Alkatrész tervezése "Part (design)" modul

Általános megbeszélés, kérdések és válaszok magyar fóruma

Moderator: onesz

Forum rules
fórum szabályai és hasznos információk

FONTOS: Kérlek olvasd el ezt mielőtt kérdést tennél fel
TCsabi73
Posts: 6
Joined: Sat Jan 11, 2020 6:59 pm

Re: Alkatrész tervezése "Part (design)" modul

Post by TCsabi73 »

Köszi Zolko a segítséget.
Így már megcsinálja.
TCsabi73
Posts: 6
Joined: Sat Jan 11, 2020 6:59 pm

Re: Alkatrész tervezése "Part (design)" modul

Post by TCsabi73 »

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem.
A mellékelt fájlban, miért nem engedi a feliratot belesüllyeszteni a felületbe. (Kihúzni se engedi.)
Más alakzatomnál gond nélkül működött a dolog...
Ugyanazt a betűtípust használom most is. ARIALNB.TTF

OS: Windows 10
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.18.4 (GitTag)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-18
Hash: 980bf9060e28555fecd9e3462f68ca74007b70f8
Python version: 3.6.6
Qt version: 5.6.2
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: Hungarian/Hungary (hu_HU)
Attachments
Dimmer box.FCStd
A fájlom...
(238.02 KiB) Downloaded 108 times
TCsabi73
Posts: 6
Joined: Sat Jan 11, 2020 6:59 pm

Re: Alkatrész tervezése "Part (design)" modul

Post by TCsabi73 »

TCsabi73 wrote: Wed Feb 05, 2020 6:01 pm Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem.
A mellékelt fájlban, miért nem engedi a feliratot belesüllyeszteni a felületbe. (Kihúzni se engedi.)
Más alakzatomnál gond nélkül működött a dolog...
Ugyanazt a betűtípust használom most is. ARIALNB.TTF
Rájöttem hogy, min problémázott.
A felirat nem volt behúzva a Bady-ba.

Ez nem derül ki a:
"Unsupported sub-shape type"
hibaüzenetből.....
Azim
Posts: 4
Joined: Thu Oct 15, 2020 11:54 am

Re: Alkatrész tervezése "Part (design)" modul

Post by Azim »

Sziasztok!

Már kezdem kapizsgálni a paraméteres tervezés alapjait (főleg amióta megtaláltam a táblázatot), így már egy alkatrészt el tudok készíteni. A kérdésem arra vonatkozna hogy van-e arra lehetőség hogy egy külön elkészített sketch clon-ját fel tudjam használni egy másik skatch-ben. Egyáltalán lehet klónozni?
Jelenleg a merge opciót használom (macerás), a problémám ezzel hogy ha az eredeti vázlatra utólag felrakok valamit vagy megváltoztatok akkor az nem jelenik meg a már létrehozott rajzokon (az én olvasatomban csak pillanatnyi másolat, nem az eredeti rajz "linkje")
Azim
Posts: 4
Joined: Thu Oct 15, 2020 11:54 am

Re: Alkatrész tervezése "Part (design)" modul

Post by Azim »

User avatar
onesz
Posts: 99
Joined: Fri Nov 11, 2011 8:40 am

Re: Alkatrész tervezése "Part (design)" modul

Post by onesz »

@Azim
Örülök, hogy sikerült!

Hány percnél található a megoldásod a videóban?
Azim
Posts: 4
Joined: Thu Oct 15, 2020 11:54 am

Re: Alkatrész tervezése "Part (design)" modul

Post by Azim »

onesz wrote: Wed Dec 29, 2021 11:16 am @Azim
Örülök, hogy sikerült!

