Bug affecting thumbnail creation ?

Have some feature requests, feedback, cool stuff to share, or want to know where FreeCAD is going? This is the place.
Forum rules
Be nice to others! Read the FreeCAD code of conduct!
fcaduser
Posts: 343
Joined: Wed Feb 19, 2014 6:53 pm
Location: Near Paris, France

Bug affecting thumbnail creation ?

Postby fcaduser » Sat Oct 24, 2020 2:47 pm

Hi.

I don't understand why, but about 20% of them are "blank" (ie using the default FC logo), within the start page.

Any idea ?

-------------------------------------------------------------------------------------------
OS: Debian GNU/Linux 10 (buster) (GNOME/gnome)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.22798 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: a29d834bd31fcf5dedfceb159c4d36c18194197f
Python version: 3.7.3
Qt version: 5.11.3
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.5.0.beta
Locale: French/France (fr_FR)
drmacro
Posts: 2304
Joined: Sun Mar 02, 2014 4:35 pm

Re: Bug affecting thumbnail creation ?

Postby drmacro » Sat Oct 24, 2020 3:54 pm

Hmm...you're lucky, I've never gotten any percentage to get a thumbnail...for years! :roll:


OS: Ubuntu 20.04.1 LTS (XFCE/ubuntustudio)
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.19.
Build type: Release
Branch: unknown
Hash: cda1205c3ee8097905d7df77167dce6c8c352e4a
Python version: 3.8.5
Qt version: 5.12.8
Coin version: 4.0.0
OCC version: 7.3.0
Locale: English/United States (en_US)
Star Trek II: The Wrath of Khan: Spock: "...His pattern indicates two-dimensional thinking."

My beginners, written treatise: Learning FreeCAD
fcaduser
Posts: 343
Joined: Wed Feb 19, 2014 6:53 pm
Location: Near Paris, France

Re: Bug affecting thumbnail creation ?

Postby fcaduser » Sat Oct 24, 2020 4:31 pm

What puzzles me is the apparent randomness of the phenomenon.
drmacro
Posts: 2304
Joined: Sun Mar 02, 2014 4:35 pm

Re: Bug affecting thumbnail creation ?

Postby drmacro » Sat Oct 24, 2020 4:42 pm

fcaduser wrote:
Sat Oct 24, 2020 4:31 pm
What puzzles me is the apparent randomness of the phenomenon.
Well...it's not random for me. It is 100% no thumbnail... 8-)
Star Trek II: The Wrath of Khan: Spock: "...His pattern indicates two-dimensional thinking."

My beginners, written treatise: Learning FreeCAD
drmacro
Posts: 2304
Joined: Sun Mar 02, 2014 4:35 pm

Re: Bug affecting thumbnail creation ?

Postby drmacro » Sat Oct 24, 2020 4:51 pm

Ok, so I take it back... :oops:

I expected to see the thumbnail in the file browser on my system. I see reading the wiki (go figure...) that it is supposed to display in the Startup workbench of recent files.

And, indeed it does.

But, I never have the Start up workbench in my list of active workbenches, so I never saw it before... :o

But, the wiki says nothing about them being displayed elsewhere. So, I was just letting my imagination get in the way... or maybe it was wishful thinking. :roll:
Star Trek II: The Wrath of Khan: Spock: "...His pattern indicates two-dimensional thinking."

My beginners, written treatise: Learning FreeCAD
fcaduser
Posts: 343
Joined: Wed Feb 19, 2014 6:53 pm
Location: Near Paris, France

Re: Bug affecting thumbnail creation ?

Postby fcaduser » Sat Oct 24, 2020 5:07 pm

The behavior is at least consistent. Whatever WB is activated (so "Start" included), I see a set of thumbnails on the first tab, but a little mutilated.
drmacro
Posts: 2304
Joined: Sun Mar 02, 2014 4:35 pm

Re: Bug affecting thumbnail creation ?

Postby drmacro » Sat Oct 24, 2020 5:29 pm

After some research, there seems to be some magic one needs to apply to the file manager (in my case XFCE and Thunar) to see thumbnails.
(Note, not n FreeCAD, but in the file browser...)

Not sure it would work for a FreeCAD file, since the FC file is a zip file and the thumbnail is in a folder in the zip.

I'm assuming this is the case since other files and videos do show thumbnails.
Star Trek II: The Wrath of Khan: Spock: "...His pattern indicates two-dimensional thinking."

My beginners, written treatise: Learning FreeCAD
fcaduser
Posts: 343
Joined: Wed Feb 19, 2014 6:53 pm
Location: Near Paris, France

Re: Bug affecting thumbnail creation ?

Postby fcaduser » Sat Oct 24, 2020 6:17 pm

At least in your case it's a 100 % failure.
But in mine ? I really don't understand why *sometime* it doesn't work. Well, at this stage maybe only a developer would be able to give us a hint.
drmacro
Posts: 2304
Joined: Sun Mar 02, 2014 4:35 pm

Re: Bug affecting thumbnail creation ?

Postby drmacro » Sat Oct 24, 2020 6:30 pm

I did note that after changing it in preferences, I had to save the file and reopen FC before I saw the thumbnail in the Start WB...
Star Trek II: The Wrath of Khan: Spock: "...His pattern indicates two-dimensional thinking."

My beginners, written treatise: Learning FreeCAD
User avatar
Kunda1
Posts: 9185
Joined: Thu Jan 05, 2017 9:03 pm

Re: Bug affecting thumbnail creation ?

Postby Kunda1 » Mon Oct 26, 2020 10:55 am

Please check to see if there are open/closed tickets in the tracker about this issue.
Alone you go faster. Together we go farther
Want to contribute back to FC? Checkout:
#lowhangingfruit | Use the Source, Luke. | How to Help FreeCAD | How to report FC bugs and features