Export step, igs

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
sp9rqa
Posts: 37
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Export step, igs

Postby sp9rqa » Thu Jan 31, 2019 12:48 pm

Cześć.

OS: Windows 10
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.13519 (Git)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-17
Hash: 1a8b868018f45ea486c0023fdbfeb06febc1fb89
Python version: 2.7.14
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.2.0
Locale: Polish/Poland (pl_PL)

Jest sobie płytka PCB, na której rozmieszczam elementy (w programie freecad), ponieważ nie mam kompletnego projektu 3D z programu Eagle.
Całość po złożeniu wygląda mniej więcej tak:
dsTNCv2.png
dsTNCv2.png (100.15 KiB) Viewed 458 times
I teraz tak. Chciałem całość wyeksportować jako obiekt (igs, step) tak, aby później obudować ten obiekt obudową (może to głupi pomysł?).
Zaznaczam więc całe drzewo i eksportuję.
Niestety, ale po wczytaniu elementy są rozrzucone w przestrzeni ;-(, albo ich w ogóle nie widać.
dsTNC_igs.png
dsTNC_igs.png (43.41 KiB) Viewed 458 times
dsTNC_step.png
dsTNC_step.png (33.45 KiB) Viewed 458 times



Coś pewnie robię źle... tylko co?

link do projektu:
https://drive.google.com/open?id=1Rao34 ... cvxvO9Gry8


Pozdrawiam
User avatar
arturromarr
Posts: 139
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Export step, igs

Postby arturromarr » Thu Jan 31, 2019 5:54 pm

Wygląda jakby niektóre obiekty nie były bryłami, bo taką informacje daje przy próbie zrobienie sumy obiektów.
Może być tak, że te elementy mają rozdzielone własne położenie i układy współrzednych, które je przesuwają w miejsce docelowe. Przy eksporcie układy współrzednych definiujące przesunięcia giną i elementy są w swoich zerowych położeniach.
Było by trochę roboty, ale jak nic nie pomoże to możesz ręcznie poprzesuwać elemnty we właściwe miejsca.
Robisz to zaznaczając element na drzewie i zmienisz wartości "Placement" w Danych pod drzewem. Można skorzystać z ustawień położenia klikając ikonę z kropkami (strzałka na zdjęciu). Tam jest też wygodna opcja przemieszczania przyrostowego. Elementy z łożone z kilku jak przykładowo dioda z korusu i dwóch nóżek, najpierw połącz sumą w części Part, wtedy będziesz przesuwał całą.
Inna metoda to przeuwanie elementów dodatkiem do złożeń Assembly 2 Plus.
PS:
Nie mam doświadczeń w importowaniu obiektów z Eagle, ale zachęcam do używania KiCAD-a.
To podobie jak FreeCAD darmowe narzędzie o sporych możliwościach. Nie masz ograniczeń wielkości płytki, ilości elementów i ewentualnego komercyjnego użycia projektu. Jeśli chodzi o KiCAD-a to bez problemu się importują płytki do FreeCAD,
Attachments
Screenshot_1.png
FreeCAD
Screenshot_1.png (11.7 KiB) Viewed 437 times
Last edited by arturromarr on Thu Jan 31, 2019 6:23 pm, edited 1 time in total.
sp9rqa
Posts: 37
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Export step, igs

Postby sp9rqa » Thu Jan 31, 2019 6:16 pm

Ale tak właśnie robiłem, gdyż wszystkie elementy importowałem pojedynczo i przesuwałem za pomocą Placement.
Dopiero wvtedy chciałem to wyeksportować jako jeden obiekt, aby potem w nowym projekcie go zaimportować i dorobić obudowę.

Co do samej PCB to nie jesty mój projekt, dlatego się z tym męczę. W pracy mam Altium Designer, więc mam w czym projektować,
aczkolwiek pewnie do KiCada się kiedyś też przysiadę.


Krzysiek
User avatar
f3nix
Posts: 299
Joined: Sat May 30, 2015 11:58 am

Re: Export step, igs

Postby f3nix » Thu Jan 31, 2019 7:23 pm

Cześć.

Tak na szybko...

O to chodziło?

https://drive.google.com/file/d/1NDnHEN ... sp=sharing

Pozdrawiam,
Mateusz
sp9rqa
Posts: 37
Joined: Wed Jan 10, 2018 10:38 am
Location: Gorlice
Contact:

Re: Export step, igs

Postby sp9rqa » Fri Feb 01, 2019 11:47 am

Tak, o to mi chodziło.
I jak tego dokonać bezstresowo?
User avatar
f3nix
Posts: 299
Joined: Sat May 30, 2015 11:58 am

Re: Export step, igs

Postby f3nix » Sun Feb 03, 2019 9:51 am

sp9rqa wrote:
Fri Feb 01, 2019 11:47 am
Tak, o to mi chodziło.
I jak tego dokonać bezstresowo?
Cześć.
Uzyłem workbench'a A2plus. Funkcji importu z zewnętrznego pliku.

Pozdrawiam,
Mateusz

P.S. Natywny eksport rzeczywiście ma jakiś błąd.
User avatar
easyw-fc
Posts: 2577
Joined: Thu Jul 09, 2015 9:34 am

Re: Export step, igs

Postby easyw-fc » Sun Feb 03, 2019 10:42 am

inną opcją jest zmiana kontenera grupy na kontener Part i wybranie go do eksportu pliku STEP
an other option is to change the Group container to a Part container and select it to export the STEP file
Group-to-Part.png
Group-to-Part.png (49.29 KiB) Viewed 352 times