Hány percnél található a megoldásod a videóban?
14

a kék birka a megoldás (egy olyan modulból amit nem nagyon piszkálnak, a helyett hogy ott lenne a sketch gombjai között) és a kapcsogatás mert a csodarendszer megkeresi az első hibalehetőséget és azt mondja hogy nem lehet (a Rhino-ban pl. hasonló átfedéses/nagyon közeli esetnél feldob egy listát a szóba kerülő objektumok közül és mindamellett még előszűr is hogy csak az odavaló elemekből kelljen válogatni. hihetetlen innováció és már tudja ezt vagy 20 éve. igaz ők a parametric részt is nagyon másként értelmezik mint mások)
User avatar
onesz
Posts: 99
Joined: Fri Nov 11, 2011 8:40 am

Re: Alkatrész tervezése "Part (design)" modul

Post by onesz »

Köszönöm, biztos másképpen épül fel a program + a programozási forrástól is függhet.
Zsolesz73
Posts: 2
Joined: Tue Jul 05, 2022 7:12 pm

Re: Alkatrész tervezése "Part (design)" modul

Post by Zsolesz73 »

Sziasztok!
Még csak ismerkedek a programmal, 3D nyomtatáshoz szeretnék tárgyakat létrehozni. Egy érdekes problémába futottam bele, Part modulban készült egy hengeres fedlap szerűség amit sikeresen lementettem stl formátumba. A szeletelő szoftver gond nélkül fel is dolgozta (UltimakerCura 4.13.1), majd a nyomtatáskor jött a meglepetés a nyomtató 711% sebességgel akarta kinyomtatni. Ugyan ezekkel a beállításokkal más stl fájlokat hibátlanul kezelt ezért felmerült a gyanú bennem hogy a FreeCad -ben hibáztam valahol, de hol? Csatoltam a problémás stl fájt.
Csabának 2-Connect004.stl
(116.39 KiB) Downloaded 15 times

Code: Select all

OS: Windows 7 Version 6.1 (Build 7601: SP 1)
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.20.29177 (Git)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-20
Hash: 68e337670e227889217652ddac593c93b5e8dc94
Python 3.8.10, Qt 5.15.2, Coin 4.0.1, Vtk 8.2.0, OCC 7.6.2
Locale: Hungarian/Hungary (hu_HU)
Zsolesz73
Posts: 2
Joined: Tue Jul 05, 2022 7:12 pm

Re: Alkatrész tervezése "Part (design)" modul

Post by Zsolesz73 »

Zsolesz73 wrote: Thu Jul 07, 2022 2:30 pm Sziasztok!
Még csak ismerkedek a programmal, 3D nyomtatáshoz szeretnék tárgyakat létrehozni. Egy érdekes problémába futottam bele, Part modulban készült egy hengeres fedlap szerűség amit sikeresen lementettem stl formátumba. A szeletelő szoftver gond nélkül fel is dolgozta (UltimakerCura 4.13.1), majd a nyomtatáskor jött a meglepetés a nyomtató 711% sebességgel akarta kinyomtatni. Ugyan ezekkel a beállításokkal más stl fájlokat hibátlanul kezelt ezért felmerült a gyanú bennem hogy a FreeCad -ben hibáztam valahol, de hol? Csatoltam a problémás stl fájt. Csabának 2-Connect004.stl

Code: Select all

OS: Windows 7 Version 6.1 (Build 7601: SP 1)
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.20.29177 (Git)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-20
Hash: 68e337670e227889217652ddac593c93b5e8dc94
Python 3.8.10, Qt 5.15.2, Coin 4.0.1, Vtk 8.2.0, OCC 7.6.2
Locale: Hungarian/Hungary (hu_HU)
Úgy látom nem nagyon pörög ez a topic :cry: , de mivel megvan a megoldás leírom hátha jól jön még valakinek ;) . A problémát az okozta, hogy a frissebb kiadású FreeCAD, illetve Ultimaker Cura nem támogatja a Win7-et ( telepítéskor egyik sem jelzi ezt) :? . Korábbi verziókkal FreeCAD: 0.18, Ultimaker Cura: 4.10.0 viszont már jól muzsikál :D ! Még azt vettem észre (az okára nem jöttem rá), hogy akkor is hibázik ha a FreeCAD „stl” formátumba exportál. Hibátlan a végeredmény ha „ply”( Stanford Triangle Mesh) formátumot használok, és ezt az Ultimaker Cura is jól kezeli.
Post Reply