crash switching work bench

Having trouble installing or compiling FreeCAD? Get help here.
User avatar
HarryvL
Posts: 591
Joined: Sat Jan 06, 2018 7:38 pm
Location: Denmark

Re: crash switching work bench

Postby HarryvL » Thu Aug 09, 2018 11:35 pm

I may have downloaded a newer version to try and see if it would fix the problem. I tried so many different things that I honestly forget. Age also plays a part :(
User avatar
sgrogan
Posts: 4618
Joined: Wed Oct 22, 2014 5:02 pm

Re: crash switching work bench

Postby sgrogan » Thu Aug 09, 2018 11:44 pm

Try placing the numpy folder in your build with the original from the libpack
"build"/bin/Lib/site-packages/numpy

I think this is the right one if you replaced the one in the Libpack
https://forum.freecadweb.org/viewtopic. ... 17#p184232
User avatar
HarryvL
Posts: 591
Joined: Sat Jan 06, 2018 7:38 pm
Location: Denmark

Re: crash switching work bench

Postby HarryvL » Fri Aug 10, 2018 4:39 am

sgrogan wrote:
Thu Aug 09, 2018 11:44 pm
Try placing the numpy folder in your build with the original from the libpack
"build"/bin/Lib/site-packages/numpy

I think this is the right one if you replaced the one in the Libpack
https://forum.freecadweb.org/viewtopic. ... 17#p184232
Thanks, I did as you suggested, but I get exactly the same crash with reference to Numpy as before ... I mean like here: https://forum.freecadweb.org/viewtopic. ... 10#p249524
User avatar
HarryvL
Posts: 591
Joined: Sat Jan 06, 2018 7:38 pm
Location: Denmark

Re: crash switching work bench

Postby HarryvL » Fri Aug 10, 2018 4:47 am

HarryvL wrote:
Thu Aug 09, 2018 10:45 pm
oh well, I decided to continue and got the Debug version to crash by:

Start FreeCAD_d.exe
Click "Load an FEM 3D example analysis" in the "Example Projects" box of the "Start Center"
Bang !

Here are the screen message and the call stack:


Bingo_2.png


Bingo_3.png


Bingo_4.png


Could it have to do with loading NumPy? It is a recurring message.
Interestingly, I get a consistent crash with any of the "Example Projects" links, whereas other links on the Start Center Page don't crash.
wmayer
Site Admin
Posts: 13384
Joined: Thu Feb 19, 2009 10:32 am

Re: crash switching work bench

Postby wmayer » Fri Aug 10, 2018 7:08 am

When you are in debug mode can you have a look at the Output panel of Visual Studio. You should get a list of all loaded dlls and I wonder if there might be loaded two different versions of a library.

E.g. netgen links against OCCT and it can happen that FreeCAD is linked against a different OCCT version. This would result in undefined behaviour when FreeCAD loads the FEM module which then pulls the binary incompatible OCCT version.
Jee-Bee
Posts: 1399
Joined: Tue Jun 16, 2015 10:32 am
Location: Netherlands

Re: crash switching work bench

Postby Jee-Bee » Fri Aug 10, 2018 11:10 am

I wanted to give a reaction more early in this thread but din't had the time for it.
Crashing with switching workbenches happens also with the pre-compiled FC.
See: https://forum.freecadweb.org/viewtopic. ... 52#p229652

The stupid thing at least with me is that it isn't consistent. Just sometimes... sometimes 3 or 4 times in a row and then not...
With the pre-compiled version the log is just empty...

Just for your information...
User avatar
HarryvL
Posts: 591
Joined: Sat Jan 06, 2018 7:38 pm
Location: Denmark

Re: crash switching work bench

Postby HarryvL » Fri Aug 10, 2018 11:44 am

wmayer wrote:
Fri Aug 10, 2018 7:08 am
When you are in debug mode can you have a look at the Output panel of Visual Studio. You should get a list of all loaded dlls and I wonder if there might be loaded two different versions of a library.

E.g. netgen links against OCCT and it can happen that FreeCAD is linked against a different OCCT version. This would result in undefined behaviour when FreeCAD loads the FEM module which then pulls the binary incompatible OCCT version.
Thanks Werner, I will try when I have access.
User avatar
HarryvL
Posts: 591
Joined: Sat Jan 06, 2018 7:38 pm
Location: Denmark

Re: crash switching work bench

Postby HarryvL » Fri Aug 10, 2018 11:47 am

Jee-Bee wrote:
Fri Aug 10, 2018 11:10 am
I wanted to give a reaction more early in this thread but din't had the time for it.
Crashing with switching workbenches happens also with the pre-compiled FC.
See: https://forum.freecadweb.org/viewtopic. ... 52#p229652

The stupid thing at least with me is that it isn't consistent. Just sometimes... sometimes 3 or 4 times in a row and then not...
With the pre-compiled version the log is just empty...

Just for your information...
Thanks @Jee-Bee. This may be related. The thread suddenly stopped on this topic.

By the way, the crash for switching WB was intermittent but with high frequency. The opening of example files from the start page ALWAYS fails for me. Did you give that a try?
Jee-Bee
Posts: 1399
Joined: Tue Jun 16, 2015 10:32 am
Location: Netherlands

Re: crash switching work bench

Postby Jee-Bee » Fri Aug 10, 2018 12:15 pm

No at least not today on a bit older verion ...
I almost never use them. Ixerienced most with Switching to Part or Part design.

OS: Windows 7
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.18.14098 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: 0c33d00bfdf8270e7e5b33d792bf0ad9bbbfc819
Python version: 2.7.14
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.2.0
Locale: Dutch/Netherlands (nl_NL)

edit: And i have to say i have installed autoload, Now it fails already before using... if not it works...
User avatar
sgrogan
Posts: 4618
Joined: Wed Oct 22, 2014 5:02 pm

Re: crash switching work bench

Postby sgrogan » Fri Aug 10, 2018 7:00 pm

HarryvL wrote:
Fri Aug 10, 2018 11:47 am
Thanks @Jee-Bee. This may be related. The thread suddenly stopped on this topic.
Have you tried renaming the .cfg files in %appdata%/freecad?
Sometimes this just fixes things magically. The point of renaming the files is that FreeCAD creates new ones on restart, and if this fixes the problem, we can examine the old files and try to find the problem.

Do you get the same behavior with the pre-built binaries on the release page? (Thy use the same Libpack)

I am trying to reproduce without success,
What is your start wb?
What example FEM example file are you opening?
What workbench do you first switch to?