Export to STEP make incorrect model while IGES works fine

Have some feature requests, feedback, cool stuff to share, or want to know where FreeCAD is going? This is the place.
Forum rules
Be nice to others! Read the FreeCAD code of conduct!
Post Reply
l3VGV
Posts: 47
Joined: Sat Oct 12, 2019 11:04 am

Export to STEP make incorrect model while IGES works fine

Post by l3VGV »

OS: Windows 10 Version 2009
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.24291 (Git)
Build type: Release
Branch: releases/FreeCAD-0-19
Hash: 7b5e18a0759de778b74d3a5c17eba9cb815035ac
Python version: 3.8.6+
Qt version: 5.15.2
Coin version: 4.0.1
OCC version: 7.5.0
Locale: Russian/Russia (ru_RU)


Noticed that while exporting some of my models to fusion.
Freecad cant even import back some STEP files it produce.

Code: Select all

21:31:12  <Part> ViewProviderExt.cpp(1340): Cannot compute Inventor representation for the shape of Unnamed#Part__Feature
Fusion can, but they look very bad.

IGES export works fine.


Pictures!
Parametric model in FreeCad
motor.png
motor.png (166.22 KiB) Viewed 514 times

Step file loaded into autodesk online viewer. FreeCAD cant open that file
online viewer.png
online viewer.png (577.16 KiB) Viewed 514 times
Attachments
motor-hbm_alum_136.step
(107.57 KiB) Downloaded 6 times
motor-hbm_alum_136.iges
(126.92 KiB) Downloaded 4 times
motor.FCStd
(100 KiB) Downloaded 9 times
user1234
Posts: 916
Joined: Mon Jul 11, 2016 5:08 pm

Re: Export to STEP make incorrect model while IGES works fine

Post by user1234 »

You need a other version of OCCT. In OCCT7.5.0 there is a step issue. On OCCT7.5.3 it will probably work. It works here in OCCT7.6.0 flawless.

Greetings
user1234
l3VGV
Posts: 47
Joined: Sat Oct 12, 2019 11:04 am

Re: Export to STEP make incorrect model while IGES works fine

Post by l3VGV »

user1234 wrote: Wed Nov 24, 2021 6:47 pm You need a other version of OCCT. In OCCT7.5.0 there is a step issue. On OCCT7.5.3 it will probably work. It works here in OCCT7.6.0 flawless.

Greetings
user1234
I see. Good to know it works with next OCCT version.

Updating OCCT will require to recompile whole FreeCAD from sources, correct? As usual windows peasant i will wait for 0.20 release(hope is, it will come with new OCCT), compiling is a too big task for me.
Piero69
Posts: 168
Joined: Thu Jul 04, 2019 1:22 pm
Location: Parma - Italy

Re: Export to STEP make incorrect model while IGES works fine

Post by Piero69 »

With Freecad 0.20.26375 works fine, i open your original freecad model and export it into step. Then i open the step and it's ok
here attached the files

OS: Windows 7 SP 1 (6.1)
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.20.26375 (Git)
Build type: Release
Python version: 3.8.12
Qt version: 5.12.9
Coin version: 4.0.0
OCC version: 7.5.3
Locale: Italian/Italy (it_IT)
Attachments
motor-hbm_alum_136.step
(107.59 KiB) Downloaded 4 times
motor.FCStd
(100 KiB) Downloaded 4 times
l3VGV
Posts: 47
Joined: Sat Oct 12, 2019 11:04 am

Re: Export to STEP make incorrect model while IGES works fine

Post by l3VGV »

Piero69 wrote: Thu Nov 25, 2021 9:16 am With Freecad 0.20.26375 works fine, i open your original freecad model and export it into step. Then i open the step and it's ok
here attached the files


Version: 0.20.26375 (Git)
OCC version: 7.5.3
That is good news! Thank you.
Post Reply