Poprawianie projektu

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
sp9rqa
Posts: 33
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby sp9rqa » Sun Jan 14, 2018 11:13 am

kwahoo wrote:
Sun Jan 14, 2018 10:55 am
Nie widzę obrazków, ale wydaje mi się że trzeba zrobić tak:
1. szyk dla przycisku
2. przesunąć go w drzewie między przycisk a rowek
3. szyk dla rowka

https://www.youtube.com/watch?v=cHAuUDWOhU4
Właśnie nie wiem co z tymi obrazkami. Jak pisałem w nocy to obrazki były na podglądzie i na stronie. Przed chwilą próbowałem to poprawić to pokazał się jeden obrazek, ale za chwilę zniknął.

To może inaczej:
https://photos.app.goo.gl/bhB0SPYVB6ZNFN9n2

3 ostatnie zdjęcia.
sp9rqa
Posts: 33
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby sp9rqa » Sun Jan 14, 2018 11:24 am

Po oglądnieciu filmiku zadziałało ;-)
https://photos.google.com/share/AF1QipP ... VxY2NISWV3

Właśnie dziwne to dla mnie było, bo próbowałem to rozdzielić inną operacją, ale po operacji wykonania szyku zawsze przenosiło mi szyk na koniec drzewa cech..


Jedno jest pewne. po kilku dniach pracy z tym programem pierwsze co trzeba zrobić to zwiększyć
CTRL-Z na większą ilość kroków, autozapis na 5min i liczbę backup'ów z domyślnego 1 na przynajmniej z 5.
Jak dla mnie program na tę chwilę jest wystarczający.
sp9rqa
Posts: 33
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby sp9rqa » Thu Jan 18, 2018 5:10 pm

Wydrukowałem grzecznościowo sobie tę "skrzynkę". Jak na razie doliczyłem się, że muszę wprowadzić 17 poprawek i.... zaczęło się.
Cokolwiek ruszę to zaraz mam wykrzyknik poniżej.
Jak to poprawiać, żeby nie generować błędów? Albo jak na przyszłość projektować, aby zminimalizować takie zachowanie?

Teraz jak chcę poprawić coś w szkicowniku to od razu mam komunikat "Szkic jest nieprawidłowy i nie może być edytowany". Doczytałem się kilka wpisów poniżej, że to jakiś ogólny problem z FC i rozwiązaniem może być jak jeden z kolegów napisał: Rozwiązaniem jest wówczas wydzielenie szkiców i na nowo mapowanie ich do płaszczyzn., ale nie za bardzo wiem jak to zrobić żeby jeszcze bardziej nie namieszać.
User avatar
arturromarr
Posts: 80
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Poprawianie projektu

Postby arturromarr » Thu Jan 18, 2018 9:14 pm

Sprawdźmy na konkretnym przykładzie. Wrzuć plik i wskaż pierwsze co chcesz zmienić a powoduje błędy. Będziemy radzić.
Komunikat, że "Szkic jest nieprawidłowy i nie może być edytowany" dotyczy raczej błędów w samym szkicu, może coś się nie domyka po zmianach, albo powielają się więzy (jest wtedy komunikat o błędach na lewym panelu).
sp9rqa
Posts: 33
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby sp9rqa » Thu Jan 18, 2018 10:19 pm

To jest tak. Nawet nie wiem w którym momencie pojawił mi się bład w projekcie, ale ponieważ ustawiłem sobie robienie dużej liczby kopii zapasowych więc małymi kroczkami doszedłem, że w 10 kopii jest jeszcze dobrze, a już w 11 źle.

Błąd pojawił się w szkicu LCD. Teraz już po wydruku widzę, że muszę przesunąć ok. 1[mm] okienko do góry, a ten szkic jest akurat uszkodzony ;-(
Później potrzebuję zmienić te trzy otwory u góry z fi 3 na fi 1.5, bo się machnąłem z wymiarem i podałem średnice zamiast promienia, ale jak to zrobię to już szkic też jest z wykrzyknikiem, itd...

W każdym razie pomyślałem, że wywalę w ogóle tę ramkę (wycięcie) od LCD i namaluję od nowa, ale jak usunąłem to ze szkicu to błąd pojawił się w następnej pozycji....

Ja bym to może i namalował od nowa, ale jak w tym momencie tego nie ogarnę to za chwilę będzie to samo, więc muszę się jakoś nauczyć naprawiać lub omijać te ograniczenia.

