Poprawianie projektu

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
User avatar
arturromarr
Posts: 80
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Poprawianie projektu

Postby arturromarr » Tue Jan 30, 2018 8:10 pm

sp9rqa wrote:
Tue Jan 30, 2018 12:15 pm
A mnie się w końcu udało poskładać drukarkę Anet A6 i wydrukować moje pierwsze w 3D wydruki.
Gratuluję. Całkiem nieźle drukuje, ile za ną zapłaciłeś, gdzie zamawiałeś. Ja mam srarego prusa-mendel drugiej generacji i trochę pozostawia do życzenia.
f3nix wrote:
Mon Jan 29, 2018 9:26 pm
Rozwiązanie na szybko. W konsoli:

Code: Select all

mkdir -p ~/.FreeCAD/Gui/Stylesheets/images
cp /usr/lib/freecad/data/Gui/Stylesheets/*.png ~/.FreeCAD/Gui/Stylesheets/images/
Nie pomogło.
User avatar
f3nix
Posts: 268
Joined: Sat May 30, 2015 11:58 am

Re: Poprawianie projektu

Postby f3nix » Tue Jan 30, 2018 9:23 pm

arturromarr wrote:
Tue Jan 30, 2018 8:10 pm
Nie pomogło.
Możesz zalogować się tutaj?
https://gitter.im/FreeCAD/FreeCAD

Przez chat szybciej można to ogarnąć.

EDIT:
Taki powinien być efekt:
przed.png
przed.png (70.09 KiB) Viewed 407 times
po.png
po.png (69.8 KiB) Viewed 407 times
Pozdrawiam,
Mateusz
Last edited by f3nix on Tue Jan 30, 2018 9:39 pm, edited 1 time in total.
sp9rqa
Posts: 33
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby sp9rqa » Tue Jan 30, 2018 9:28 pm

Kupiłem na jakiejś promocji w gearbest. W sumie to mnie wyniosło ok. 650zł z przesyłką. Dolar tani to trzeba korzystać ;-)
Zamawiałem w Chinach, bo opcja zamawiania z magazynu w EU nie działała,
a paczka i tak przyszła z UK. W sumie to jakieś 2 tygodnie trwało od zamówienia.
Później jeszcze domówiłem mosfet i akurat dziś przyszedł.
User avatar
arturromarr
Posts: 80
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Poprawianie projektu

Postby arturromarr » Wed Jan 31, 2018 10:09 am

sp9rqa wrote:
Tue Jan 30, 2018 9:28 pm
Kupiłem na jakiejś promocji w gearbest. W sumie to mnie wyniosło ok. 650zł z przesyłką
Jakie to drukowanie się tanie robi. W czym przygotowujesz Gkody na maszynę?

Odnośnie do wyświetlania drzewa we FC to pominąłem katalog images, a jedynie skopiowałem do taką samą ścieżkę z FC do domowego. Teraz jest ok. Jeszcze raz dziękuję.
Można jednak w głównym katalogu programu dodać ten katalog i wtedy będzie działało u wszystkich użytkowników.

Code: Select all

mkdir /usr/lib/freecad/data/Gui/Stylesheets/images
cp /usr/lib/freecad/data/Gui/Stylesheets/*.png /usr/lib/freecad/data/Gui/Stylesheets/images/
Czy jest gdzieś zgłoszony ten błąd, czy jest poprawiony w kolejnych wersjach?
sp9rqa
Posts: 33
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby sp9rqa » Wed Jan 31, 2018 11:46 am

arturromarr wrote:
Wed Jan 31, 2018 10:09 am
sp9rqa wrote:
Tue Jan 30, 2018 9:28 pm
Kupiłem na jakiejś promocji w gearbest. W sumie to mnie wyniosło ok. 650zł z przesyłką
Jakie to drukowanie się tanie robi. W czym przygotowujesz Gkody na maszynę?
Na razie to tylko slic3r, choć widzę, że FC też ma opcję wyboru exportu do gcode, ale tego jeszcze nie próbowałem.
Za bardzo nie nie miałem czasu, aby bardziej się z innymi programami zaznajomić, tym bardziej, że cały czas prowadzę nierówną walkę z FC ;-)
Przy okazji niejako znalazłem skrypt w pythonie do slic3r'a, który ma podawać przybliżony czas drukowania:
https://majsterkowo.pl/czas-wydruku-w-p ... -poradnik/

ale niestety, u mnie pod debianem nie chce się uruchomić, tylko wypisuje, że złe prawa dostępu ;-( Może pod M$ działa...
User avatar
arturromarr
Posts: 80
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Poprawianie projektu

