Prostokątne otwory przelotowe: jak zrobić?

Polish forum

Moderator: PrzemoF

Forum rules
Regulamin forum i pomocne informacje

WAŻNE! Przeczytaj zanim poprosisz o pomoc
Scorpio
Posts: 9
Joined: Sun Nov 22, 2020 1:19 am
Location: Mazowsze

Prostokątne otwory przelotowe: jak zrobić?

Postby Scorpio » Sun Nov 22, 2020 1:28 am

Witam wszystkich
Jestem totalnym nowicjuszem i poznawanie FREECADa to moje początki w projektowaniu i CNC.
Program jak na razie świetny, choć mocno narowisty. Konieczna wprawa.
Mam problem: potrzebuję wykonać płaski detal z przelotowymi otworami prostokątnymi (zaokrąglonymi w rogach rzecz jasna).
Nijak nie mogę uzyskać ruchu narzędzia wybierającego materiał w tych otworach.
Zauważyłem, że wybieranie kieszeni można definiować poprzez zaznaczenie ich dolnej płaszczyzny i odpowiednią funkcję w PATH.
A co zrobić, jeśli nie ma dna otworu, i nie ma czego zaznaczyć?
Plik projektu niestety jest zbyt duży, by go załączyć.
Będę wdzięczny za podpowiedź.
Pozdrawiam
Scorpio
jmaustpc
Posts: 10525
Joined: Tue Jul 26, 2011 6:28 am
Location: Australia

Re: Prostokątne otwory przelotowe: jak zrobić?

Postby jmaustpc » Sun Nov 22, 2020 1:54 am

Musisz używać najnowszej wersji rozwojowej FreeCAD, która obecnie jest 0.19.

Nie podałeś danych swojej wersji, domyślam się, że używasz bardzo nieaktualnej wersji 0.18?

Przetłumaczone przez Google


You need to be using the latest development version of FreeCAD which is currently 0.19.

You have not stated your version data, I am guessing that you are using the very out of date 0.18?

Translated by Google
Scorpio
Posts: 9
Joined: Sun Nov 22, 2020 1:19 am
Location: Mazowsze

Re: Prostokątne otwory przelotowe: jak zrobić?

Postby Scorpio » Sun Nov 22, 2020 12:00 pm

Sorrz I have forgotten to say YES, I work with version 0.18.4.
But I also tried it with version 0.19, and no result.
I tried SLOT operation - no results. Maybe my settings are wrong but SLOT makes only one row (and not in depth)
Now I send TESTER file, it was just created to test solutions. Correct part I want to create is shown in .pdf file
Regarding new version of software (0.19, not installable) what is Your suggestion to solve my problem?
Regards
Scorpio
Attachments
ażur.pdf
(107.64 KiB) Downloaded 9 times
tester.FCStd
(81.34 KiB) Downloaded 12 times
Scorpio
Posts: 9
Joined: Sun Nov 22, 2020 1:19 am
Location: Mazowsze

Re: Prostokątne otwory przelotowe: jak zrobić?

Postby Scorpio » Sun Nov 22, 2020 3:33 pm

So I found solution: it's not necessary to have newest version, it works also on 0.18.4
I had to mark bottom surface and activate function PATH 3D POCKET.
It works, but not complettely through all material depth: leaves 1mm, ano no chance to change it by settings known to me.
I tried a lot.
I iwll try to "play" a little with numbers, let's see
Regards
Scorpio

Ps. Przepraszam wszystkich polskojęzycznych kolegów, piszę po angielsku dla kolegi jmaustpc, żeby lepiej zrozumiał i nie opierał sie na tłumaczu Google.
User avatar
kaktus
Posts: 287
Joined: Sun Aug 11, 2019 11:59 am
Location: opolskie
Contact:

Re: Prostokątne otwory przelotowe: jak zrobić?

Postby kaktus » Sun Nov 22, 2020 8:41 pm

Rozumiem, że narysowanie modelu nie stanowi problemu, a uzyskanie Gkodu dla frezarki w środowisku pracy Path :?:
wierny padawan mistrza arturromarr
Twórca polskiej wersji Wiki dla FreeCAD.
"Cierpliwym być musisz, by wiedzę zgłębiać tajemną, gdyż ciemna strona mocy niszczącą i silną jest".
Scorpio
Posts: 9
Joined: Sun Nov 22, 2020 1:19 am
Location: Mazowsze

Re: Prostokątne otwory przelotowe: jak zrobić?

