makro do wyznaczania środka ciężkości

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
User avatar
arturromarr
Posts: 190
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

makro do wyznaczania środka ciężkości

Postby arturromarr » Thu Mar 07, 2019 9:45 am

Cześć,
Próbuję uruchomić makro, które byłoby mi przydatne: Macro CenterOfMass
https://www.freecadweb.org/wiki/Macro_CenterOfMass
https://github.com/chupins/FreeCAD-macr ... ss.FCMacro
dyskusja: https://forum.freecadweb.org/viewtopic. ... 3&start=30

Utworzyłem obok samego makra katalog "CenterOfMass" do którego skopiowałem ikony jak jest w opisie.
Zaznaczam obiekt i uruchamiam makro. Niestety na pasku pojawia się tylko na chwilę błąd na czerwono.
linia 144: self.loadMaterials()
Tak jakby nie mógł jakiś materiałów pobrać, trzeba je gdzieś zdefiniować?
Używa, ktoś tego makra?

OS: Debian GNU/Linux 9.8 (stretch)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.13541 (Git)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-17
Hash: 9948ee4f1570df9216862a79705afb367b2c6ffb
Python version: 2.7.14
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.2.0
Locale: Polish/Poland (pl_PL)
Attachments
FC makro błąd.png
FC makro błąd.png (11.75 KiB) Viewed 665 times
User avatar
PrzemoF
Posts: 2655
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: makro do wyznaczania środka ciężkości

Postby PrzemoF » Thu Mar 07, 2019 10:42 am

Strzał w ciemno: moduły FEM i Arch mają funkcję do przypisywania materiału.
User avatar
PrzemoF
Posts: 2655
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: makro do wyznaczania środka ciężkości

Postby PrzemoF » Thu Mar 07, 2019 7:33 pm

Makro było aktualizowane do pythona 3 niedawno - może to jest problem. U mnie też nie działą, ale pojawia się okienko.
User avatar
PrzemoF
Posts: 2655
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: makro do wyznaczania środka ciężkości

Postby PrzemoF » Thu Mar 07, 2019 10:24 pm

Zaktualizuj makro przez Add-on manager - u mnie działa. Autor coś poprawiał.
User avatar
arturromarr
Posts: 190
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: makro do wyznaczania środka ciężkości

Postby arturromarr » Fri Mar 08, 2019 11:39 am

Dziwne.
Jak ja aktualizuję przez Add-on manager to ściąga się tylko tymczasowe informacyjne makro z linkiem gdzie pobrać właściwe makro, teraz też:
https://github.com/chupins/FreeCAD-macr ... ss.FCMacro
Taka jest też informacja na stronie tego makra:
https://www.freecadweb.org/wiki/Macro_CenterOfMass
"Temporary code for external macro link. Do not use this code. This code is used exclusively by Addon_Installer. "
Pod tym tekstem źródło tymczasowego makra,które ściąga się przez Add-on.
Możesz podać linka skąd ściągnąłeś makro, albo dodaj tu jako załącznik?
User avatar
PrzemoF
Posts: 2655
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: makro do wyznaczania środka ciężkości

Postby PrzemoF » Fri Mar 08, 2019 12:18 pm

Za pierwszym razem z github i nie dzialało. Za drugim FreeCAD->Add on manager, zakładka Macros. install/uninstall
User avatar
arturromarr
Posts: 190
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: makro do wyznaczania środka ciężkości

Postby arturromarr » Sat Mar 09, 2019 10:17 am

Możesz wysłać jako załącznik to makro, u mnie przeinstaowanie nie działa.
User avatar
PrzemoF
Posts: 2655
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: makro do wyznaczania środka ciężkości

Postby PrzemoF » Sat Mar 09, 2019 10:34 am

User avatar
arturromarr
Posts: 190
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: makro do wyznaczania środka ciężkości

Postby arturromarr » Wed Mar 13, 2019 9:33 pm

W moim programie nie działa, prawdopodobnie dlatego, że wersja FC jest 0.17.
Makro w wersji 0.1.1 działa ale jest nieaktualne.