Transform utility gets an upgrade in 0.17

Info about new implemented features, classes, modules or APIs. Might get technical!
PLEASE DO NOT POST HELP REQUESTS OR OTHER DISCUSSIONS HERE!
User avatar
NormandC
Posts: 16982
Joined: Sat Feb 06, 2010 9:52 pm
Location: Québec, Canada

Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby NormandC » Fri Oct 07, 2016 3:07 am

I noticed it not long ago but forgot to post about it.

Surely you've happened to double-click on a Part object in the Model tree expecting to open its parameters in the Tasks panel like for PartDesign features.

But instead you got this:
FC016_Transform_Utility_01.png
FC016_Transform_Utility_01.png (31.21 KiB) Viewed 4542 times
This is the Transform utility. After your initial "WTF" moment, you experimented with it, and found you could somewhat move and rotate the object with this tool. You quickly realized that its usefulness was severly limited because it's impossible to control the move/rotate precisely.

Next you wondered how the heck to get out from this mode. (Hint: right-click on the shape label in the tree and choose "Finish editing"). And finally you really, really tried hard to avoid this utility altogether. :D

Well, the transform utility got an awesome upgrade in 0.17! Here's how it looks like now:
FC017_Transform_Utility_01.png
FC017_Transform_Utility_01.png (38.89 KiB) Viewed 4542 times
It's a lot easier to use:
  • Press and hold the left mouse button on an axis arrow and drag to translate the object in that direction.
  • Press and hold the left mouse button on a sphere and drag to rotate the object in that axis.
  • The Increments parameters in the Tasks panel allow you to define the movement with precision
  • The OK button allows you to quit the utility easily.
jaisejames
Posts: 238
Joined: Sat Sep 24, 2016 6:51 am

Re: Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby jaisejames » Fri Oct 07, 2016 5:32 am

Will this OK button apply default value or it act as cancel button. Or we need to clear value boxes & press Ok?
User avatar
NormandC
Posts: 16982
Joined: Sat Feb 06, 2010 9:52 pm
Location: Québec, Canada

Re: Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby NormandC » Fri Oct 07, 2016 5:35 am

As soon as you rotate/move the object in the 3D view, changes are applied. There is no Cancel button. The value boxes are for increments, not absolute values. OK only serves to exit the utility. But you can undo afterwards.
User avatar
r-frank
Posts: 2181
Joined: Thu Jan 24, 2013 6:26 pm
Location: Möckmühl, Germany
Contact:

Re: Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby r-frank » Fri Oct 07, 2016 6:17 am

Hello Normand.

Thanks for reporting.
A candidate for the release notes 0.17 ... :)

Roland
Deutsche FreeCAD Tutorials auf Youtube
My GrabCAD FreeCAD-Projects
FreeCAD lessons for beginners in english

Native german speaker - so apologies for my english, no offense intended :)
renatorivo
Posts: 1954
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:07 pm
Location: Torino - Italy

Re: Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby renatorivo » Thu Nov 03, 2016 11:15 pm

Hi,
Using the tool Increments, FreeCAD crashes.
I have not yet figured out exactly when
I get this message

Code: Select all

renato@renato-MS-7846:~$ freecad-daily
FreeCAD 0.17, Libs: 0.17R8819 (Git)
© Juergen Riegel, Werner Mayer, Yorik van Havre 2001-2016
  #####                 ####  ###   ####  
  #                    #      # #   #   # 
  #     ##  #### ####  #     #   #  #   # 
  ####  # # #  # #  #  #     #####  #   # 
  #     #   #### ####  #    #     # #   # 
  #     #   #    #     #    #     # #   #  ##  ##  ##
  #     #   #### ####   ### #     # ####   ##  ##  ##

Fasteners workbench Loaded
Sheet Metal workbench loaded
Mod pluginloader InitGui.py starting ...
pluginmanager config file /usr/lib/freecad//Mod/plugins/pluginloaderconfig.yaml
pluginmanager userconfig file /usr/lib/freecad/Mod/plugins/myconfig.yaml
dict
{'menu test - cmd2': {'exec': 'import plugins;plugins.plugin1.p1.info1()'}, 'menu tes - fun': {'exec': 'FreeCAD.ActiveDocument.addObject("Part::Box","Box")'}, 'menu test - command1': {'exec': 'import plugins;plugins.plugin1.info2()'}}
{'author': 'noname',
 'backup': '/usr/lib/freecad-daily/tmp/bak2_',
 'description': 'no description',
 'destdir': '/home/renato/.FreeCAD/Mod/testdir',
 'exec': "import FreeCAD;FreeCAD.Console.PrintWarning('*****default Method FreeCAD-Dir=/usr/lib/freecad-daily/! HOME-Dir=/home/renato/!  UserData-Dir=/home/renato/.FreeCAD/!\\n')",
 'format': 'zipdir',
 'icon': '/usr/lib/freecad-daily/Mod/plugins/icons/master.png',
 'menu': 'defaults',
 'method': 'zip',
 'name': 'defaultName',
 'source': 'https://github.com/microelly2/plugin_defaults/archive/master.zip',
 'sourcedir': 'plugin_defaults-master',
 'status': 'ignore',
 'timestime': 'https://github.com/microelly2/plugin_defaults/timestamp'}
dict
{'files': ['dark-green.qss', 'dark-blue.qss', 'dark-orange.qss', 'light-green.qss', 'light-blue.qss', 'light-orange.qss'], 'pattern': '\\[PATH_TO_IMAGES\\]', 'data': 'UserAppData/Gui/Stylesheets/images'}
Mod pluginloader InitGui.py done
During initialization the error "'gearWorkbench' already exists." occurred in /home/renato/.FreeCAD/Mod/FCGear-master/InitGui.py
gentoolbars ...
gentoolbars ...
ky:my PartTools
Move
my PartTools
{'icon': 'icons:Draft_Move.svg', 'exec': 'import DraftTools;DraftTools.Move().Activated()'}
mars
my PartTools
{'icon': '/usr/lib/freecad/Mod/plugins/icons/sun.png', 'exec': 'fn="AppHomePath/Mod/plugins/status.py";d={};exec(open(fn).read() + "\\nsun()\\n",d,d)'}
sun
my PartTools
{'icon': '/usr/lib/freecad/Mod/plugins/icons/mars.png', 'exec': 'fn="AppHomePath/Mod/plugins/status.py";d={};exec(open(fn).read() + "\\nmars()\\n",d,d)'}
my PartTools done
*** Abort *** an exception was raised, but no catch was found.
	... The exception is:SIGSEGV 'segmentation violation' detected. Address 3e000000001
renato@renato-MS-7846:~$ 
OS: Ubuntu 16.04.1 LTS
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.8819 (Git)
Build type: None
Branch: master
Hash: 195ea429e696377980b4edbf4a4affdb1f46abaa
Python version: 2.7.12
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 6.8.0.oce-0.17