Postby arturromarr » Wed Jan 31, 2018 1:53 pm

sp9rqa wrote:
Wed Jan 31, 2018 11:46 am
ale niestety, u mnie pod debianem nie chce się uruchomić, tylko wypisuje, że złe prawa dostępu ;-( Może pod M$ działa...
Zainteresował mnie ten skrypt, bo też używam Slic3R. Skopiowałem go do katalogu domowego, nadałem atrybut wykonywalności i podałem dokładną ścieżkę w ustawieniach programu. Nie pokazują się, żadne błędy, ale nie wyświetla też, żadnej informacji.
sp9rqa
Posts: 33
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby sp9rqa » Wed Jan 31, 2018 2:08 pm

arturromarr wrote:
Wed Jan 31, 2018 1:53 pm
sp9rqa wrote:
Wed Jan 31, 2018 11:46 am
ale niestety, u mnie pod debianem nie chce się uruchomić, tylko wypisuje, że złe prawa dostępu ;-( Może pod M$ działa...
Zainteresował mnie ten skrypt, bo też używam Slic3R. Skopiowałem go do katalogu domowego, nadałem atrybut wykonywalności i podałem dokładną ścieżkę w ustawieniach programu. Nie pokazują się, żadne błędy, ale nie wyświetla też, żadnej informacji.
Nie analizowałem tego, ale pod M$ wywołuje cmd.exe i tam to wyświetla. Pod linuxem to by musiało być okno terminala zapewne.

PS.
Sprawdziłem przed momentem i u mnie konsola wyrzuca komunikat:

Wymiary wydruku:
X: 25.39 - 194.61 (169.21)
Y: 37.93 - 175.72 (137.78)
Z: 0.00 - 18.05 (18.05)

Użyty filament: 10695.93 mm
- ekstruder E0 10695.93 mm

Ilość warstw: 60

Czas druku: 2:00:02

Plik: /home/kp/Work/3D/Holder/files/soporte_filamento_button_2h00m.gcode

ale jak Slic3r'a mam uruchomionego z konsoli.
Last edited by sp9rqa on Thu Feb 01, 2018 10:44 am, edited 1 time in total.
User avatar
arturromarr
Posts: 80
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Poprawianie projektu

Postby arturromarr » Thu Feb 01, 2018 9:44 am

Faktycznie wyświetla się po uruchomieniu z konsoli.
Przy okazji dowiedziałem się, że skrypt nie wykonywał mi się ze względu na problemy z kodowaniem. Usunąłem polskie znaki i ruszył.
Ciekawe czy nie dało by się wyświetlić okienka z informacją np. terminalowym narzędzieniem: Zenity?
sp9rqa
Posts: 33
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Poprawianie projektu

Postby sp9rqa » Thu Feb 01, 2018 10:43 am

arturromarr wrote:
Thu Feb 01, 2018 9:44 am
Faktycznie wyświetla się po uruchomieniu z konsoli.
Przy okazji dowiedziałem się, że skrypt nie wykonywał mi się ze względu na problemy z kodowaniem. Usunąłem polskie znaki i ruszył.
Ciekawe czy nie dało by się wyświetlić okienka z informacją np. terminalowym narzędzieniem: Zenity?
Może tak zadziała:
http://www.mblog.boo.pl/artykul-370-ubu ... mendy.html

Daj znać jak poszło.
User avatar
f3nix
Posts: 268
Joined: Sat May 30, 2015 11:58 am

Re: Poprawianie projektu

Postby f3nix » Thu Feb 01, 2018 8:36 pm

arturromarr wrote:
Wed Jan 31, 2018 10:09 am
Czy jest gdzieś zgłoszony ten błąd, czy jest poprawiony w kolejnych wersjach?
Cześć.
Chyba nie był nigdzie zgłoszony, ale został poprawiony w unstable.

Pozdrawiam,
Mateusz