(solved) DamBreak tutorial not running in FC

A subforum specific to the development of the OpenFoam-based workbenches ( Cfd https://github.com/qingfengxia/Cfd and CfdOF https://github.com/jaheyns/CfdOF )

Moderator: oliveroxtoby

thschrader
Posts: 1366
Joined: Sat May 20, 2017 12:06 pm
Location: Germany

(solved) DamBreak tutorial not running in FC

Postby thschrader » Mon Jun 11, 2018 2:17 pm

Last weekend I wanted to demonstrate the cfd-wb to a friend,
with the openfoam dambreak tutorial. OF gave back an error
after a few seconds and I cant figure out what I am doing wrong. Month ago
it worked (with bluecfd-core 2016), but I have deleted the old files.
Interfoam-log says, that an entry is missing in fvsolutions dict.
Can someone have a look at my file? Thanks.

bluecfd: version 2017-2
mesher: cfmesh
freecad:
OS: Windows 10
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.18.13824 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: 73d597710fe15f1ee3453bf75c0f4f95c309764a
Python version: 2.7.14
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.2.0
Locale: German/Germany (de_DE)
loginterFoam.txt
(3.44 KiB) Downloaded 12 times
damBreakFC.FCStd
(280.98 KiB) Downloaded 21 times
interfoam_log_error.JPG
interfoam_log_error.JPG (19.16 KiB) Viewed 290 times
FoamError.JPG
FoamError.JPG (66.78 KiB) Viewed 290 times
Last edited by thschrader on Tue Jun 12, 2018 1:38 pm, edited 1 time in total.
thschrader
Posts: 1366
Joined: Sat May 20, 2017 12:06 pm
Location: Germany

Re: DamBreak tutorial not running in FC

Postby thschrader » Mon Jun 11, 2018 2:52 pm

OK, I found a tip in the cfd-online forum.
I wrote the case again, then edit fvsolutions, simply putting
in the "pcorrFinal" string in the solver. At the moment simulation runs without error.
Was this string missing because I did something wrong when defining the case in GUI?
pcorrFinal.JPG
pcorrFinal.JPG (36.79 KiB) Viewed 283 times
EDIT: simulation finished
Adding "pcorrFinal" string to solver obviously helped.
And I have no idea why... ;)
OF_dambreak_tutorial.gif
OF_dambreak_tutorial.gif (316.48 KiB) Viewed 273 times
User avatar
oliveroxtoby
Posts: 220
Joined: Fri Dec 23, 2016 9:43 am

Re: DamBreak tutorial not running in FC

Postby oliveroxtoby » Tue Jun 12, 2018 10:44 am

thschrader wrote:
Mon Jun 11, 2018 2:52 pm
OK, I found a tip in the cfd-online forum.
I wrote the case again, then edit fvsolutions, simply putting
in the "pcorrFinal" string in the solver. At the moment simulation runs without error.
Was this string missing because I did something wrong when defining the case in GUI?
pcorrFinal.JPG

EDIT: simulation finished
Adding "pcorrFinal" string to solver obviously helped.
And I have no idea why... ;)
OF_dambreak_tutorial.gif
Hi Thomas

Thank you for the report. It was a fairly minor change in OF v5 which broke things (unfortunately I neglected to test the multiphase cases last time). I have updated the workbench accordingly - let me know if you have any further trouble.
thschrader
Posts: 1366
Joined: Sat May 20, 2017 12:06 pm
Location: Germany

Re: DamBreak tutorial not running in FC

Postby thschrader » Tue Jun 12, 2018 1:33 pm

oliveroxtoby wrote:
Tue Jun 12, 2018 10:44 am
- let me know if you have any further trouble.
Hi Oliver,
updated cfd-of-wb, dambreak runs fine, no errors.
Thanks for the fast work.