Renato

Edit also with FreeCAD 0.17.8856
renatorivo
Posts: 1954
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:07 pm
Location: Torino - Italy

Re: Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby renatorivo » Fri Nov 04, 2016 8:50 pm

After a rotation around the Z axis (about 270°), and a translation along the Y axis (green), the cube has this aspect
errore-in-increments.png
errore-in-increments.png (17.03 KiB) Viewed 4124 times
OS: Windows 8.1
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.8856 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: c465ca261ce3289daf427cb30a5626c159232287
Python version: 2.7.8
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.0.0


Same thing on Linux

Renato
User avatar
bejant
Posts: 5122
Joined: Thu Jul 11, 2013 3:06 pm

Re: Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby bejant » Sat Nov 05, 2016 3:39 pm

NormandC wrote:Surely you've happened to double-click on a Part object in the Model tree expecting to open its parameters in the Tasks panel like for PartDesign features.

But instead you got this:
Someone once called it "the gyroscopic mover and shaker of death". Thanks for mentioning the upgrade, it's much more usable now.

No crash and have not been able to reproduce the clipping plane issue here using:
OS: Ubuntu 16.04.1 LTS
Word size of OS: 32-bit
Word size of FreeCAD: 32-bit
Version: 0.17.8819 (Git)
Build type: None
Branch: master
Hash: 195ea429e696377980b4edbf4a4affdb1f46abaa
Python version: 2.7.12
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 6.8.0.oce-0.17
renatorivo
Posts: 1954
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:07 pm
Location: Torino - Italy

Re: Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby renatorivo » Sat Nov 05, 2016 5:01 pm

bejant wrote:have not been able to reproduce the clipping plane issue here using:
strange,
Part -> Cube -> Axonometric view -> double-click Cube gives this view
increments1.png
increments1.png (22.53 KiB) Viewed 4063 times
drag along the X axis, after a while becomes so
increments2.png
increments2.png (9.53 KiB) Viewed 4063 times
OS: Ubuntu 16.04.1 LTS
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.8856 (Git)
Build type: None
Branch: master
Hash: c465ca261ce3289daf427cb30a5626c159232287
Python version: 2.7.12
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 6.8.0.oce-0.17
chrisb
Posts: 11401
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:14 am

Re: Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby chrisb » Sat Nov 05, 2016 6:55 pm

I cannot reproduce it, though I had seen this behaviour before, but could never reliably reproduce it. If I remember right I had it while just rotating the view (without edit mode), but I am not sure.
Did you try it with a fresh FreeCAD instance and a fresh document? I tried: start freecad-daily -> new document -> select part wb -> Cube -> Axonometric view -> double-click. And did you just dragged with mouse button down or did you double click on the arrow and moved the mouse? I tried both and had no problems.

OS: Ubuntu 14.04.5 LTS
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.8856 (Git)
Build type: None
Branch: master
Hash: c465ca261ce3289daf427cb30a5626c159232287
Python version: 2.7.6
Qt version: 4.8.6
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 6.8.0.oce-0.17
renatorivo
Posts: 1954
Joined: Tue Feb 21, 2012 8:07 pm
Location: Torino - Italy

Re: Transform utility gets an upgrade in 0.17

Postby renatorivo » Sat Nov 05, 2016 7:05 pm

chrisb wrote:Did you try it with a fresh FreeCAD instance and a fresh document? I tried: start freecad-daily -> new document -> select part wb -> Cube -> Axonometric view -> double-click. And did you just dragged with mouse button down or did you double click on the arrow and moved the mouse? I tried both and had no problems.
just dragged with mouse button down
here in windows, same thing, a portion of the cube disappears
increments4.png
increments4.png (7.01 KiB) Viewed 4045 times
OS: Windows 8.1
Word size of OS: 64-bit
Word size of FreeCAD: 64-bit
Version: 0.17.8856 (Git)
Build type: Release
Branch: master
Hash: c465ca261ce3289daf427cb30a5626c159232287
Python version: 2.7.8
Qt version: 4.8.7
Coin version: 4.0.0a
OCC version: 7.0.0