FreeCAD w firmie

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
Arhi
Posts: 3
Joined: Thu Dec 14, 2017 9:12 pm

FreeCAD w firmie

Postby Arhi » Thu Dec 14, 2017 9:39 pm

Witam,
Chciałbym zadać pytanie doświadczonym użytkownikom FreeCADa.
Czy FreeCAD nadaje się do codziennej pracy w firmie, gdzie nie traktujemy programu CAD jako hobbystycznej ciekawostki, tylko jako narzędzia pracy?

Szukam alternatywy dla komercyjnych programów, ale moje pierwsze spotkanie z FreeCADem trochę zgasiło mój entuzjazm.
Do tej pory pracowałem w różnych programach - głównie w ProE.
Zainstalowałem FreeCADa i zacząłem zabawę. Dużo rzeczy wydaje mi się mało intuicyjnych, ale to da się przeskoczyć.
Potem okazało się, że w podstawie nie ma wymiarów na rysunkach i złożeń. Znalazłem dodatkowe makra, które umożliwiają obie rzeczy (wymiary, złożenia) ale zacząłem się zastanawiać, czy jest sens poświęcać swój czas na naukę tego programu...

I tu kilka ważnych dla mnie pytań:
1. Czy Wy jako doświadczeni użytkownicy, możecie bez problemu tworzyć modele 3D dokładnie takie jak chcecie, jesteście w stanie w krótkim czasie stworzyć w FreeCAD dokumentację 2D i utworzyć skomplikowane złożenia?
2. Czy program jest stabilny przy większych i bardziej skomplikowanych złożeniach?
3. Czy przetestował ktoś z Was moduł path i może potwierdzić, że FreeCAD nadaje się jako narzędzie CAM, dzięki któremu możemy stworzyć program na profesjonalną frezarkę CNC?


Uwierzcie mi, nie szukam dziury w całym, ale jeśli mam poświęcić sporo swojego czasu na naukę FreeCADa, to szukam potwierdzenia, że warto to zrobić.
User avatar
PrzemoF
Posts: 2130
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: FreeCAD w firmie

Postby PrzemoF » Thu Dec 14, 2017 11:08 pm

Witam na forum!
Intuicyjność lub jej pozorny brak wynika z poprzednich doświadczeń :-) Podaj jaką wersję używasz - łatwiej będzie udzelić odpowiedzi. FreeCAD rozwija się bardzo dynamicznie i czasami wersja która ma 3 miesiące może być za stara, szczególnie jeżeli potrzebujesz pewnych konkretnych funkcji.

P.S Rzuć okiem na czerwony pasek u góry strony..
Arhi
Posts: 3
Joined: Thu Dec 14, 2017 9:12 pm

Re: FreeCAD w firmie

Postby Arhi » Fri Dec 15, 2017 6:49 pm

Celowo nie podawałem wersji, bo pytanie nie dotyczy jakiejś konkretnej wersji tylko generalnie FreeCADa.
Jeśli ktoś z Was odpowie, że da się na tym programie stabilnie i wydajnie pracować, to jestem gotów zmienić wersję na taką jaką polecicie.
Obecnie mam tą:

OS: Windows 7
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.16.6712 (Git)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-16
Hash: da2d364457257a7a8c6fb2137cea12c45becd71a
Python version: 2.7.8
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 6.8.0.oce-0.17
User avatar
arturromarr
Posts: 82
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: FreeCAD w firmie

