IFc exported from FreeCAD is not Imported Back to FreeCAD

This forum section is only for IFC-related issues
User avatar
Tandy
Posts: 37
Joined: Thu Oct 04, 2018 3:06 pm
Location: FEROZEPUR,PUNJAB,INDIA

IFc exported from FreeCAD is not Imported Back to FreeCAD

Postby Tandy » Sun May 12, 2019 1:13 pm

Hello Everyone,
I had model a Building in FreeCAD.
Exported it to IFC file and During Exporting no error occurs.
The IFC is not imported Back in FreeCAD

I had tried with both FreeCAD .18 stable and unstable verison ( importing and exporting )
link of IFC file
https://drive.google.com/file/d/1gTsqmL ... sp=sharing

and also with FreeCAD .19
IFC file
https://drive.google.com/open?id=1PQNns ... 1HpxR64fAI

https://drive.google.com/file/d/1nloIXI ... sp=sharing

Files are of 1.7mb that why i am not able to attach then directly

The IFC file is open quite Good in many IFC viewers like solibri, IFCplusplus , BIM vision etc
Tandeep singh
User avatar
Tandy
Posts: 37
Joined: Thu Oct 04, 2018 3:06 pm
Location: FEROZEPUR,PUNJAB,INDIA

Re: IFc exported from FreeCAD is not Imported Back to FreeCAD

Postby Tandy » Sun May 12, 2019 1:17 pm

This file is too small it is also not imported.

wall.ifc
(7.99 KiB) Downloaded 18 times
Tandeep singh
User avatar
bernd
Posts: 8441
Joined: Sun Sep 08, 2013 8:07 pm
Location: Zürich, Switzerland

Re: IFc exported from FreeCAD is not Imported Back to FreeCAD

Postby bernd » Mon May 13, 2019 11:05 am

confirmed on:

OS: Windows 10
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.16624 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: 222ae7305fdf1097e4ef3d050f69dff47dbd8786
Python version: 3.6.6
Qt version: 5.6.2
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Locale: German/Switzerland (de_CH)


workaround:
- on export preferences, deactivate "Export full FreeCAD parametric model"
- it is a very cool tool, but it is what I have deactivated all the time, because I do not need this
User avatar
Tandy
Posts: 37
Joined: Thu Oct 04, 2018 3:06 pm
Location: FEROZEPUR,PUNJAB,INDIA

Re: IFc exported from FreeCAD is not Imported Back to FreeCAD

Postby Tandy » Mon May 13, 2019 11:35 am

bernd wrote:
Mon May 13, 2019 11:05 am
confirmed
workaround:
- on export preferences, deactivate "Export full FreeCAD parametric model"
- it is a very cool tool, but it is what I have deactivated all the time, because I do not need this
The reason i activate this is below mention in detail.
For FreeCAD .18.1 stable version
I add rebars in beam / columns or in any other str member.
Then i export ifc by selecting all members and by setting preferences to deactivate "Export full FreeCAD parametric model" mean untick.
Only rebars will be exported to ifc files if we view in viewers or in FreeCad back
To over come this issue i had tried many attempt in preferences and i got that if i activate"Export full FreeCAD parametric model". Then only i get full model and rebars in IFC file..
Also had raised thread in freecad forum about this
https://forum.freecadweb.org/viewtopic.php?f=39&t=35500

Tell me if i am wrong and give me right path to do this.
Tandeep singh
User avatar
Tandy
Posts: 37
Joined: Thu Oct 04, 2018 3:06 pm
Location: FEROZEPUR,PUNJAB,INDIA

Re: IFc exported from FreeCAD is not Imported Back to FreeCAD

Postby Tandy » Mon May 13, 2019 11:44 am

bernd wrote:
Mon May 13, 2019 11:05 am
confirmed on:

OS: Windows 10
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.16624 (Git)
Build type: Release
Branch: master
I am also having same Version of freecad .19 but why this IFC was not imported back on my system.
Or you suggest first to deactivate in preferences and then do import export ,
I tried this one, it work for FreeCAD .19.
Tandeep singh
User avatar
bernd
Posts: 8441
Joined: Sun Sep 08, 2013 8:07 pm
Location: Zürich, Switzerland

Re: IFc exported from FreeCAD is not Imported Back to FreeCAD

Postby bernd » Mon May 13, 2019 12:27 pm

there seams a issue in importIFC module see error in report panel ...

screen.jpg
screen.jpg (155.8 KiB) Viewed 310 times
User avatar
Tandy
Posts: 37
Joined: Thu Oct 04, 2018 3:06 pm
Location: FEROZEPUR,PUNJAB,INDIA

Re: IFc exported from FreeCAD is not Imported Back to FreeCAD

Postby Tandy » Mon May 13, 2019 12:32 pm

This was due to that option in preferences only.
But tell me sollution of it as i mention in earlier post of this thread, what to do for FreeCAD .18
.19 is working good no issue in it.
Tandeep singh
User avatar
bernd
Posts: 8441
Joined: Sun Sep 08, 2013 8:07 pm
Location: Zürich, Switzerland

Re: IFc exported from FreeCAD is not Imported Back to FreeCAD

Postby bernd » Mon May 13, 2019 12:33 pm

the reader should read

Code: Select all

<class 'ArchStructure._Structure'>
but somehow breaks earlier ... One need to tackle this down in importIFC
User avatar
bernd
Posts: 8441
Joined: Sun Sep 08, 2013 8:07 pm
Location: Zürich, Switzerland

Re: IFc exported from FreeCAD is not Imported Back to FreeCAD

Postby bernd » Mon May 13, 2019 12:39 pm

In the regard of the rebar concrete problem you should consider to switch to 0.19 which has some great IFC improvements already. Furthermore your problem seams fixed ... See https://forum.freecadweb.org/viewtopic. ... 98#p307898
User avatar
Tandy
Posts: 37
Joined: Thu Oct 04, 2018 3:06 pm
Location: FEROZEPUR,PUNJAB,INDIA

Re: IFc exported from FreeCAD is not Imported Back to FreeCAD

Postby Tandy » Mon May 13, 2019 12:42 pm

bernd wrote:
Mon May 13, 2019 12:39 pm
In the regard of the rebar concrete problem you should consider to switch to 0.19 which has some great IFC improvements already. Furthermore your problem seams fixed ... See https://forum.freecadweb.org/viewtopic. ... 98#p307898
It was fixed just by changing preferences as told by harvinder too. In that thread.
Tandeep singh