Prost...ackie pytania

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
User avatar
PrzemoF
Posts: 3057
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Prost...ackie pytania

Postby PrzemoF » Sat May 02, 2020 7:08 am

Pytać na głównym forum? Na 90% jest problem ze sterownikiem karty. Nie mogę znaleźć wątku, ale już to gdzieś widziałem.
Witu
Posts: 14
Joined: Thu Apr 30, 2020 9:48 am

Re: Prost...ackie pytania

Postby Witu » Sat May 02, 2020 9:08 am

PrzemoF wrote:
Sat May 02, 2020 7:08 am
Pytać na głównym forum? Na 90% jest problem ze sterownikiem karty. Nie mogę znaleźć wątku, ale już to gdzieś widziałem.
Cześć
Popytaj, z łaski swojej. Wczoraj zaktualizowałem sterowniki karty i nadal jest to samo. Może należałoby zmienić kartę.
dlewczuk
Posts: 26
Joined: Thu Sep 12, 2019 1:21 pm

Re: Prost...ackie pytania

Postby dlewczuk » Sun May 03, 2020 9:48 am

Nie wiem jaki masz procesor, ale ostatnio słyszałem o takim przypadku, że SolidWorks nie działał poprawnie na dedykowanej karcie graficznej AMD, a zadziałał na zintegrowanej Intel HD.
Jeżeli masz zintegrowaną kartę graficzną na procesorze to może spróbuj wyłączyć tę dedykowaną i sprawdź czy coś się zmieni.
Witu
Posts: 14
Joined: Thu Apr 30, 2020 9:48 am

Re: Prost...ackie pytania

Postby Witu » Sun May 03, 2020 11:25 am

Gdy próbowałem to wczoraj zrobić, karta wbudowana nie zadziałała i miałem czarny ekran. Nie wiem, dlaczego...
dlewczuk
Posts: 26
Joined: Thu Sep 12, 2019 1:21 pm

Re: Prost...ackie pytania

Postby dlewczuk » Sun May 03, 2020 3:46 pm

Komputer stacjonarny czy laptop?
Witu
Posts: 14
Joined: Thu Apr 30, 2020 9:48 am

Re: Prost...ackie pytania

Postby Witu » Sun May 03, 2020 6:02 pm

Stacjonarny.
Jednak na wbudowanej karcie Intela, nie widać nic po otwarciu przestrzeni roboczej FreeCAD-a.
Może powinienem zmienić ustawienia OpenGL, na tej karcie, czy na Radeonie.
kwahoo
Posts: 336
Joined: Fri Nov 29, 2013 3:09 pm
Contact:

Re: Prost...ackie pytania

Postby kwahoo » Sun May 03, 2020 6:30 pm

Witu wrote:
Sat May 02, 2020 9:08 am

Popytaj, z łaski swojej. Wczoraj zaktualizowałem sterowniki karty i nadal jest to samo. Może należałoby zmienić kartę.
Niektórym użytkownikom udało się poprawić sytuację instalując STARSZY sterownik. Jeden z wątków https://forum.freecadweb.org/viewtopic.php?t=32787

Generalnie obsługa OpenGL na Windows przez Radeony to tragedia, zarówno pod względem kompatybilności jak i wydajności. Powstają dwa projekty, które powinny pozwolić ominąć problem nieudolnych implementacji OpenGL: translator OpenGL-Vulkan oraz translator OpenGL-Direct3D12. Niestety nie pomogą one w przypadku Radeona 5670, bo z racji wieku nie obsługuje on ani D3D12 ani Vulkana.

Tymczasem te same karty nie mają żadnych problemów z FreeCAD-em na Linuksie - używałem Radeona 6670 (to w zasadzie to samo co 5670) od 2012 roku. Tylko tam sterowniki są pisane przez inną grupę ludzi (społeczność+kilku programistów AMD).
Witu
Posts: 14
Joined: Thu Apr 30, 2020 9:48 am

Re: Prost...ackie pytania

Postby Witu » Mon May 04, 2020 6:58 am

Wbudowana karta to Intel(R) G33/G31. Widać tylko przeźroczystość, czyli pulpit.
Witu
Posts: 14
Joined: Thu Apr 30, 2020 9:48 am

Re: Prost...ackie pytania

Postby Witu » Mon May 04, 2020 8:36 am

Poszło na NVIDII GeForce 7300 GT (chyba ze śmietnika), tyle że nie wszystkie funkcje myszy działają.
Myślę, że na razie da się pracować, co jeszcze sprawdzę.
Dziękuję Wszystkim za pomoc i podpowiedzi.
User avatar
PrzemoF
Posts: 3057
Joined: Fri Jul 25, 2014 4:52 pm
Contact:

Re: Prost...ackie pytania

Postby PrzemoF » Tue May 05, 2020 9:17 am

Wrzuciłem na główne forum: https://forum.freecadweb.org/viewtopic.php?f=8&t=46053

Co nie działa z myszą?