Postby arturromarr » Sun Dec 17, 2017 5:42 pm

Jeszcze daleko mi do "doświadczonego użytkownika", ale kilka bardziej złożonych projektów popełniłem. Ponieważ zawodowo (czytaj na etacie) pracuję na komercyjnej aplikacji SolidEdge, to mogę opisać Ci moje dotychczasowe doświadczenia.
Po pierwsze nie oczekuj, że otwarty pisany przez entuzjastów program, będzie miał zbliżone funkcjonalności co aplikacja za dwadzieścia kilka tysięcy.
Mimo tego we FreeCadzie można tworzyć bardzo skomplikowane projekty, jednak będzie to wymagało również od ciebie pewnego entuzjazmu, ponieważ program powstał według odmiennej filozofii projektowania i trzeba się przestawić. Niekiedy zwyczajnie brakuje pewnych funkcjonalności i trzeba trochę pokombinować, żeby osiągnąć zamierzony efekt, ale coś za coś FreeCad jest za darmo.
Nie dziw się, że w nowym programie rzeczy wydają się często nie intuicyjne, to wynika z naszych przyzwyczajeń, a nie samego programu, który nie jest kopią komercyjnej aplikacji. Programu, na którym pracujesz, też nie nauczyłeś się w pełni w trzy, dni tylko doświadczenie przybywało z kolejnymi projektami, podobnie będzie z nowym programem.
Ja się już łapię na tym, że brakuje mi coraz częściej jakiejś rzeczy w komercyjnym SolidEdge, którą mam we FreeCadzie, więc coś w tym jest.
Myślę, że poznać, chociaż podstawy zawsze warto, bo to najlepszy darmowy program CAD i patrząc na to, jak się rozwija pewnie tak już zostanie. Nawet jeśli nie teraz to zawsze może cię zaskoczyć, że musisz coś zrobić nie mając kolejnej komercyjnej licencji i spokojnie sobie poradzisz.
Myślę, że jeśli nie potrzebujesz projektować bardzo złożonych rzeczy to po przestawieniu nawyków FreeCad spokojnie daje radę.
Co do problemów to są kłopoty z edytowaniem wcześniej powstałych szkiców, jeśli pojawiają się nowe odcinki to tak jakby krawędzie które z nich powstają zmieniały numery i kolejne szkice wskakują na inne powierzchnie. Myślę, że to naprawią, ale póki co potrafi to zdenerwować przy edycji gotowych brył.
Będąc uczciwym trzeba przyznać, że składanie części też nie jest w stanie zaawansowanym. Czasem muszę trochę manualnie przestawiać podzespoły, ale zawsze udaje mi się uzyskać to, co chciałem.
Uważam, że ten moduł powinien być potraktowany priorytetowo i znaleźć się w bazowym programie, bo dla projektantów jest podstawą do pracy.
Ja jestem pełen entuzjazmu do programu, bo początkowo traktując go jako zabawkę, teraz widzę coraz więcej jego silnych stron.
Taka aplikacja po prostu wymaga trochę więcej od samego użytkownika, ale biorąc pod uwagę cenę zakupu i koszt aktualizacji myślę, że warto.
Jako CAM-a nie używałem FreeCad-a, ale jak się przejrzy forum to można znaleźć, przykłady.
Arhi
Posts: 3
Joined: Thu Dec 14, 2017 9:12 pm

Re: FreeCAD w firmie

Postby Arhi » Tue Dec 19, 2017 3:07 pm

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Gdy po moim pytaniu zapanowała cisza na forum entuzjastów FreeCADa, przeszło mi przez myśl, że program jest tak słaby, że nikt nawet nie podejmuje się jego obrony ;>

Zmartwiła mnie informacja o słabości złożeń, ale mimo wszystko twój post mnie przekonał, że warto chociaż trochę popracować z FreeCADem i samemu się przekonać co da się z niego wycisnąć.

Jeśli znajdzie się ktoś kto ma doświadczenie z modułem CAM, to będę wdzięczny za podzielenie się swoją opinią na jego temat.
User avatar
arturromarr
Posts: 82
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: FreeCAD w firmie

Postby arturromarr » Thu Dec 21, 2017 11:15 am

Najlepiej samemu się przekonać. Przy rozpoczynaniu pracy z nowym programem ważne, żeby nie zrazić się na początku, bo przyzwyczajenia i oczekiwania z innych programów są silne.
Obserwując, od jakiegoś czasu jak rozwija się FreeCAD, mam wrażenie, że będzie z nim podobnie jak z innym programem do elektroniki KiCAD, jest on już na tyle profesjonalny, że można go używać komercyjnie do całkiem zaawansowanych projektów. Może nie nadaje się do projektowanie płyty głównej komputera, ale ile firm wykonuje aż takie projekty?
We FreeCAD-dzie zrobić cię da wiele, tylko trzeba się przygotować na to, że pewne rzeczy trzeba będzie wykonać w niekonwencjonalny sposób co czasem trochę pomyśleć nad najlepszą drogą do osiągnięcia celu. Czasem coś irytuje jak wprowadzanie zmian i korekt, kiedy gubią się płaszczyzny, ale projekt jest ciągle rozwijany i myślę, że wszystkie problemy zostaną przezwyciężone. Warto będzie już wtedy być dobrze zaznajomionym z jego możliwościami :).
Co do odzewu na forum to nie uzależniaj od tego decyzji, bo zwłaszcza w krajowym jest słabe wsparcie, ale to akurat, możemy sami zmienić zaglądając tu. Dobrze jest szukać wsparcia na anglojęzycznych zakładkach, bo tam więcej się dzieje. Sądzę, że w takich krajach jak Polska ludzie ciągle "na piratach jadą" i stąd mniejsze zainteresowanie programem. Pewnie się to zmieni, ale na razie "jest jak jest".
Możliwości programu można częściowo ocenić, oglądając jakieś czyjeś projety.
Ja sobie skromnie pracuje nad projektem gramofonu na przykład:
https://forum.freecadweb.org/viewtopic.php?f=30&t=25136
User avatar
kwahoo
Posts: 217
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm
Contact:

