Restarting FreeCAD over and over again

Having trouble installing or compiling FreeCAD? Get help here.
Dimaxum
Posts: 22
Joined: Sat Mar 27, 2021 10:38 am
Location: Belgium

Restarting FreeCAD over and over again

Postby Dimaxum » Sat Mar 27, 2021 10:50 am

Hello everybody,

My name is Dimaxum and I'am new to FreeCAD.
Great application, but I have to restart Freecat over and over again.
It looks if the application frees and have to quit en robot FreeCat again ... sometimes more than 5 to 6 times.

Is there a known issue or is it just me having this issue?

Thanks for the effort and time ...

Kind regards,

Dimaxum

Moderator edit: FreeCat --> FreeCAD

[SOLVED]
Last edited by Dimaxum on Fri Apr 09, 2021 12:04 pm, edited 3 times in total.
Art connects and inspires people :idea:
User avatar
Kunda1
Posts: 10286
Joined: Thu Jan 05, 2017 9:03 pm

Re: Restarting FreeCAD over and over again

Postby Kunda1 » Sat Mar 27, 2021 11:11 am

Please add more details. Like your About info
Where did you download FC from?
What operations are you doing that we can recreate to cause the issue?
Alone you go faster. Together we go farther
Please mark thread [Solved]
Want to contribute back to FC? Checkout:
#lowhangingfruit | Use the Source, Luke. | How to Help FreeCAD | How to report FC bugs and features
Dimaxum
Posts: 22
Joined: Sat Mar 27, 2021 10:38 am
Location: Belgium

Re: Restarting FreeCAD over and over again

Postby Dimaxum » Sat Mar 27, 2021 12:11 pm

Hi Kunda1,

Thanks for responding to my topic.

I'am from the Nederlands, but living in Belgium "Europe"
I have a iMac running MacOS Sierra 10.12.6

To be honest, I can't remember where in downloaded FC.

Hope to describe all the steps in proper English, because I set FC to Dutch (language in the Nederlands)

I try to draw a Hexagon for 3D printing.
Step 1. launch FC, create a new file
Step 2. Selecting PART
Step 3. Selecting Geometric basics
Step 4. Selecting Prisma
Step 5. Adding the messurements
Step 6. Selecting OK

Than I see the Hexagon as it ment to be .... but every NEW handle to the drawing is impossible because now icons in the menu a activated. So I have to quite FC and relaunch it again ... 1 step further in working on my Hexagon the same thing happens again ... NO active icons.

Hope that you can do anything with my step by step explanation?

Kind regards Dimaxum
Art connects and inspires people :idea:
Dimaxum
Posts: 22
Joined: Sat Mar 27, 2021 10:38 am
Location: Belgium

Re: Restarting FreeCAD over and over again

Postby Dimaxum » Sat Mar 27, 2021 12:29 pm

Hi Kunda1,

Forgot to at the About FC.

OS: macOS Sierra (10.12)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.24276 (Git)
Build type: Release
Branch: (HEAD detached at 0.19.1)
Hash: a88db11e0a908f6e38f92bfc5187b13ebe470438
Python version: 3.8.8
Qt version: 5.12.9
Coin version: 4.0.0
OCC version: 7.4.0
Locale: C/Default (C)

I didn't find this as you suggested "problably you a using a PC MicroSoft"

Hope this is OK.
Art connects and inspires people :idea:
chrisb
Posts: 33803
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Restarting FreeCAD over and over again

Postby chrisb » Sat Mar 27, 2021 12:57 pm

You can try to reset the configuration with the button in the preferences. Another possibility is to delete your config files or to move them in case you want to restore them.
A Sketcher Lecture with in-depth information is available in English, auf Deutsch, en français, en español.
Dimaxum
Posts: 22
Joined: Sat Mar 27, 2021 10:38 am
Location: Belgium

Re: Restarting FreeCAD over and over again

Postby Dimaxum » Sat Mar 27, 2021 1:25 pm

Hi Chrisb,

Thaks for responding to my post.

No, it didn't make any differences to reset the configuration. FC still has the same issue.
I started a NEW drawing to figure out if the issue was gone ... but no succes and does still do the same. Namely ALL drawing icons in the menu bar a cleared out and I can't select them ... again, only when I restart FC again ... same as before.

Dimaxum
Art connects and inspires people :idea:
chrisb
Posts: 33803
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Restarting FreeCAD over and over again

Postby chrisb » Sat Mar 27, 2021 1:31 pm

Just to make sure: You have to terminate all running FreeCAD instances, then delete or move the config files, and then restart FreeCAD again.
A Sketcher Lecture with in-depth information is available in English, auf Deutsch, en français, en español.
Dimaxum
Posts: 22
Joined: Sat Mar 27, 2021 10:38 am
Location: Belgium

Re: Restarting FreeCAD over and over again

Postby Dimaxum » Sat Mar 27, 2021 5:27 pm

Thank you chrisb,

I will look at it tomorrow ...
Is there a PDF for PARTS to?

Dimaxum
Art connects and inspires people :idea:
chrisb
Posts: 33803
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Restarting FreeCAD over and over again

Postby chrisb » Sat Mar 27, 2021 5:34 pm

Dimaxum wrote:
Sat Mar 27, 2021 5:27 pm
Is there a PDF for PARTS to?
Not from me (yet).
A Sketcher Lecture with in-depth information is available in English, auf Deutsch, en français, en español.
Dimaxum
Posts: 22
Joined: Sat Mar 27, 2021 10:38 am
Location: Belgium

Re: Restarting FreeCAD over and over again

Postby Dimaxum » Sun Mar 28, 2021 11:19 am

So, what I did in the meantime ...

I delete FC and started all over again bij downloading FC from de FC website.
I installed as recommend ...
Rebooted my Mac and launched FC ...

OS: macOS Sierra (10.12)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.24276 (Git)
Build type: Release
Branch: (HEAD detached at 0.19.1)
Hash: a88db11e0a908f6e38f92bfc5187b13ebe470438
Python version: 3.8.8
Qt version: 5.12.9
Coin version: 4.0.0
OCC version: 7.4.0
Locale: C/Default (C)

Still the same issues as before ... starting a drawing in PART, the drawing is made, ut then again I can't work on it.
Have to quite FC and relaunch it agin to continuing my drawing ...

What do I wrong, or what is going on?

I just like to draw a Prisma shape "Hexagon" for 3D printing in rubber.

Kind regards,

Dimaxum
Art connects and inspires people :idea: