Strzałka w TechDraw

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
iszczygiel
Posts: 16
Joined: Wed Nov 14, 2018 6:53 pm

Strzałka w TechDraw

Postby iszczygiel » Sun Mar 24, 2019 9:55 pm

Mam głupie pytanie. jak, używając techdraw, narysować strzałkę na rysunku. Np wskazać powierzchnię do której odnosi się adnotacja.

Pozdrawiam Forumowiczów.
I.
OS: "Fedora release 29 (Twenty Nine)"
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.16203 (Git)
Build type: Unknown
Python version: 2.7.15
Qt version: 4.8.7
Coin version: 3.1.3
OCC version: 6.9.1.oce-0.18
Locale: Polish/Poland (pl_PL)
efyx
Posts: 278
Joined: Fri Sep 26, 2014 7:36 pm

Re: Strzałka w TechDraw

Postby efyx » Mon Mar 25, 2019 7:20 am

iszczygiel wrote:
Sun Mar 24, 2019 9:55 pm
Pytanie nie jest głupie. Na chwilę obecną nie ma możliwości adnotacji ze strzałką (ani żadnej innej opcji rysowania) o ile dobrze się orientuję. Kiedyś był rozwijany moduł Dimension Drawing i on miał większe możliwości niż obecny Techdraw. Może być to tymczasowe rozwiązanie, później tak stworzonych rysunków nie uda się wykorzystać w przyszłości w Techdraw.
User avatar
PrzemoF
Posts: 2612
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Strzałka w TechDraw

Postby PrzemoF » Mon Mar 25, 2019 9:55 am

User avatar
arturromarr
Posts: 145
Joined: Sat Jun 24, 2017 9:32 pm

Re: Strzałka w TechDraw

Postby arturromarr » Thu Apr 04, 2019 10:49 am

Aż miło patrzeć jak szybko FreeCAD obrasta w nowe funkcje.
Niedawno zadane pytanie, a okazuje się, że w wersji 19 już jest testowana strzałka z opisem:
https://forum.freecadweb.org/viewtopic.php?f=35&t=34484
https://forum.freecadweb.org/viewtopic. ... 7&start=10

Image

Jedyny problem, że na stabilne wydanie tej wersji trzeba będzie jeszcze trochę poczekać.
User avatar
PrzemoF
Posts: 2612
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Strzałka w TechDraw

Postby PrzemoF » Thu Apr 04, 2019 10:56 am

Piękne demo :D
Nie przejmowabym się tym, że to jest wersja rozwojowa :) Poważne błędy są poprawiane bardzo szybko - czasami w ciągu godzin, a każda poprawka musi przejść automatyczne testy.