Kopia11
https://drive.google.com/open?id=1VLE6A ... VLwmwZtbdh
Kopia 10
https://drive.google.com/open?id=1P49ld ... shl0aTFP2Z

A to chciałem zacząć poprawiać:
https://drive.google.com/open?id=1k1PtS ... 0bUYd6Tqhx

Program proponuje mi naprawę tego szkicu (LCD) na co muszę się zgodzić, bo inaczej nie mogę go edytować, a po naprawie
w tym szkicu nie ma wymiarów i każda linia z prostokąta, którym wcześniej namalowałem ramkę do LCD jest osobno.
User avatar
arturromarr
Posts: 80
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Poprawianie projektu

Postby arturromarr » Fri Jan 19, 2018 9:18 am

Problem jest trochę taki, że ja jeszcze nie używam 17 bo jest testowa, chociaż wiem, że ma dużo nowości. Trzeba się jednak liczyć z niestabilnością.
Mój system Linux Debian ciągle rekomenduje 16-tkę jako stabilną więc się nie wychylam.
Pamiętasz co robiłeś pomiędzy wersjami 10 a 11?
Z przesunięciem szkicu można sobie poradzić bez edytowania go. Trzeba go zaznaczyć i w zakładce Model, Dane po lewej stronie zmienić: Placement->Pozycja->y. Jak klikniesz przycisk z kropeczkami przy placement to otworzy się okno umiejscowienie i tam jest więcej opcji wraz z przyrostowymi zmianami.
Otwory mi się zmniejszyły bez błędów w tej wersji 11.
Attachments
szkic przesuń.jpg
szkic przesuń.jpg (321.6 KiB) Viewed 615 times
sp9rqa
Posts: 33
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby sp9rqa » Sat Jan 20, 2018 12:22 pm

Tak, to przesunięcie okienka działa, ale nie rozwiązuje problemu tylko go zalecza chwilowo ;-)

W każdym razie niejako przy okazji zauważyłem, że w tych wersjach deweloperskich (na pewno w kilku ostatnich) jest jakiś błąd
odnośnie wymiarowania z wykorzystaniem przypisanych etykiet:

Image

nie da się nic dodać, bo wywala błąd. W wersji 0.16 to działa, a teraz z tego co widzę trzeba jeszcze dodawać [mm], ale to może już tak ma być w zbliżającej się następnej wersji.

Image

Ja to swoje pudełko namalowałem w wersji developerskiej i widzę, że nie za bardzo da się cofnąć do wersji stabilnej 0.16 (też mam debiana tylko testinga i tam nie ma w repozytorium FC, więc korzystam z obrazu AppImage), bo tam nie ma czegoś takiego jak Body, part itp... więc wszystko wrzuca do jednego "worka" i jeszcze na dodatek moja pcb jest w zupełnie innym miejscu niż ją ulokowałem. Nie da się skakać pomiędzy wersjami niestety.
User avatar
kwahoo
Posts: 215
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby kwahoo » Sun Jan 21, 2018 7:53 pm

Otwory ładnie mi się zmniejszają. Za to problem szkicu w Sketch_LCD faktycznie wygląda poważnie. Wiem nawet jak popsuć go w wersji 10. Wystarczy zmienić dowolny wymiar w Sketch008 i Sketch_LCD przestaje być prawidłowy. Daje się jeszcze edytować, ale wtedy znowu starczy usunąć odniesienie z geometrii zewnętrznej i mamy skonfliktowane więzy i szkic nie do naprawy. Zgłoś błąd twórcom https://forum.freecadweb.org/viewtopic.php?f=3&t=5236 albo daj tu znać, to ja zgłoszę.

OS: Ubuntu 17.10
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.13050 (Git)
Build type: None
Branch: master
Hash: 305a567819522a336bd16a6c694772be2f56af47
Python version: 2.7.14
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.1.0
Locale: Polish/Poland (pl_PL)
sp9rqa
Posts: 33
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby sp9rqa » Sun Jan 21, 2018 9:40 pm

kwahoo wrote:
Sun Jan 21, 2018 7:53 pm
Otwory ładnie mi się zmniejszają. Za to problem szkicu w Sketch_LCD faktycznie wygląda poważnie. Wiem nawet jak popsuć go w wersji 10. Wystarczy zmienić dowolny wymiar w Sketch008 i Sketch_LCD przestaje być prawidłowy. Daje się jeszcze edytować, ale wtedy znowu starczy usunąć odniesienie z geometrii zewnętrznej i mamy skonfliktowane więzy i szkic nie do naprawy. Zgłoś błąd twórcom https://forum.freecadweb.org/viewtopic.php?f=3&t=5236 albo daj tu znać, to ja zgłoszę.
To bardzo Cię proszę o zgłoszenie błędu.
Gdzieś chyba czytałem, że w lutym mam być następna wersja stabilna, więc może w sam raz zdążą jeszcze poprawić.
User avatar
arturromarr
Posts: 80
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Poprawianie projektu

Postby arturromarr » Sun Jan 21, 2018 10:43 pm

Spójrz, niedawno zacząłeś przygodę z programem, a już się przykładasz do jego rozwoju. Wykrywanie nieprawidłowości to ważny etap budowania niezawodnego oprogramowania.
Kwahoo jak zgłosisz to podepnij tu jakieś linki do dyskusji czy do numeru zgłoszenia, będziemy śledzić.
sp9rqa wrote:
Sun Jan 21, 2018 9:40 pm
Gdzieś chyba czytałem, że w lutym mam być następna wersja stabilna,
17-tka jeszcze długo nie będzie stabilna. Obecna mapa drogowa zakładała wydanie 2017-05-31, a jest 85% zaawansowania więc trzeba być cierpliwym.
https://freecadweb.org/tracker/roadmap_page.php