The Big TechDraw Comments Thread

Discussions about the development of the TechDraw workbench
User avatar
Pauvres_honteux
Posts: 170
Joined: Sun Feb 16, 2014 12:05 am
Location: Far side of the moon

Re: The Big TechDraw Comments Thread

Postby Pauvres_honteux » Fri Aug 10, 2018 9:28 am

ikua wrote:
Fri Aug 10, 2018 6:04 am
...work a lot with annotations..
Seconding what ikua is typing, I'd like to add a proposal to be able to read out, from an assembly drawing, the partnumbers typed in the drawing.
Super simple example; two pieces of sheet metal held together with two pairs of screws and nuts. In the drawing one creates one "magic" text notation pointing to each part containing one part number. This would then be readable from outside the file via a database which then can be processed as one whishes.

This is how it's done in big companies today since they need that information processed in a lot of other databases for a number of reasons. One of the reasons is for the assembly plant, another for you as a customer when you want to "build your own car" on the web. But the main reason is data security. One dataset shall only be typed once and once only. For the rest of the processing it shall be copied. I think you would be surprised how many databases there are where the same data is manually typed in these different databases.

Another proposal; This is a long shot, but here it goes: adding to the above whish I'd like to add an automatic "change notification symbol" besides the "magic" text notations and couple it with the change notification field/area in/on top of the drawing header.
herrdeh
Posts: 303
Joined: Wed Sep 03, 2014 12:15 pm

Re: The Big TechDraw Comments Thread

Postby herrdeh » Fri Aug 10, 2018 10:53 am

I put the changes into the 3D model (guess that is what you mean by "feature").

Well - I'd very much appreciate a "re-render" or "update" feature in TechDraw. Obviously you fellows can create a project in your mind, put it into 3D, manufacture it and everything's fine. I cannot. My projects always have lots and lots of changes, prototyping, experiments, testing etc. And maybe out there is anybody else with the same problem... (-;

W
ubuntu 18.04.1
User avatar
NormandC
Posts: 17276
Joined: Sat Feb 06, 2010 9:52 pm
Location: Québec, Canada

Re: The Big TechDraw Comments Thread

Postby NormandC » Sun Aug 12, 2018 6:46 pm

herrdeh wrote:
Fri Aug 10, 2018 10:53 am
I put the changes into the 3D model (guess that is what you mean by "feature").

Well - I'd very much appreciate a "re-render" or "update" feature in TechDraw. Obviously you fellows can create a project in your mind, put it into 3D, manufacture it and everything's fine. I cannot. My projects always have lots and lots of changes, prototyping, experiments, testing etc. And maybe out there is anybody else with the same problem... (-;

W
wandererfan split your question into a separate topic here: https://forum.freecadweb.org/viewtopic.php?f=35&t=30242