Gięcie gotowych obiektów Step

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
mariusz.dec
Posts: 14
Joined: Sat Jan 02, 2016 10:55 pm
Location: Warsaw, Poland

Gięcie gotowych obiektów Step

Postby mariusz.dec » Mon Jul 30, 2018 6:01 pm

Witam kolegów,
Mała kontrybucja dla początkujących:
zawitałem tu 2,5 roku temu, ale wyszło na to, że FC 0.15 i 0.16 mnie nie przekonał.
Gdy się pojawił 0.17 udało mi się nawiązać konkretną łączność z filozofią FC, także dzięki większej liczbie typów nawigacji.
No i trafiłem na tutoriale jednego z autorów FC, Rolanda Franka - niestety opuścił nas w 2017 r.
Link do tutoriali jest w Credits'ach FC, nick autora to BPLRFE lub Learn FreeCAD - mówi powoli i wyraźnie po angielsku i powoli pokazuje bez skrótów klawiszowych - polecam gorąco.
A teraz do rzeczy:
Najczęściej dostaję gotowy step PCB z Altiuma. Ułożenie go w czymś, sprawdzenie poprawności i relacji - nie ma problemu, nawet w całkiem sporych konstrukcjach robionych gdzie indziej np. w SW czy Inventorze.
Ale dzisiaj dostałem PCB flex i chciałem go zagiąć.
Niby prosta sprawa, płaska rzecz, 90 stopni na promieniu ok 5 mm, z płaskimi końcami po 10 mm.
Bez żadnego problemu potrafię to narysować na kilka sposobów - w SheetMetal WB czy Sketcher -> Extrude, Draft -> Extrude.
No ale na tej wygiętej PCB było co nieco rzeczy do spasowania ze światem, więc musiałbym to robić od nowa w FC żeby spasować wszystko.
Pytanie:
Jak zgiąć gotowy, płaski obiekt pobrany jako Step.
Znalazłem różne tutoriale, ale tylko o krzywiznach w całości natywnych dla FC.
Ktoś pomoże?
Mariusz
User avatar
PrzemoF
Posts: 2533
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Gięcie gotowych obiektów Step

Postby PrzemoF » Mon Jul 30, 2018 9:22 pm

Rzuć okiem na ten filmik: https://forum.freecadweb.org/viewtopic. ... ap#p223594
Nie jest to bezpośrednio STEP, ale może się przyda.
User avatar
arturromarr
Posts: 134
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Gięcie gotowych obiektów Step

Postby arturromarr » Tue Jul 31, 2018 7:12 am

Myślę, że wygięcie gotowej płytki przygotowanej w obcym programie będzie problematyczne.
Ja bym to zrobił, przygotowując dwa osobne fragmenty płytek, podzielone w miejscu gięcia (odcinając raz jedną część, w drugiej przeciwną). Po zaimportowaniu do FC można by ustawić je w przestrzeni jako zgięte i dodać którymś z narzędzi bryłę zagięcia pomiędzy nimi.
Rozumiem, że dostajesz gotową płytkę i nie możesz obrobić jej w Altiumie, bo tam przecież można chyba zagiąć płytkę i w takiej postaci wyeksportować?
mariusz.dec
Posts: 14
Joined: Sat Jan 02, 2016 10:55 pm
Location: Warsaw, Poland

Re: Gięcie gotowych obiektów Step

Postby mariusz.dec » Tue Jul 31, 2018 6:05 pm

Dzięki za podpowiedzi.
Faktycznie na proponowany przez Ciebie podział też wpadłem, ale skoro uczę się FC, to postanowiłem zapytać :)
Jeśli chodzi o uwagi na temat Altiuma, to oczywiście wszystko jest mi wiadome. Ja akurat używam najstarszej licencji firmowej (kontrola, nie projektowanie), więc nie mam tej możliwości i pomyślałem, że zrobię to w FC. Koledzy mają oczywiście taką możliwość, ale nie zawsze chcę i mogę im przeszkadzać.
Poza tym sądzę, że gięcie gotowych obiektów by mi się przydało do układania wiązek kablowych. Tymczasem próbuję to zrobić na ścieżkach, ale nie zawsze jest oczekiwany efekt.