Re: FreeCAD w firmie

Postby kwahoo » Fri Jan 12, 2018 9:29 pm

Arhi wrote:
Thu Dec 14, 2017 9:39 pm

Do tej pory pracowałem w różnych programach - głównie w ProE.
W tym miejscu czuję się zobligowany zabrać głos, jako, że przez ostatnią dekadę zawodowo przeszedłem drogę AutoCAD->Pro/E->SolidWorks->Pro/E;)
Arhi wrote:
Thu Dec 14, 2017 9:39 pm
1. Czy Wy jako doświadczeni użytkownicy, możecie bez problemu tworzyć modele 3D dokładnie takie jak chcecie, jesteście w stanie w krótkim czasie stworzyć w FreeCAD dokumentację 2D i utworzyć skomplikowane złożenia?
Zależy co znaczy "skomplikowane" i w "krótkim" czasie. Te, które robię zawodowo, zajmują mi 2-4 miesiące i są na granicy możliwości Pro/E. FC z pewnością nie dałby sobie z nimi rady, ze względu na samą wydajność (a nie funkcjonalność czy stabilność). SW zresztą pewnie też nie. Choć ten drugi kosztuje, podejrzewam, że z 20 koła za licencję.

Inna sprawa, że moduł assembly3 jest intensywnie rozwijany, i to co zrobisz dziś może nie działać po otwarciu w FC za rok. https://github.com/realthunder/FreeCAD_assembly3

Z rysunkami nie było by problemu, bo tworzę wiele prostych części. Wymiarowanie, adnotacje itp. są od pewnego czasu https://www.freecadweb.org/wiki/TechDraw_Module
Arhi wrote:
Thu Dec 14, 2017 9:39 pm
3. Czy przetestował ktoś z Was moduł path i może potwierdzić, że FreeCAD nadaje się jako narzędzie CAM, dzięki któremu możemy stworzyć program na profesjonalną frezarkę CNC?
Co chcesz frezować? Jeśli tłocznik lub formę wtryskową, to nie, moduł CAM nie jest na to gotowy. W prostszych operacjach (2,5D) sprawa jest otwarta. Inna sprawa, że ani w SW ani w Pro/E nie używałem modułów CAM - zawsze był eksport do pliku i dalsza praca w programie zewnętrznym, np. AlphaCAM

---

Gdybym miał na przykład małą firmę (nazwijmy ją COOL COOLTYVATORS) produkującą prostsze maszyny rolnicze podczepiane, jak agregaty (kultywatory) czy inne pługi, to FreeCAD by mi wystarczył: modelowanie jest, (wystarczające) złożenia są, dokumentację z wymiarami można robić, eksportować DXF-y na laser też, a nawet naprężenie w ramie maszyny można sprawdzić modułem MES (tu wielka zasługa PrzemoF: rozwinięcie modułu). Nie jestem tylko pewien czy rozwijanie blach jest wystarczająco dopracowane.
User avatar
arturromarr
Posts: 82
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: FreeCAD w firmie

Postby arturromarr » Tue Feb 06, 2018 7:46 am

kwahoo wrote:
Fri Jan 12, 2018 9:29 pm
naprężenie w ramie maszyny można sprawdzić modułem MES (tu wielka zasługa PrzemoF: rozwinięcie modułu).
Jest gdzieś temat o poczynaniach kolegi PrzemoF w module MES? Z przyjemnością bym poczytał o jego wkładzie.
User avatar
kwahoo
Posts: 217
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm
Contact:

Re: FreeCAD w firmie

Postby kwahoo » Tue Feb 06, 2018 4:11 pm

Jest gdzieś temat o poczynaniach kolegi PrzemoF w module MES? Z przyjemnością bym poczytał o jego wkładzie.
Przekop forum FEM szukając wątków "Help with testing" założonych przez PrzemoF.