All models are black

Having trouble installing or compiling FreeCAD? Get help here.
AvgJoe
Posts: 42
Joined: Wed Oct 01, 2014 2:23 am

All models are black

Postby AvgJoe » Wed Apr 24, 2019 7:00 pm

I just installed FreeCAD 0.18 on a linux mint pc from the official ppa-s.
My problem is, all models are black upon creating a new model or loading an existing one. Here is a screenshot from the Engine block example included with the FreeCAD installation.:
engineblock.png
engineblock.png (29.8 KiB) Viewed 398 times
I suspect it has something to do with libpng but not sure and don`t know how to fix it. App images don`t produce such error. Attached a log file.

About FreeCAD:
OS: Linux Mint 19.1
Word size of OS: 32-bit
Word size of FreeCAD: 32-bit
Version: 0.18.1.
Build type: Release
Python version: 3.6.7
Qt version: 5.9.5
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.3.0
Attachments
logfile.log
(10.8 KiB) Downloaded 11 times
User avatar
NormandC
Posts: 18534
Joined: Sat Feb 06, 2010 9:52 pm
Location: Québec, Canada

Re: All models are black

Postby NormandC » Fri Apr 26, 2019 4:06 am

AvgJoe wrote:
Wed Apr 24, 2019 7:00 pm
I suspect it has something to do with libpng
Why? It has nothing to do with 3D graphics, and this is clearly a graphics issue.

AvgJoe wrote:
Wed Apr 24, 2019 7:00 pm

Code: Select all

Log: OpenGL version is: 1.4 (1.4 Mesa 18.2.8)
That's an utterly obsolete version of OpenGL (current is 4.6 - I'm using 3.1 myself), I'm guessing you have some kind of very low power, probably old graphics chipset?

AvgJoe wrote:
Wed Apr 24, 2019 7:00 pm
App images don`t produce such error.
Can you post details from them? I suspect your AppImages are not of FC 0.18 but 0.17, and that they're based on Qt4 while 0.18.1 is based on Qt5.
jmaustpc
Posts: 9558
Joined: Tue Jul 26, 2011 6:28 am
Location: Australia

Re: All models are black

Postby jmaustpc » Fri Apr 26, 2019 5:16 am

AvgJoe wrote:
Wed Apr 24, 2019 7:00 pm
all models are black upon creating a new model or loading an existing one.
it is possible that you have created an invalid solid, although it doesn't sound like it. Please post a FreeCAD file that displays this issue.
AvgJoe wrote:
Wed Apr 24, 2019 7:00 pm
Word size of OS: 32-bit
why would you be running a 32bit version, why not 64? If your system is truly on 32bit it must be truly pathetic. You can get truly pathetic computers for free from the garbage dump that are still 64 bit. How long has it been since the Athlon64 bit came out? Are you running in a virtual machine? Please post your hardware details.
AvgJoe
Posts: 42
Joined: Wed Oct 01, 2014 2:23 am

Re: All models are black

Postby AvgJoe » Sat Apr 27, 2019 8:13 pm

Relevant system information:
LENOVO ThinkCentre M57
VGA compatible controller: Intel Corporation 82Q35 Express Integrated Graphics Controller

glxinfo -B:
Intel Open Source Technology Center
Mesa DRI Intel(R) Q35 x86/MMX/SSE2
OpenGL version string: 1.4 Mesa 18.2.8

The installed version of 0.17 worked for a while but than produced the same error. The reason why I switched to 0.16/0.17 app images which are fine. Couldn't`t test a 32 bit 0.18 app image yet.
User avatar
Kunda1
Posts: 5227
Joined: Thu Jan 05, 2017 9:03 pm

Re: All models are black

Postby Kunda1 » Mon Apr 29, 2019 12:38 pm

please test both 0.18 and 0.19 appimages as well.
Want to contribute back to FC? Checkout:
#lowhangingfruit | Use the Source, Luke. | How to Help FreeCAD | How to report FC bugs and features
AvgJoe
Posts: 42
Joined: Wed Oct 01, 2014 2:23 am

Re: All models are black

Postby AvgJoe » Mon Apr 29, 2019 2:53 pm

The FreeCAD 32-bit 0.18.16093 (Git) AppImage works fine. But it was built from freecad-maintainers/freecad-daily.
User avatar
NormandC
Posts: 18534
Joined: Sat Feb 06, 2010 9:52 pm
Location: Québec, Canada

Re: All models are black

Postby NormandC » Tue Apr 30, 2019 2:30 am

The trend we see here is that some Intel graphics have issues with FreeCAD compiled with Qt5. The 0.18.16093 (Git) AppImage is built with Qt4.
AvgJoe
Posts: 42
Joined: Wed Oct 01, 2014 2:23 am

Re: All models are black

Postby AvgJoe » Tue Apr 30, 2019 7:19 pm

The 0.17.13541 had the same issue.