Prost...ackie pytania

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
Gawelmi
Posts: 8
Joined: Thu Oct 10, 2019 10:50 am

Prost...ackie pytania

Postby Gawelmi » Mon Oct 14, 2019 2:01 pm

Proponuje tak nazwać tą grupę pytań. Pytań prostych, które wstydzicie się zadać. Z numeracją kolejną, by było wiadomo o co loto.
1. Jak zwiększyć ROZMIAR siatki na ekranie. Nie gęstość siatki, ale jej wielkość.
2. Jak zwiększyć rozmiar rzutni (XY, XZ, YZ) na ekranie.
User avatar
PrzemoF
Posts: 2675
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Prost...ackie pytania

Postby PrzemoF » Mon Oct 14, 2019 3:52 pm

Witamy na forum!

1. Draft czy Sketcher? Czy jeszcze gdzieś indziej?
2. Pytanie jest trochę, dla mnie, enigmatyczne. Co dokładnie rozumiesz przez rzutnię we FreeCAD [1]?

[1] https://pl.wikipedia.org/wiki/Rzutnia_(geometria)
Gawelmi
Posts: 8
Joined: Thu Oct 10, 2019 10:50 am

Re: Prost...ackie pytania

Postby Gawelmi » Mon Oct 14, 2019 4:42 pm

Ad. 1. Part Design.
Ad. 2. Precyzuję: Płaszczyzny kreślenia.
Attachments
plaszcze.jpg
plaszcze.jpg (190.74 KiB) Viewed 689 times
User avatar
kaktus
Posts: 145
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:59 am
Location: opolskie
Contact:

Re: Prost...ackie pytania

Postby kaktus » Mon Oct 14, 2019 4:53 pm

Witam.

Tez poznaję ciągle te wszystkie mechanizmy.

Niemniej mam pewne spostrzeżenia ... Proponuje oddalić model.
Niektóre elementy maja charakter stricte informacyjny, skalowane są automatycznie i wydaje mi się, że nie mamy wpływu na ich wielkość.
Poza tym nie są widoczne zawsze.
;)
wierny padawan mistrza arturromarr
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
User avatar
Folio
Posts: 3
Joined: Sat Dec 14, 2019 12:08 pm
Location: Opolskie

Re: Prost...ackie pytania

Postby Folio » Sat Dec 14, 2019 8:45 pm

Witam.
A ja mam inne zapytanie.
Mam suwak w którym mam min., stempel o jakiś tam wymiarach. Teraz chcę stempel usunąć a na jego miejsce wstawić inny element złożony z 2 części. Jak odczytać poprawnie współrzędne stempla oraz ustalić punkt "0" aby wstawiany element obrócić do pozycji stempla, ustawić w odpowiednim miejscu "0" i po współrzędnych umiejscowić dokładnie w punkcie?
...
User avatar
kaktus
Posts: 145
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:59 am
Location: opolskie
Contact:

Re: Prost...ackie pytania

Postby kaktus » Sun Dec 15, 2019 10:19 am

Hej. :mrgreen:

Zamieść plik projektu. Jeśli to możliwe.
;)
wierny padawan mistrza arturromarr
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
User avatar
Maxipalia
Posts: 2
Joined: Mon Feb 03, 2020 11:19 pm

Re: Prost...ackie pytania

Postby Maxipalia » Mon Feb 03, 2020 11:33 pm

Cześć wam, witam się z wszystkimi jako nowy użytkownik tegoż oprogramowania i forum
Ja też mam prostackie pytanie...
Ale nie potrafię fachowo określić problemu żeby sobie znaleźć w manual'u

Stworzyłem szkic -> wyciągnąłem, na kolejnej (wyciągniętej) powierzchni stworzyłem drugi szkic i też wyciągnąłem.
Teraz chciałbym wykonać szyk liniowy całości tak żeby stało jedno na drugim i tka 5 razy - to ma być zatyczka do dziwnej rury
Ale jak zaznaczam body i wykonuje szyk to robi mi kopie ale tylko jednego z tych wyciągnięć (czasem pierwszego, czasem drugiego) i nie wiem jak to zrobić żeby kopiował całość.

dzięki


OS: Windows 7
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.18.4 (GitTag)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-18
Hash: 980bf9060e28555fecd9e3462f68ca74007b70f8
Python version: 3.6.6
Qt version: 5.6.2
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: Polish/Poland (pl_PL)
Attachments
zatyczka krzesła.FCStd
(13.44 KiB) Downloaded 2 times
OS: Win 7 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
V0.18.4 (GitTag)
Release/FreeCAD-0-18
Hash: 980bf9060e28555fecd9e3462f68ca74007b70f8
Python: 3.6.6
Qt: 5.6.2
Coin: 4.0.0a
OCC: 7.3.0
User avatar
f3nix
Posts: 330
Joined: Sat May 30, 2015 11:58 am

Re: Prost...ackie pytania

Postby f3nix » Tue Feb 04, 2020 5:51 am

Maxipalia wrote:
Mon Feb 03, 2020 11:33 pm
i nie wiem jak to zrobić żeby kopiował całość.
Cześć.

Nie można skopiować całości w ten sposób, ale możesz to zrobić trochę inaczej. Sprawdź załączony plik.

Pozdrawiam,
Mateusz
Attachments
zatyczka krzesła-Maxipalia.FCStd
(26.1 KiB) Downloaded 2 times
User avatar
Maxipalia
Posts: 2
Joined: Mon Feb 03, 2020 11:19 pm

Re: Prost...ackie pytania

Postby Maxipalia » Tue Feb 04, 2020 12:37 pm

Właśnie to próbnowałem uzyskać używając "LinearPatern" ale nie brał obu wyciągnięć, tylko jedno z nich...
Jak to zrobiłeś ?
I dzięki za pomoc ;)

eeee... teraz widzę ... dzięki
OS: Win 7 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
V0.18.4 (GitTag)
Release/FreeCAD-0-18
Hash: 980bf9060e28555fecd9e3462f68ca74007b70f8
Python: 3.6.6
Qt: 5.6.2
Coin: 4.0.0a
OCC: 7.3.0