Moduł CFD

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
User avatar
mzagozdzon
Posts: 12
Joined: Wed Feb 21, 2018 9:34 pm

Moduł CFD

Postby mzagozdzon » Wed May 30, 2018 9:56 am

Dzień dobry

OS: Windows 10
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.16.6712 (Git)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-16
Hash: da2d364457257a7a8c6fb2137cea12c45becd71a
Python version: 2.7.8
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 6.8.0.oce-0.17

Czy jest ktoś kto instalował u siebie moduł do CFD i może pomóc. Instalacja jest dość skomplikowana i na pewnym etapie poległem i nie potrafię przejść jednego z kroków ...

/M
User avatar
PrzemoF
Posts: 2493
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Moduł CFD

Postby PrzemoF » Wed May 30, 2018 11:05 am

Proponuję zainstalować najpierw dużo nowszą wersją FreeCADa. W FEM/CFD bardzo dużo się zmieniło od czasu 0.16 i może dlatgo masz problemy.
User avatar
mzagozdzon
Posts: 12
Joined: Wed Feb 21, 2018 9:34 pm

Re: Moduł CFD

Postby mzagozdzon » Wed Jun 06, 2018 6:17 pm

Mam wersje 0.17 i nadal klapa. Zainstalowałem unix ale wywalam się na etapie instalowania OpenFoam
User avatar
kwahoo
Posts: 218
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm
Contact:

Re: Moduł CFD

Postby kwahoo » Wed Jun 06, 2018 9:11 pm

Napisz dokładnie co robisz.

Ja instalowałem moduł przez Addon Manager. Normalnie z menu FC Tools->Addon manager->CfdOf.

OpenFOAM jest w repozytoriach większości dystrybucji Linuksa, na Windows trzeba pobawić się z blueCFD-core. Wszystko opisano tutaj https://github.com/jaheyns/CfdOF
User avatar
PrzemoF
Posts: 2493
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Moduł CFD

Postby PrzemoF » Wed Jun 06, 2018 9:56 pm

A jakieś błędy? Napisz dokładnie co robisz, ewentualnie nagraj filmik.
User avatar
mzagozdzon
Posts: 12
Joined: Wed Feb 21, 2018 9:34 pm

Re: Moduł CFD

Postby mzagozdzon » Mon Nov 05, 2018 12:50 am

Wystarczyło stworzyć nowe konto użytkownika w Windows. Usunąć stare konto użytkownika. Użyć addon manager z Freecad a następnie postąpić według opisu czyli w Edycja/Preferencje/CFD zainstalować kolejno blueCFD Core, cfMesh i HiSA


niestety borykam się z nowym problemem. Workbench cfdOF działa ale workbench cfd niestety nie.
Więcej poniżej:

https://forum.freecadweb.org/viewtopic. ... 73#p266973

pozdrawiam
/M