Modele oraz program sterujący są tutaj:
https://github.com/kwahoo2/Mortar
Sam projekt w FreeCADzie nie ma żadnych fajerwerków:

Korzystałem z Assembly3 i FCGear. Wszystkie części poza łożyskami i śrubami są drukowane na drukarce Ender v3 Pro. Przygotowanie g-codu zrobiłem korzystając z Cura z pluginem FreeCAD-a, przez co nie musiałem bawić się w generowanie STL-i.
Jeden z ciekawszych fragmentów świecie rzeczywistym - przekładnia z silnikiem krokowym:

Test działania napędu teleskopu:
Silniki krokowe są sterowane przez RaspberryPI4 połączone z dwoma układami DRV8814. Na RPI działa autorski program Mortar (ten z w/w repozytorium) odpytujący Stellarium o położenie wirtualnego teleskopu.
Całość jest jeszcze na etapie rozwojowym, ale z racji, że już działa postanowiłem się tutaj pochwalić.
Temat tkwił mi w głowie od lat i od lat dyskutowałem z "Sąsiadem"(TM) nad zbudowaniem czegoś takiego. Dopiero łatwość projektowania i drukowania w domowym zaciszu pchnęła sprawy na przód.
I wiem, że istnieją systemy sterujące teleskopami, ale istnieje kilka powodów dlaczego wolałem to zrobić samodzielnie. Nie chciałem być przywiązany do dedykowanego sterownik czy sprzęty, nie chciałem być zmuszony do szukania Gwiazdy Polarnej podczas ustawiania teleskopu. Czy w końcu nie chciałem dedykowanych sterowników w Stellarium, zabawy z UART itp.
Tutaj całość zamykam w Raspberry z niewielkim shieldem (na którym pracuje sąsiad i będzie wrzucony w repo trochę później) i ekran dotykowy. Stellarium może być uruchomione albo na tym samym Raspberry albo na innym komputerze w sieci lokalnej.
Aktualizacja: repozytorium z shieldem
Screen z otwarcia plików shielda w gerbv: