieni kolor!) Inaczej nie umiem - a przydał by się skrót.
No i tyle na dziś
Dzięki!