Postby Scorpio » Sun Nov 22, 2020 9:32 pm

Witam Pana Kaktusa
Tak, narysowanie modelu nie stanowi większego problemu (choć program pełen jest niespodzianek i mam wrażenie, że chodzi w sposób niepowtarzalny). Inna sprawa na ile ów model narysowany jest prawidłowo.
Jednak rzeczywiście problem główny to wygenerowanie poprawnego Gkodu.
Z nieznanych mi powodów Patch zostawia zawsze margines dolny (z reguły 1mm) i "nie docina" otworów wewnętrznych.
Nie udało mi się znaleźć żadnych ustawień, które mogłyby to zmienić.
Stąd też moja prośba: POMOCY !!!!!
jmaustpc
Posts: 10525
Joined: Tue Jul 26, 2011 6:28 am
Location: Australia

Re: Prostokątne otwory przelotowe: jak zrobić?

Postby jmaustpc » Mon Nov 23, 2020 2:41 am

Wygląda na to, że źle zrozumiałeś moje komentarze dotyczące aktualizacji. Nie mówię, że musisz dokonać aktualizacji, aby ta konkretna funkcja działała. Mówię, że generalnie jest tak wiele aktualizacji dla całego środowiska roboczego (a także innych obszarów FreeCAD), że brak aktualizacji jest absurdalny.

Żadne błędy nie są naprawione w 0.18, są one naprawiane w 0.19. Ilekroć znajdziesz jakiś błąd w 0.18, musisz najpierw przetestować w 0.19, aby sprawdzić, czy został już naprawiony, zanim go zgłosisz. Po tak długim czasie gałąź rozwojowa jest wielkim ulepszeniem w stosunku do raczej starej wersji wydania.

Jeśli któryś z was korzysta ze Środowiska pracy Path, musi dokonać aktualizacji do FreeCAD 0.19. Nie ma powodu, aby nie uaktualniać. W 0.19 wprowadzono wiele ulepszeń i poprawek, szczególnie w środowisku pracy Path.

Przetłumaczone przez Google.



You seem to have misunderstood my comments about upgrading. I am not saying that you have to upgrade to get that specific function to work. I am saying that there are so many updates in general for the whole workbench, (as well as other areas of FreeCAD), that not upgrading is ridiculous.

No bugs are fixed in 0.18, they are fixed in 0.19. Whenever you find any bug in 0.18 you must first test in 0.19 to see if it has already been fixed before reporting it. After this much time the development branch is a great improvement over the now rather old release version.

If any of you are using Path workbench, you must upgrade to FreeCAD 0.19. There is no good reason not to upgrade. There are a lot of improvements and fixes in 0.19, especially in Path workbench.

Translated by Google.
dlewczuk
Posts: 26
Joined: Thu Sep 12, 2019 1:21 pm

Re: Prostokątne otwory przelotowe: jak zrobić?

Postby dlewczuk » Mon Nov 23, 2020 3:16 pm

Jeżeli kieszeń ma być przelotowa, to zaznacz jej boczne ścianki jako geometria do obróbki i ustaw odpowiednią wartość parametru Final Depth.
Zaczytywana jest tam zmienna OpFinalDepth to dopisz tam np. - 3 mm.
Wtedy otrzymasz frezowanie 3 mm poniżej domyślnej głębokości.
Scorpio
Posts: 9
Joined: Sun Nov 22, 2020 1:19 am
Location: Mazowsze

Re: Prostokątne otwory przelotowe: jak zrobić?

Postby Scorpio » Mon Nov 23, 2020 8:29 pm

Dzięki za info, ale mam drobne pytanie: jak (w którym środowisku i gdzie w menu) mam zaznaczyć, że geometria do obróbki?
Może głupie pytanie, ale... nie znalazłem.
dlewczuk
Posts: 26
Joined: Thu Sep 12, 2019 1:21 pm

Re: Prostokątne otwory przelotowe: jak zrobić?

Postby dlewczuk » Mon Nov 23, 2020 8:52 pm

Geometrie do obróbki zaznaczasz w środowisku Path dla wybranej strategii obróbkowej. Określasz to co ma być obronione w tej operacji.

Tutaj znajdziesz trochę informacji na temat środowiska Path:
https://youtu.be/-380Vrktu3E?list=PL-hC ... _wwMEjkGyn

A tutaj (wydaje mi się) rozwiązanie Twojego problemu:
https://youtu.be/_Niig6OIv8A